Zdrav odnos
s novcem

Što to koči kreativce da budu i poduzetnici: 4 koraka kako uskladiti potrebu za stvaranjem i potrebu za zaradom

pexels anna shvets 4483087 min

Što to koči kreativce da budu i poduzetnici: 4 koraka kako uskladiti potrebu za stvaranjem i potrebu za zaradom

Kulturne i kreativne industrije u svijetu su područje koje vrlo stabilno generira visoke prihode. Prirodno je pretpostaviti da te prihode unutar kulturnog i kreativnog sektora većinom stvaraju umjetnici i drugi kreativci.

Ipak, u Hrvatskoj, često se smatra da je to područje gotovo isključivo ovisno o proračunu, a da rijetki umjetnici od svojeg rada na tržištu mogu preživjeti. Iz mog iskustva, kolege umjetnici, s naglaskom na likovne umjetnike, ali ne isključujući druge umjetničke struke, tu predrasudu često usvoje bez propitivanja.

Činjenica je da se u umjetničkim školama, na srednjoškolskoj i visokoškolskoj razini, ne podučavaju nikakve poduzetničke vještine, nikakve komunikacijske vještine niti vještine promocije vlastitog rada. Nebrojene generacije izlaze s likovnih, dramskih i muzičkih akademija bez ikakvog znanja što je autorski umjetnički ugovor, kako platiti porez, kako zaštiti svoja autorska prava ili kako uspostaviti veze s potencijalnim klijentima.

Zapravo, realnost je često još gora, ne samo da netom diplomirani umjetnici nemaju ta znanja, oni tijekom svog školovanja usvoje i određeni zazor od same teme poduzetništva te uvjerenje da za umjetnike nije prirodno da se time bave.

Oni umjetnici koji se odluče poslu pristupiti drugačije, nedvojbeno imaju puno uspjeha.

Znanja koja ti kolege skupe rezultat su samostalnog interesa, a predrasude zadržavaju većinu umjetnika i kreativca na poslovima na kojima ne mogu do kraja iskoristiti svoj potencijal.

Ono što bi svaki umjetnik koji želi živjeti od svojeg kreativnog stvaralaštva trebao ponavljati kao mantru, jest da poduzetničke vještine mogu samo unaprijediti i osnažiti njihov stvaralački proces. Ono čega sve svi umjetnici groze jest da se pretvore u administratore, i umjesto da stvaraju, ispunjavaju tablice.

Neću vas lagati, ispunjavanje tablica nitko ne može izbjeći. To je i prva lekcija na putu. Prestanite vjerovati da se umjetnici ne bave administrativnim poslovima i prihvatite da upravo poznavanje administracije vama daje jedinstvenu prednost pred ostalima.

Ako ste upravo vi osoba koja može biti i kreativna, ali ujedno poznaje pravila te se snalazite u organizaciji i administraciji, odjednom postajete puno vrjedniji. Brzo ćete otkriti da za ostvarivanje bilo kakve kreativne ideje treba poznavati ograničenja (to je dio koji teško pada kreativcima), ali i znati kako ta ograničenja prevladati, (a to mogu najbolje kreativci).

Jednom kada se oslobodite predrasude da će bavljenjem administrativnom stranom posla na neki način ubiti kreativnost u vama, otkrit ćete sljedeću stvar.

Kad uložite vrijeme u svoju financijsku i poduzetničku pismenost, vrlo vjerojatno ćete shvatiti da ste do sada neke stvari radili pogrešno.

Mnogi umjetnici još uvijek slike prodaju bez ugovora jer se boje papirologije i poreza, ne znajući da se pri tome ostavljaju posve nezaštićeni u slučaju neplaćanja ili u slučaju zloupotrebe autorskih prava.

Moguće je da ćete se šokirati kada izračunate da ste zbog nepovoljnih ugovora do sada puno previše novaca poklonili državi, a sve iz krivih uvjerenja.

4 koraka kako uskladiti potrebu za stvaranjem i potrebu za zaradom

Ovo su koraci koje bi svakom umjetniku i kreativcu preporučila.

1. Uvijek se konzultirajte sa stručnjacima

Previše često kolege rade greške, jer su to tako naučili od svojih prijatelja koji ne znaju bolje.

2. Informirajte se o autorskim pravima

To možete učiniti preko strukovnih udruga ili kod pravnika koji su specijalizirani za autorsko pravo. Ako ne poznate autorska prava, lako možete donijeti krive odluke.

3. Autorski ugovori nisu jedina opcija

Poslovanje preko autorskih ugovora nije jedina opcija legalnog poslovanja za umjetnike

Umjetnici imaju više mogućnosti poslovanja koja će im biti potencijalno financijski pogodnija. Važno je da pronađete financijskog stručnjaka koji ima iskustva s umjetnicima te mu realno predočite svoju financijsku situaciju i planove.

4. Nemojte se sramiti naplatiti svoju uslugu ili proizvod!

Iz vlastitog iskustva znam koliko je teško staviti cijenu na kreativni rad i prevaliti tu cijenu preko jezika. Treba imati povjerenja u svoje sposobnosti, ali naravno i informirati se o cijenama na tržištu.

Ako ne znate od kuda početi, ova stranica je jedna od nekoliko koje nude odličan početak.

Osim toga preporučujem stranicu Plavog ureda i snimljene edukacije za umjetnike Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn