Zdrav odnos
s novcem

Tatjana Popović: Hraniti se zdravo ne znači živjeti luksuzno

dsc 1808 edit 2 min

Tatjana Popović: Hraniti se zdravo ne znači živjeti luksuzno

Tatjana Popović poznata je autorica, predavačica i certificirani health coach. Studirala je u NewYorku, a danas živi i radi u Srbiji gdje je osnovala i vlastiti brend Totally Wellness. Autorica je nekoliko zdravih kuharica i knjiga na temu zdrave prehrane, a moguće ih je naručiti putem Totally Wellness webshop-a.

Što nam je otkrila o vlastitom biznisu, odnosu s novcem i pravilnoj prehrani, pročitajte u nastavku!

  • ŽIN: Kako ti zarađuješ novac, čime se baviš?

Tatjana: Izuzetno mi je drago što mogu reći da ono čime se bavim predstavlja moj posao iz snova.

Naime, 2014. godine pokrenula sam svoj brend Totally Wellness u okviru kojeg, kao certificirani health coach i makrobiotički edukator, klijentima pomažem da unaprijede prehranu, zdravlje i stil života.

Ovo radim pomoću različitih programa zdrave prehrane, radionica, seminara i drugih oblika edukacija, individualnih programa i konzultacija, kao i pomoću knjiga koje pišem.

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos s novcem?

Tatjana: Ovo je pitanje koje često dobivam, posebno od strane onih koji se interesiraju za uplovljavanje u poduzetničke vode.

Zaista vjerujem da sam novac ne treba biti glavni fokus i cilj, već da prati rast i razvoj našeg biznisa i nas samih. Kroz brojne godine osobnog razvoja došla sam do spoznaje da je novac energija te da njegova uplata ili isplata imaju veze sa energetskim stanjem čovjeka.

Primijetila sam da kada sam zadovoljna, radosna i fokusirana na ono što me čini sretnom, taj tok novca nesmetano struji i teče, dok se u fazi tokom koje sam u brizi – tok novca blokira.

Iz negativne faze se najbrže dižem tako što se okrećem ljudima i stvarima koje me raduju, kao i ispunjavanje svrhe — a to je pomaganje ljudima da unaprede svoju ishranu i stil života.

Vjerujem da mi nismo tu da radimo za novac, nego je novac tu da radi za nas. Ovo postižemo tako što smo bliski svojoj životnoj svrsi, te tada dolazimo do ideja, načina i rješenja da nam novac dolazi sa lakoćom

  • ŽIN: Koje si greške napravila?

Tatjana: Nažalost, greške je nemoguće izbjeći, ali je bitno da iz njih učimo i da se zaista trudimo da ih ne ponavljamo.

Greške koje sam napravila kada sam tek osnovala Totally Wellness bile su te što pred sobom nisam imala jasan financijski pregled troškova i prihoda, kao i to što sam slušala savjete ljudi sa negativnim stavovima.

Moje kasnije greške, kada je riječ o novcu, najviše su se odnosile na situacije kada nisam poslušala vlastitu intuiciju, te se dogodilo da financije uložim u suradnju s ljudima koji ne samo da svoj posao nisu radili kako treba, već su to i preskupo naplatili.

  • ŽIN: Šta bi rekla mlađoj sebi i drugim ženama?

Tatjana: Mlađu sebe, kao i druge žene, podsjetila bih na to da je izuzetno važno da uvijek znaju koliko vrijede.

Uvijek me pogodi kada čujem koliki postotak žena radi za plaću znatno manju nego što zaslužuje.

Moj savjet ženama je da nauče da bolje pregovarati, da se bore za sebe, traže financijske savjete, ulažu mudro. Smatram da je izuzetno važno da se educiramo u području financija i naučimo dobro upravljati vlastitim novcem.

Nažalost, ono čemu smo mi žene također ponekad sklone je impulzivna kupovina, pa i na to treba obratiti posebnu pažnju.

  • ŽIN: Kako se zdravo hraniti i pritom uštedjeti?

Tatjana: Predrasuda sa kojom se često susrećem je da je zdrava hrana skupa.

Ovo uopće ne mora biti tako! Naša područje posebno je bogato zdravom hranom. Ukoliko je vaš budžet ograničen i niste u mogućnosti kupovati organske proizvode, okrenite se sezonskoj prehrani, kupujte lokalno uzgojenu hranu u sezoni u kojoj uspijeva, upoznajte se sa prodavačima na tržnici i raspitajte na koji način uzgajaju svoje proizvode.

Ukoliko konzumirate proizvode životinjskog porijekla, povežite se sa proizvođačima od kojih ćete nabavljati meso, mlijeko i jaja domaćeg uzgoja.

Planirajte svoje obroke unaprijed i kreirajte tjedne shopping-liste namirnica, te na taj način ne samo da ćete spriječiti da se u brzini i uslijed trenutnog osjećaja gladi okrenete nezdravom obroku, već ćete planskom kupovinom pozitivno uticati i na vaš kućni budžet.

Foto: privatna arhiva Tatjane Popović

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn