Zdrav odnos
s novcem

Strah vas je investiranja? Evo kako ga prevladati na ovih 6 načina

investiranja

Strah vas je investiranja? Evo kako ga prevladati na ovih 6 načina

U većini slučajeva, strah proizlazi iz izvornog mehanizma bori se ili bježi koji nam je bio potreban dok smo još bili lovci i sakupljači. Pomogao nam je da nadvladamo naša osjetila kako bismo bili izvan opasnosti. Osjećaj straha nadjačava logiku i druge emocije, pogotovo kad se nalazimo u situacijama koje mogu odrediti našu financijsku budućnost. 

No, ako želite investirati i raditi na povećanju svog bogatstva te razumijete prednosti koje vam investiranje dugoročno donosi, ali se istovremeno bojite gubitka novca, strah može, na kraju, odrediti vaš izbor te vas potaknuti da ipak – ne investirate.

Ovo su neki od strahova s kojima smo se susreli dok smo pričali s ljudima zainteresiranima za ulaganjem putem:

  • Znam da moram ulagati, ali ne želim izgubiti novac.
  • Nisam sigurna je li investiranje dobro za mene. Tijekom financijske krize iz 2008. izgubila sam značajan iznos novaca.
  • Želim dobiti bolji povrat, ali nisam sigurna je li vrijedno rizika.

Za investitore koji prvi put razmišljaju o ulaganju, prevladavanje straha od gubitka novca može biti veoma teško. Ali uvijek imajte na umu jednu jednostavnu istinu – neulaganje je vjerojatno lošiji izbor koji možete napraviti.

Iako vi osobno ne možete kontrolirati tržište, možete kontrolirati ono što je dugoročno puno važnije – koliko ulažete i koliko plaćate naknade. 

Kako bismo vam pomogli na vašem putu prema financijskoj slobodi i obilju, pripremili za vas nekoliko kratkih savjeta koji vam mogu pomoći da prevladate strah od investiranja.

6 načina kako prevladati strah od investiranja

1. Kontinuirano se educirajte 

Jedan od najboljih načina za smanjenje straha je edukacija.

U mnogim situacijama, što bolje razumijete nešto, to će vas manje plašiti.

Razumijevanje načina na koji funkcioniraju tržišta i aplikacije, mogu vam pomoći u ublažavanju straha. Stoga, steknite naviku držanja koraka s vrstama ulaganja koja vas zanimaju. 

2. Započnite sa skromnim iznosima

Odličan način na koji možete vježbati ulaganje dok istovremeno smanjujete strah je –  ograničavanje rizika.

Započnite s ulaganjem manjih iznosa novca ili investirajte putem kanala koji nisu iznimno rizični te nude dugoročni povrat na vašu investiciju.

Putem ovog načina ulaganja, steći ćete dragocjeno iskustvo te ćete se istovremeno početi oslobađati straha i graditi praksu i kulturu ulaganja.

3. Predvidite i prihvatite neizbježne gubitke

Jedan od vjerojatnih razloga zašto oklijevate s ulaganjem je – strah od gubitka dijela novca. Postoji šansa da će se gubitak u kratkom roku i dogoditi.

No, to je sastavni dio ulaganja.

Ako promatrate povijesne pokazatelje, vidjet ćete da je ulaganje na dugi rok (15, 20 ili više godina) svakako najisplativiji način ulaganja – stoga vas kratkoročni gubitci ne bi trebali opterećivati. 

4. Razgovarajte s financijskim stručnjakom

Certificirani financijski stručnjaci su osobe koje su stručne i iznimno iskusne te vam mogu ponuditi smjernice u vezi vašeg ulaganja. No, pored savjeta o strategijama i mogućnostima koje vam se nude ovisno o veličini portfelja kojim raspolažete, dobar financijski stručnjak vam također može pomoći pri ublažavanju strahova o ulaganju.

Primjerice, Geniusovi financijski stručnjaci dostupni su vam i putem jednostavne chat opcije na internetskoj stranici icam.hr/genius

5. Uložite fiksni iznos u redovitim intervalima

Jedno od ključnih pitanja koja dobivam je – kada započeti s ulaganjem?

Najbolje vrijeme za započeti je bilo prije 10 godina, a drugo najbolje vrijeme je sada. Veoma rijetke osobe mogu na ispravan način tajmirati tržište i uletjeti baš u idealnom trenutku kad, kratkoročno, mogu postići najbolji povrat na svoju investiciju.

Iz tog razlika, naša je preporuka da ulažete fiksan iznos u redovitim intervalima – primjerice, 500 kuna svakog mjeseca putem trajnog naloga. Tim načinom i na dugi rok, postići ćete optimalan povrat na svoju investiciju. 

6. Procijenite svoje osobne financije 

Ako smatrate da nemate dovoljno novca za početak ulaganja, svakako odvojite vrijeme i pratite svoje osobne i obiteljske financije.

Možda ćete uspjeti prepoznati mjesta na kojima možete uštedjeti ili u potpunosti ugasiti nepotrebne troškove te tako ipak imati dovoljno sredstava da započnete s investiranjem.

Prva minimalna uplata u Genius by InterCapital aplikaciju je 500,00 kuna, no u sljedećim mjesecima ili svakih nekoliko dana možete uplaćivati i skromnije iznose.

Najvažnije je krenuti i polagano graditi put prema obilju i financijskoj slobodi. 

Nadamo se da vam je ovaj kratki vodič pomogao barem malo pomogao odagnati vaše strahove oko investiranja. Svakako preuzmite Genius aplikaciju na webstranici, a ukoliko imate nedoumica ili strahova koje nismo adresirali – kontaktirajte naše financijske stručnjake putem chat opcije. 

Sretno!

O ovoj temi, bit će riječi i na našoj Trećoj konferenciji o novcu, a pokrit će je upravo Maja Menićanin, voditeljica Genius projekta te menadžerica u InterCapitalu, gdje ćemo detaljnije proći korake kako točno investirati.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn