Zdrav odnos
s novcem

Uoči „Crnog petka“ savjetujemo povećan oprez i odgovorno ponašanje prilikom online plaćanja

Uoči „Crnog petka“ savjetujemo povećan oprez i odgovorno ponašanje prilikom online plaćanja

Hrvatska udruga banaka (HUB) poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje uoči popularno nazvanog „Crnog petka“ te sve učestalijih pokušaja zloupotrebe osobnih i kartičnih podataka.

Zbog porasta pokušaja prijevara i znatno većeg broja lažnih internetskih oglasa koji se svake godine pojavljuju uoči svjetskog shop vikenda važno je provjeriti vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu online kupovinu, ali i istovremeno izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka. Vjerodostojnost internetske domene putem koje se namjerava obaviti online kupovina može se provjeriti na sljedećoj poveznici.

Također, kriminalci često koriste društvene mreže i internetske portale te objavljuju lažne nagradne igre ili oglašavaju proizvode po znatno nižim cijenama u odnosu na tržišnu cijenu. Na društvenim mrežama se može primijetiti velik broj oglasa koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) – “HOT SALE“, “80% OFF“, “Discount Sale” ponude i slično.

Otvaranjem takvih sumnjivih poveznica potencijalna žrtva dolazi do lažne internetske stranice koja služi za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobivaju. Osim toga, na taj način otuđeni podaci korisnika mogu se od strane lopova koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu izvršili.

Kako bi građani bili sigurni prilikom online kupovine, nužno je da se informiraju o odgovornom korištenju kartica, kao i o najčešćim vrstama aktualnih internetskih prijevara. Iz tog razloga, Hrvatska udruga banaka pripremila je savjetnik za sigurnu online kupovinu.

10 savjeta za sigurnu kupovinu internetom

1. Kupujte od pouzdanih izvora – Koristite marke i trgovine koje su vam poznate.
2. Provjeravajte kako su ocijenjeni prodavatelji – Posebno provjerite nepoznate trgovine i pojedince prodavatelje.
3. Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen – Prilikom pregledavanja interneta koristite HTTPS i SSL protokole. Upamtite: sam simbol lokota ne znači da je internetska stranica zakonita/legitimna.
4. Kad kupujete online/putem interneta provjeravajte web adresu – Nikada ne koristite veze dobivene elektroničkom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.
5. Provjeravajte ponavljajuća/trajna plaćanja – Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.
6. Ne šaljite novce nepoznatima – Ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ukoliko je moguće, zadržite pravo najprije primiti robu.
7. Ne šaljite podatke o kartici putem elektroničke pošte ili drugim komunikacijskim servisima – Nikada ne šaljite presliku kartice, broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte. Nikada ne šaljite jednokratne zaporke SMS-om, Messenger-om, WhatsApp-om, Viber-om ili drugim servisima.
8. Provjerite sigurnost plaćanja na internetskoj stranici – online kupnju obavljajte samo na internetskim stranicama koje koriste pune sustave za provjeru autentičnosti uz primjenu 3D Securea u kartičnim plaćanjima te dvostruke autentifikacije (kao što je Visa Secure / Mastercard® Identity Check™ / Discover sigurnosni kod).
9. Sačuvajte sve dokumente vezane za vaše online kupovine – Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.
10. Prije plaćanja razmislite dva puta – Provjerite jeste li razumjeli rizike kupnje putem interneta.

Detaljniji savjeti za sigurnu online kupovinu, ali i informacije o najčešćim vrstama online prijevara mogu se pronaći na internetskoj stranici Hrvatske udruge banaka.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn