Zdrav odnos
s novcem

Tri najvažnije odluke svake mlade žene koja želi vladati svojim novcem

Tri najvažnije odluke svake mlade žene koja želi vladati svojim novcem

Puno se od tebe očekuje kad si mlada žena na početku karijere. Od tebe se očekuje da budeš lijepa ili bar da se trudiš biti što ljepša. Kad si lijepa, od tebe se očekuje da ne budeš pametna. Trebaš biti savršena majka ili bar da jesi majka. Ili bar da se trudiš postati majka.

Očekuje se da budeš strpljiva i čekaš red i da znaš svoje mjesto. Svi očekuju da polažeš ispite, skupljaš diplome i certifikate. Trebaš raditi, ali ne i zaraditi više nego što je za ženu uobičajeno. Ne bi bilo poželjno niti da zarađuješ više od svog muškarca.

Trebaš biti prijateljica, podrška, kolegica. Sjajno bi bilo da dobro kuhaš, a očekuje se da slabo parkiraš. Trebaš biti zgodna i uvijek spremna za seks ili barem da znaš prihvatiti komplimente. Očekuje se da slušaš čak i savjete koje nisi tražila, da balansiraš obaveze i postavljaš prioritete.

Od tebe se očekuje da budeš vidljiva, ali nije zgodno da budeš glasna. Ni po čemu se ne trebaš isticati. Uzmi kredit, peglaj karticu, uživaj u shoppingu. Gotovo nitko te ne želi vidjeti ekonomski neovisnu – jer bi to značilo da očekivanjima možeš reći – ne.

Kad si ekonomski neovisna, to znači da možeš odlučiti šta ti želiš sa svojim tijelom i sa svojom budućnošću. Vlasnica si svoga vremena i svog rasporeda. To bi značilo da možeš dati otkaz na lošem poslu, suočiti se s nasilnicima svake vrste ili ostati bez prihoda neko vrijeme. Kad si ekonomski neovisna, to ne znači samo da upravljaš financijama. To znači da si u stanju zaraditi novac bez obzira na okolnosti.

Foto: Unsplash

Životne vještine, znanje i pismenost su najbolji načini da mlada žena što prije dostigne ekonomsku neovisnost.

Ekonomski neovisna žena je sretnija i ljepša

Kad žena zarađuje bolje, svima oko nje je bolje – njenoj djeci, partneru, poslu, društvu i svima koji bilo šta od nje očekuju. Ekonomski neovisna žena je ekonomski pismena, vidljiva i ne brine što o njoj misli publika s jeftinih sjedišta.

Ekonomski pismene žene postoje, kao i sjajni muškarci koji žele da na svijetu bude što više takvih žena.

Prva od tri najvažnije odluke ako želiš postati ekonomski neovisna je – donijeti odluku o tome

Uzalud je svo znanje svijeta, sve diplome i certifikati ako nisi u stanju svojim odlukama preuzeti volan svog života u svoje ruke.

Prva odluka je da – doneseš odluku. To je uvjet na kojemu mnoge odustanu, jer je lakše nadati se, očekivati i prihvaćati norme i upute. Kad doneseš odluku da možeš i hoćeš vladati svojim novcem, sve postaje lakše. Kako da tu odluku doneseš? Tako što ćeš se popeti na viši kat životnog dvorca i osvojiti viši nivo zahvalnosti.

U podrumu je nivo u kom živi većina. Na tom nivou postavljaju se pitanja “zašto se OVO meni dešava?”, nalaze se objašnjenja i izgovori za odustajanje, odlaganje i prepuštanje “sudbini”. U prizemlju je nešto manji broj stanara i oni u svemu što im se desi traže lekcije i vjeruju da u svakom zlu postoji nešto dobro. Još manje stanara je na prvom katu: oni su zahvalni za sve dobro što im se dešava i uvijek nalaze sitnice koje će ih usrećiti. Drugi kat je rezerviran za sretnu elitu. Oni su zahvalni čak i za sve loše što im se dešava. Znaju da ih svaka nedaća ojačava i da ih svako zlo uči nečemu vrijednom.

Na samom vrhu ovog imaginarnog dvorca živi manjina koja ne stavlja etikete na dobro ili loše što im se dešava. Oni u svakom događaju vide ili uspjeh ili lekciju.

Što će biti odlike tvog vlastitog brenda: Želiš li više klijenata ili bolje poslodavce?

Druga odluka je o načinu na koji želiš zarađivati novac.

Kažu da se svi uspješni brendovi mogu podijeliti u dvije skupine: brendovi kvalitete i brendovi vrijednosti. Prvi mogu formirati više cijene, a drugi uspjeh postižu jer su efikasni i dostupni.

Naravno, brend će biti povezan s vrstom posla kojom se želiš baviti, odnosno načinom na koji ćeš ostvarivati prihode. Kad si na početku karijere, biraš želiš li zarađivati na osnovu svoje stručnosti, prodavati vrijeme, osloniti se na ljepotu ili snagom svoga tijela.

Kad donosiš ovu odluku, ne zaboravi provjeriti ili naučiti koji su rizici vezani za svaku od opcija. Neki novci koštaju previše, a puno je stvari koje se novcem ni ne mogu kupiti.

Konačno, kako reći ne na pravi način i u pravo vrijeme

Treća najvažnija odluka je o tome kome i čemu ćeš reći ne. Ne zaboravi, odluka je zaključak koji donosiš nakon što odvažeš bar dvije različite opcije. Prema tome, i odluka da ponekad kažeš ne će biti rezultat tvog izbora.

Svaku životnu lekciju ćeš platiti, a tvoj izbor će biti način i valuta plaćanja. Želiš li svoje lekcije plaćati novcem ili vremenom? Koliko vrijedi svoje vrijeme? Koja je cijena tvog zdravlja?

Što prije sve ovo savladaš, prije ćeš biti za volanom svoje sudbine.

Naravno, nikad ne znaš koga ćeš putem sresti. Puno toga ovisi o sreći i okolnostima na koje ne možeš uticati. Ipak je puno lakše i sigurnije ako si za volanom kvalitetnog vozila, ako imaš vještine i ako si spremna izvući se iz novih rizičnih situacija na svome putu.

Kako donijeti ove tri najvažnije odluke svake mlade žene koja želi vladati svojim novcem tema su mog predavanja na Akademiji Žene i novac VIP kluba.

Odluke su i tema mojih besplatnih radionica koje održavam jednom mjesečno, gdje upravo na primjerima i stvarnim situacijama učimo donositi odluke. Jer – ne radi se o skupljanju još informacija, potvrdama, dozvolama i diplomama. Radi se o odlukama.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn