Zdrav odnos
s novcem

Što sve treba znati kod polica osiguranja nekretnine?

Alex Holyoake Tvyar7axcdi Unsplash

Što sve treba znati kod polica osiguranja nekretnine?

Hrvati većinom žive u kućama koje posjeduju

Većina Hrvata još uvijek žive u kućama, a Hrvatska je i među prvima na ljestvici po posjedovanju nekretnine.

Tom Rumble 7lvzoptxjou Unsplash Min

Udio ljudi koji žive u vlastitim kućama u Hrvatskoj bio je najveći (69,7 %) u EU 2018. godine.

U EU 46 % građana živi u stanovima – dok je Hrvatska očito u obrnutom trendu. Iza nas su Slovenija, Rumunjska, Mađarska…

U 2018. godini broj polica osiguranja imovine narastao je za nešto više od 2 posto za razliku od 2017.

Ukupne likvidirane štete iznosile su 5,55 mlrd. kn uz stopu rasta od 8,8%.

Kakva osiguranja uplaćujemo?

Ukupni broj polica osiguranja imovine iznosi oko 632 000. Za usporedbu – broj osiguranja od nezgode iznosio je u 2017. godini 2 617 372.

 

Osiguranje imovine može se odnositi na provalu, krađe, lom stakla, osiguranje kućanstva (privatna imovina), poljoprivredna osiguranja…

Ukupno likvidirane štete promatrane po svim vrstama unutar skupine rasle su za 14 posto, odnosno za 56 milijuna kuna.

Također, osiguranje od požara i elementarnih šteta raste od 2014., a tome su doprinijele i česte poplave prije nekoliko godina.

Dakle, većina Hrvata ima i zdravstveno te životno osiguranje, ali mali broj njih zaista osigurava svoju nekretninu ili imovinu druge vrste.

Od čega osigurati nekretninu?

Osiguravajuće kuće u Hrvatskoj nude osiguranje stana i kuće.

Cijene variraju ovisno o paketu koji ćete uzeti, godini gradnje (koja je ponekad naglašena je li nekretnina građena prije ’64.), katu stanovanja (1.-7. te ostali katovi), radi li se o stanu/kući te naravno, najvažnije – kvadraturi.

Većina web stranica nudi kalkulatore na kojima ćete saznati koliko će vas koštati točno koji paket.

Ono što možete osigurati su građevinski dio te stvari u kućanstvu.

Gotovo sva osiguranja nude zasebno ugovaranje ove dvije police, a obično kod svake dobivate i popust od 10 %. Popust je i veći ako uzimate obje police.

U građevinski dio obično ulaze građevinski materijali, instalacije (bojler, dizalo, solarne ploče…), pločice i parketi te drugi objekti poput sjenica, nadstrešnica…

 

Također možete osigurati stvari u kućanstvu. To su: namještaj, tehnika, umjetnine, novac, nakit, prozori, vrata… Neka osiguranja vratit će vam novac ukoliko vam je i bicikl ukraden, dok se negdje ta šteta osigurava posebnom policom. Uz to, podrum i slične dodatne prostorije obično se ugovaraju odvojeno.

Sjenica

Ono što je plus, možete ugovoriti i osiguranje od privatne odgovornosti (ako ste nekome drugome načinili štetu), osiguranje od oštećenja nastalih potresom te plus – kućna asistencija. Nju nudi većina kuća te se odnosi na hitne intervencije.

 

Koje su opcije?

Većina osiguranja nudi sve žive opcije.

Vaš stan ili kuća bit će pokriveni od šteta:

  • požara,
  • udara groma,
  • eksplozije,
  • poplave/puknuća cijevi,
  • krađe,
  • loma stakla,
  • odrona ili klizanja tla,
  • vandalizma, krađa,
  • pada/udara letjelice,
  • oluje/tuče.

Istražili smo i cijene

Većina ih se kreće oko istog iznosa.

Za primjer smo uzeli stan od 40 metara kvadratnih na 7. katu zgrade građene prije 1964. godine. Ugovor je na godinu dana, a osiguranje stvari u kućanstvu (po m²) oko 2 000 kn te građevinskog dijela (po m²) oko 3 500 kn.

To bi iznosilo 80 000 kn sredstava za zamjenu, kupnju stvari iz kućanstva te 140 000 kn za povrat novca ukoliko dođe do štete na građevinskom dijelu.

Soroush Karimi Mx5kwvzegc0 Unsplash Min

Godišnja premija osiguranja kreće se između 350 i 800 kn, a ovisi i o sljedećem:

-osiguravate li samo građevinski dio i/ili stvari iz kućanstva

-koji paket uzimate (ovisno što pokriva – neki osnovni recimo ne uključuju izljev vode, pomoć u katastrofama, udar nepoznatog vozila…)

-uzimate li išta dodatno izvan paketa

Dodatne opcije

Dodatne opcije se i dodatno naplaćuju, a primjerice, aktualno osiguranje od potresa iznosi oko 800 kn, dok se opcija hitnih intervencija, tj. popravaka, kreće u cijeni nešto malo više od 100 kn.

U suštini – osiguranje imovine nije toliko skupo i isplati ga se imati, a naročito za stare kuće i stanove.

Pas

Živim u stanu građenom oko 1957. godine, tako da malo-malo zovem svoju osiguravajuću kuću. Primjerice, nedavno mi je doslovno ispao prozor, a bila je još zima. Majstor je došao za sat vremena i popravio ga vrlo brzo. Da nisam imala policu, popravak i hitni dolazak bi me stajali preko 1 000 kn!

Također, jednom nisam mogla u stan jer se brava zaglavila. Opet sam samo nazvala hitne intervencije i za čas sam bila u stanu i nazad na ispit na faks. 😊

Ako ništa drugo, možete osigurati barem stvari u kućanstvu u iznosu oko 350 kn, a ako želite osigurati stan i od novog mogućeg potresa – i živite u ne tako dobro građenim stanovima/kućama – dodajte toj cifri oko 800 kn.

Isto tako, obavezno čitajte mala slova na ugovoru! I naravno, provjerite što vam od dodatnih opcija uz osnovnu policu treba. Recimo meni ne treba zaštita od (vanjske) poplave, no ako živite uz rijeku u prizemlju – dobro je baciti oko na tu opciju.

Osigurati stan ili kuću možete za svega 40-80 kn mjesečno, a ukoliko se dogodi (velika) šteta – polica će vam značiti puuno više od novca koji biste inače potrošili na kavu.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn