Zdrav odnos
s novcem

Una Bejtović: Život je jedan i netko nas je rodio da zablistamo i pokažemo što znamo, posebno ako svijet oko sebe mijenjamo na bolje

Una Bejtović: Život je jedan i netko nas je rodio da zablistamo i pokažemo što znamo, posebno ako svijet oko sebe mijenjamo na bolje

Razgovarali smo s Unom Bejtović, jednom od najpoznatijih moderatorica i stručnjakinja za odnose s javnošću na ovim područjima. Una je svoj poduzetnički put započela jako rano, a teške životne okolnosti kreirale su ju osobom kakva je danas – zahvalnom, profesionalnom i velikom inspiracijom mnogima.

Vlasnica je agencije za odnose s javnošću Bejtović Communications, a Žene i novac publici poznata je i po moderiranju dvije konferencije o novcu i gostovanju na retreatu u Skradinu gdje je ostavila veliki trag svim prisutnim ženama.

 • ŽIN: Kako ti zarađuješ svoj novac? Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Una: Sa 16 sam počela zarađivati svoje prve novce. Već tridesetu godinu radim ono što volim u tom trenutku i od toga živim. Prije devet godina sam registrirala svoju PR agenciju i danas osim svih usluga iz domena odnosa s javnošću i dalje najviše volim raditi treninge javnog nastupa i prezentacijskih vještina, te odnosa s medijima i slične teme. Moderiranje je bilo i ostalo jedan od mojih zaštitnih znakova, to radim cijeli život.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Una: Volim da imam svoj novac jer to omogućava slobodu izbora u mnogim situacijama. Doživjela sam rat i neimaštinu, četiri godine sam u opkoljenom Sarajevu živjela od humanitarne pomoći, a cijene nekih namirnica su nam bile nedostižne – npr. 1kg šećera je bio 50 eura, kave 60, nismo imali niti novca niti mogućnost da ga zaradimo. Željela sam raditi i olakšati roditeljima taj period i tako sam i iz radoznalosti počela raditi na radiju. Sve što je uslijedilo poslije je samo prirodna posljedica.

Foto: Una Bejtović

Novac mi omogućava da živim kako želim, a oduvijek volim lijepe stvari koje su skoro po definiciji – skupe. Prihvatila sam to i radim da ispunjavam svoje životne planove, ali i sitna i malo krupnija zadovoljstva. Ali, nije u novcu sve i to jako dobro znam i jedna vrsta obaveze je na onima koji ga imaju da život drugih učine boljim, nema većeg zadovoljstva kada vaš novac nekome može otvoriti nove prilike kroz stipendije i slično.

 • ŽIN: Poznata si po izjavi: I Mercedes je skup pa mu to nitko ne zamjera. Koja je pozadina toga i kako odrediti cijene svojih usluga? Mnoge žene imaju problem reći cijenu i naplatiti svoj rad.

Una: Dugo mi je bilo teško reći iznose za svoje usluge koje smatram da zaslužujem. Jednom sam od potencijalne klijentice dobila jedan komentar u kojem me pokušala usporediti s jednim stranim konzultantom kako njegov dan treninga nije kao što je iznos koji sam rekla.

Nisam se uzbudila jer sam u jednom trenutku osvijestila koliko sam godina iskustva, znanja i edukacija uložila da budem ovo što jesam i tako je spontano došla ta misao. Jer, svaka roba ima svog kupca. Moja je obaveza da isporučim vrhunski proizvod i uslugu za taj iznos, što mislim da opravdam.

Žene ne žele da ih se smatra agresivnim jer svako zauzimanje u muškom biznis svijetu se smatra upravo tako – agresivnim i neopravdanim, dok muškarci niti imaju problem da kažu svoju cijenu, niti drugi imaju problem da to plate. Zato treba reći cijenu koju mislimo da zaslužujemo i stajati iza toga djelima.

 • ŽIN: Bila si u dva navrata moderatorica i naših konferencija o novcu. Danas svatko misli da može moderirati pa nastane kaos. Konferencije znaju kasniti i satima. Što su ključni savjeti za uspješno moderiranje panela i evenata?

Una: Osim pripreme važno je dati učesnicima do znanja da imaju određeno vrijeme na raspolaganju, tko god to bio. Moderator/ica je domaćin/ica svog eventa i mora se pobrinuti da se i gosti i publika osjećaju ugodno i da svako ima jednaku priliku da kaže ono što je važno i doprinosi diskusiji. Stoga se često našalim da sam jako ljubazna, ali i nemilosrdna kad je u pitanju vrijeme pa je bolje da se svi na vrijeme pripreme i znaju da ću im oduzeti riječ.

Foto: Una Bejtović u ulozi moderatorice

 • ŽIN: Na jednom od naših retreata doslovce si transformirala više od 30 žena porukom o (ne)vidljivosti žena. Danas su žene puno snažnije nego što su vidljivije. Zašto je tome tako, kako to možemo promijeniti? Koji je tvoj savjet svim ženama?

Una: Snažne su jer ih je život natjerao, a nevidljive jer im se svako isticanje gleda pod posebnom lupom. Međutim, život je jedan i nas je netko rodio da zablistamo i pokažemo što znamo, pogotovo ako mnogo znamo i možemo nešto mijenjati na bolje. Nemamo pravo ostati u zapećku i prepustiti podij nesposobnima i onima koji mogu nanijeti više štete nego koristi društvu u kojem živimo. Same se moramo izboriti za taj prostor. Za sve one djevojčice, djevojke, žene, koje nisu imale i koje nemaju iste prilike.

 • ŽIN: Kako možemo dospjeti besplatno u medije?

Una: Učiniti nešto od općeg društvenog značaja. Imati vještine, znanje i nešto suvislo za reći što je relevantno mnogima.

 • ŽIN: Štediš li i ako da, u što investiraš?

Una: Pokušavam uozbiljiti svoj odnos prema novcu tako da i tu polako mijenjam navike. Još nemam neke investicije, ali bih voljela napraviti nekoliko pasivnih prihoda jer kako godine prolaze, nemamo baš istu snagu kao prije deset ili dvadeset, a kad smo najpotentniji treba misliti i na budućnost.

 • ŽIN: Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto treće?

Una: Sve! 😊

Putovanja i iskustva su obavezna, dosta sam uložila u edukaciju, ali volim i lijepe ženske stvari, ali i obradovati druge.

 • ŽIN: Doniraš li svoj novac? Ako da, na koji način?

Una: Da, posebno za edukaciju drugih žena kroz stipendije.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila s novcem?

Una: Dozvolila sam sebi pretjerano trošenje i da dođem u škripac za svakodnevne troškove. Mogla sam sigurno imati više ušteđevine nakon ovoliko godina napornog rada, no važno je da sam malo promijenila taj pristup i nadam se da nisam zakasnila. U konačnici, ništa ne ponesemo sa sobom, ali ne želimo ni generaciji poslije nas ostavljati dugove, niti biti ikome teret.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Una: Od baka i djedova nisam puno stigla naučiti, izgubila sam ih relativno rano, a djedove nisam ni upoznala. Roditelji nisu voljeli kredite i morali su imati odličan godišnji odmor i novac za putovanja, pa mislim da sam prirodno usvojila taj princip.

 • ŽIN: Što učiš djecu o novcu i kako?

Una: Da je važno trošiti na sebe i svoja zadovoljstva, ali imati i malo zrno soli u donošenju odluka kad se nešto kupuje – treba li nam to zaista.

 • ŽIN: Što bi poručila čitateljima našeg portala?

Una: Žene moraju imati svoj novac, svoju sigurnost, svoju samoodrživost. Novac bi trebao biti posljedica bavljenja stvarima i poslovima u kojima uživamo kako bismo živjele život koji želimo i u tom životu učinili život drugih ljepšim i otvorili im nove životne prilike. A ishitreni shopping ne rješava suštinske probleme.

Najljepše je ići u samonagrađivanje kad smo zadovoljne sobom i životnim postignućima. Tek tada i možemo uživati u zarađenom novcu.

Foto: privatna arhiva Une Bejtović

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn