Zdrav odnos
s novcem

Trnoružica novog doba: Imaju li žene zabranu na uspjeh?

žene i uspjeh

Trnoružica novog doba: Imaju li žene zabranu na uspjeh?

Imaju li žene zabranu na uspjeh?

Iako me je Kristina zamolila da napišem blog o tremi u prodaji kao preduvjetu za zarađivanje novca, odlučila sam se za sličnu, a ipak drugu temu. Naime, o uzrocima, simptomima i rješavanju treme od javnog nastupa već sam puno pisala, a najviše u mojoj knjizi Moć uvjeravanja.

Ono o čemu imam inspiraciju pisati je nešto što me zaokuplja u zadnje vrijeme kroz moje bavljenje transakcijskom analizom, psihoterapijskom metodom koju je razvio Erich Berne, a koji se bavi međuljudskim odnosima, komunikacijom i interakcijom s drugim ljudima, a koja proizlazi iz stava prema samome sebi.

Govorimo o stanjima ega i tzv. skriptovima, scenarijima koje smo stekli u najranijem djetinjstvu gledajući ponašanja i reakcije naših roditelja na naše postupke. Povezujući teoriju TA, ali i poslovnih teorija s iskustvima u radu s ljudima u coachingu, i sama sam došla do zaključaka da je stav prema sebi i doživljaj sebe u interakciji s drugim ljudima ključan za uspjeh. I tu dolazimo do novca. Stav prema sebi, dakle.

Arhetipovi žene

Jedan od načina da da bismo lakše spoznale tko smo su arhetipovi. Za žene je tu Boginja u svakoj ženi, knjiga koja je meni promijenila percepciju žena kojima sam okružena i pomogla mi da ih razumijem.

No, ovi arhetipovi samo u naznakama govore o odnosu prema uspjehu.

Tako će npr. ambiciozna Atena sve učiniti da bude pametna, prihvaćena, vrijedna i učena ne bi li fascinirala svoju okolinu, a najviše oca Zeusa, dok će prelijepa Afrodita kapitalizirati svoj izgled-bilo bavljenjem poslom u kojem je izgled bitan, bilo udajom za bogatog muškarca.

Tako nastaju i predrasude o ljepoticama koje se udaju za bogataše. Ljubomornoj, posesivnoj Heri uspjeh će biti zadržati muža pod svaku cijenu pa će napadati njegove ljubavnice, a ne njega, no do novca joj baš nije stalo. Demetri će biti najvažnija djeca, a neobuzdanoj Artemidi- sloboda.

Važno je stoga iskreno razviti toleranciju prema različitim definicijama uspjeha za razne žene. I da odmah razbijemo predrasudu da su ljepotice glupe, evo što je supruga američkog predsjednika Donalda Trumpa, Melania, odgovorila na pitanje je li bi se udala za njega da nije bogataš: A što vi mislite, bi li se on oženio za mene da nisam lijepa?

Vrijednosti i interni motivatori kod uspjeha

Da bismo bolje upoznale sebe, dovoljno je da krenemo od vrijednosti. Već jednostavna vježba definiranja vrijednosti pokazat će koliko je nekoj osobi novac mjerilo uspjeha. Vidjela sam mnogo žena koje su odbijale uspon na ljestvici poslovnog uspjeha jer im je bio važan balans. Razmjena vrijeme za novac njima neće igrati ulogu.

No pravo je pitanje što sprječava one žene koje žele poslovni uspjeh, a koji vrlo često donosi i novac, da ga zaista i postignu? Tu će jednostavan test što ih (de)motivira pokazati da su žene od pet kategorija internih motivatora vrlo često na prvom mjestu ovisne o uvjerenju budi savršena, budi vrijedna i ugodi drugima.

Naime, u djetinjstvu se takvo ponašanje kod žena nagrađivalo pozitivnim poticajima, tzv. strokeovima i, budući da smo u toj najranijoj dobi ovisne o odobravanju naših roditelja i okoline da bismo preživjele, to je s vremenom postalo naše ponašanje.

Odrastemo, udamo se i dalje nastavljamo po tom skriptu, zar ne? Mi sve možemo pa i betonirati, kako piše Blaženka Miščević u svom blogu. Ono u svojoj osnovi ipak uključuje zabranu na uspjeh. Jer da bismo ugodile drugima-prvo roditeljima, pa djeci pa suprugu, pa njegovim roditeljima, pa prijateljima – zaboravimo ugađati sebi. To se smatra sebičnim, to ne smijemo raditi ako želimo biti prihvaćene.

Da se razumijemo, ni muškarci nisu ništa bolje prošli. Kod njih je zapovijed iz ranog razvoja budi brz i budi snažan duboko evolucijski usađena u podsvijest kao poželjno ponašanje. Iako već stoljećima ne moraju ganjati antilope niti se boriti s mamutima, negdje im je zaostalo da je pravi muškarac brz i snažan.

Brzina i snaga pak rezultiraju takmičarskim duhom, a to u suvremenom svijetu biznisa znači i poslovni uspjeh, novac i moć. No, oni imaju zabranu na emocije, slabost. Samo što oni češće pate u tišini jer o emocijama se ne razgovara. Jeste li negdje vidjele portal muškarac i slabost?

Sve zbog tih vražjih strokeova, tj. da bi nas prihvatili, voljeli, nagrađivali. Da nas ne odbace i izoliraju. Jer bi to za dijete značilo smrt.

Iskustveno govoreći, kad klijent(ica) dođe na coaching jer želi nešto promijeniti u svom životu, znači da živi po skriptu iz djetinjstva kojeg je postao svjestan te put u autonomiju vlastitog bića vodi kroz rješavanja tih nametnutih uvjerenja da nešto nije za nas, da nešto ne trebamo, ne smijemo, ne možemo, da smo slabiji/ljepši/gluplji/ neuspješniji/ spol.

Trebamo same sebi postaviti ciljeve, bilo da je to obitelj, karijera, odgoj djece, odričući se zabrana i osjećaja krivnje.

Jer uvijek, baš uvijek, možemo i smijemo mijenjati ciljeve u skladu s našim sazrijevanjem i odrastanjem. I prestati svima ugađati čak i ako to znači odlazak iz obitelji.

A zašto ovaj blog nosi ime Trnoružice? Naime, među bajkama poznatija je Pepeljuga, koja je bila žrtva zle maćehe. No koliko smo različiti govori činjenica kako je meni ona oduvijek vukla na sponzorušu koja je prevarom došla do princa.

Ali upravo sam se oduševila interpretacijom Tržnoružice čitajući neke materijale o transakcijskoj analizi. Kaže: ona je arhetip žene koja vrlo rano sazrijeva, kao djevojka se ubode u vreteno, spava 100 godina i onda dođe princ koju probudi. Simbolika za modernu ženu je u tome da mlada djevojka koja tek što stasa zasnuje brak, ali onda padne u stoljetni san i koje ju u nekoj zreloj dobi izbavi ljubavnik da bi sretno mogla nastaviti ispunjen život bez propisanih skriptova.

Žene, nikad nije kasno da se probudimo. I to ne mora biti ljubavnik, probudimo se same.

Foto: Pixabay

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn