Zdrav odnos
s novcem

Učinite sve da se osigurate: Svjesno upravljajte svojim novcem i životom

Učinite sve da se osigurate: Svjesno upravljajte svojim novcem i životom

Pred nama je još jedna godina, puna neizvjesnosti i ne baš tako pozitivnih ekonomskih predviđanja. No svaka nova godina uvijek je i prilika za nove početke, pa tako i za pametnije upravljanje novcem, većom zaradom i ostalo.

Kad malo bolje razmislimo, od novca se očekuje jako puno. Mi bismo htjeli da nam novac donese sigurnost, slobodu, unutrašnji mir (znate ono kad sebi govorimo da želimo imati dovoljno novaca da ne moramo ni o čemu brinuti, da ne moramo raditi i slično) i još puno toga.

No novac to sam po sebi ne može učiniti. Unutarnji mir je nešto do čega sami dolazimo radom na sebi, radikalnim prihvaćanjem života, ne osuđivanjem nikoga i ničega tj. ne davanjem pozitivnih ili negativnih predznaka događajima i ljudima u našem životu, zahvalnošću na svemu što imamo i što prolazimo i traženjem dobrog u lošem.

A za sigurnost shvatimo putem da je cijelo vrijeme u nama i zato je uvijek najmudrije ulagati u sebe i svoje znanje jer tada (i jedino tada) ćemo osjećati pravu sigurnost iznutra. Jedino tada ćemo znati da su životne oluje za sve nas neizbježne, no da ćemo se mi uvijek u njima snaći i da ćemo se nakon svakog pada moći brzo podići i nastaviti.

No što novac onda može?

Novac nije bit, ali je itekako bitan. Dapače, kad ga nemamo, onda nam je kao kisik, itekako prijeko potreban.

Vjerujem da ste kao i ja naišli na velik broj definicija o novcu. Meni se svidjela i ova koju sam nedavno čula; novac je alat za vrijeme. Da.

Dakle, što novac može? Kad imamo (dovoljno) novaca i ne moramo raditi posebno ono što ne volimo, mi novcem kupujemo vrijeme odnosno slobodu da raspolažemo vremenom, pa tako i životom onako kako želimo. Da smo slobodni, da ne moramo nego da želimo. E pa to možemo odmah! Odmah možemo početi birati pametnije. Zato smo ovdje da zajedno učimo jedni od drugih. Da stvorimo ravnopravnije i pravednije društvo za našu djecu.

Hvala Vam što nas pratite. I u novoj godini pripremamo vam puno znanja, podrške, umrežavanja i poslovnih prilika.

Prvi i osnovni početni korak u svemu je osvještavanje gdje smo i gdje želimo doći te praćenje i upravljanje novcem. Osnovni alat za taj prvi korak je financijski planer. Možete krenuti bilo kada tijekom godine, jer najbolji trenutak za krenuti u bilo kakvu promjenu je – sada.

Bez obzira na alate koje koristimo ili ne koristimo, ne radi se o novcu, radi se o nama.

Naučimo svjesno upravljati novcem jer donošenjem pogrešnih financijskih odluka itekako možete uništiti sebi život. A donošenjem ispravnih, živjeti kvalitetan i ispunjen život.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn