Zdrav odnos
s novcem

Što svaka žena mora znati o novcu?

Što svaka žena mora znati o novcu?

Novac jest bitan i važan

Jeste li i vi cijeli život u minusu kako pokazuje jedna od Tisjinih komičnih ilustracija vezanih za svakodnevne situacije koje su nam svima jako dobro poznate, bliske i bitne.

Novac možda nije najbitnija stvar u životu, no novac utječe na sve što nam je bitno u životu. Novac i volimo i preziremo, i želimo i izbjegavamo, novac istovremeno otkriva naše najdublje strahove i sredstvo je koje nam pruža mnoge velike radosti i još mnogo toga.

Htjeli mi to ili ne, bezbroj je svakodnevnih situacija u kojima se svatko od nas ionako bavi financijama. Čak i kad mu okrenemo leđa, novac i dalje ima silan utjecaj na naš život. Zato je financijska pismenost područje na kojem svi trebamo poraditi, a upravo nas financijska neosviještenost i neznanje mogu dovesti do kobnih i (pre)skupih životnih odluka.

Novac je svakako važan i ako mi ne upravljamo novcem, on će upravljati našim životima i taj nam se način neće sviđati. Kad se radi o novcu, muškarci i žene su različiti – povijesno, psihološki, mentalno i emocionalno. Upravo su te razlike glavni razlog zbog kojeg je mnogo žena danas u neznanju oko novca i investiranja.

Foto: Tisja Kljaković Braić u suradnji s Raiffeisen Bank

Žene u prosjeku žive 7 godina dulje od muškaraca, posao i novac su im najveći izvor stresa, zarađuju 11% manje i imaju i do 20% nižu mirovinu; svaki treći brak se raspada, stopa razvoda sve je veća; 29,9% žena bilo je barem jednom financijsko zlostavljano, 20,4 % žena bilo se prisiljeno odreći nasljedstva u korist braće, a njih čak 25,9 % ima problema s naplatom alimentacije. Sve ovo upućuje na to da se za svoje financije moramo pobrinuti same jer bajke i prinčevi na bijelom konju ionako ne postoje.

Mnogi žive od plaće do plaće i daleko su od toga da imaju love do krova te nikako ne mogu doći na zelenu granu. 24,7% žena ima dozvoljeni minus, a njih 28,5% i dug po kreditnim karticama. Nema smisla cijeli život biti u minusu i pretakati iz šupljeg u prazno.

Kako to promijeniti, kako transformirati svoj odnos s novcem i poboljšati svoju financijsku situaciju, odakle krenuti?
Je li sve to samo pitanje matematike – zaradi više, troši manje, ostatak uštedi pa investiraj odricanjem, disciplinom i snagom volje, ili je pitanje navike i automatizma.

Ili ima još nešto, manje poznato svima?

Idemo redom.

Ne radi se ni o tome koliko imamo, nego kako upravljamo i raspolažemo s onim što imamo!

Uvijek se radi se o tome kako mi raspolažemo s onim što imamo. I to ne vrijedi samo za novac. To vrijedi i za vrijeme i sve drugo u životu. Svima nam dan traje 24 sata, zar ne? Ipak svatko ga od nas drugačije koristi i postiže drugačije rezultate.

Evo dvije istinite priče iz moje okoline da to potvrde:

  • Prvi bračni par, oboje visokoobrazovani, na visokim pozicijama, cijeli život imaju visoka primanja, žive s jednim djetetom koje se osamostaljuje s 22 godine, s visokim mirovinama, završava svoj život na cesti i u dugovima – jer su sve izgubili.
  • Drugi bračni par, niskoobrazovani, cijeli život niska primanja, dvoje djece koje se također rano osamostaljuju, završava život s jednom kućom, autom, stanom, sve bez kredita, trećim stupom, posmrtnom pripomoći, ušteđevinom i najvažnije – kvalitetnim odnosom i kvalitetnim životom koji uključuje i putovanja i izlete i druženje s prijateljima.

Kako promijeniti svoj odnos s novcem u 4 koraka?

O čemu sve to trebamo voditi računa kad mijenjamo svoj odnos s novcem i svoju financijsku situaciju? Odakle krenuti?

1. Vlastita vrijednost

Jedna od mojih mentorica jednom mi je rekla da je ključ naše zarade upravo u našem vlastitom osjećaju koliko mi mislimo da zaslužujemo!

Znaš li ti ugasiti svog unutarnjeg kritičara? Možeš li prihvatiti da si dovoljno dobra i da ne moraš biti savršena? Zapravo, savršene žene i ljudi ni ne postoje. Vrijediš, zaslužuješ, baš takva kakva jesi. Nisi nikakva varalica. Uvijek ima netko bolji od nas i zato se prestani skrivati i biti najbolje čuvana tajna.

Daješ li besplatno svoje vrijeme i znanje i usluge? Daješ li klijentima i više nego što traže da im dokažeš svoju vrijednost? Ništa izvana i nitko drugi izvana nam ne može dati taj osjećaj. Ključ je u nama.

Evo dvije stvari koje možeš odmah učiniti:

  1. Popiši svoje talente, znanja i vještine – vidi možeš li njima dodatno zaraditi, kreirati posao iz hobija, strast pretvoriti u posao ili dodatni izvor zarade?
  2. Popiši svoja postignuća, na što si ponosna, što si sve dosada postigla. Prestani se uzimati zdravo za gotovo. Ne, nisi samo imala sreće i ne, nije to samo 5 minuta.

Kad osvijestiš svoju vrijednost:

  • Tada ćeš (se) prestati previše davati da bi dokazala svoju vrijednost. Tada ćeš prestati bacati svoje znanje na kavi za euro i pol.
  • Tada ćeš se znati asertivno zauzeti za sebe i izboriti za veću plaću.
  • Tada ćeš prestati igrati ulogu žrtve.
  • Tada ćeš se riješiti osjećaja krivnje.
  • Tada ćeš reći svoj broj/bez straha ćeš reći svoju cijenu.

Foto: Tisja Kljaković Braić u suradnji s Raiffeisen Bank

2. Misli, stavovi i uvjerenja o novcu

Da bismo nešto promijenili prvo to moramo osvijestiti.

Što si naučila o novcu od svojih predaka? Kako su živjeli tvoji bake i djedovi, roditelji? Što su ti govorili o novcu?
Što ti danas, sad misliš o novcu? Što misliš o ljudima koji imaju puno novaca? A što o onima koji ga nemaju?

Koje god uvjerenje imaš, a ograničava te, nađi neku od tehnika i načina i promijeni ga.

3. Emocije o novcu

Kakva su tvoj (prva) sjećanja na novac? Kako se danas osjećaš kad trošiš novac? Osjećaš li krivnju, sram? Nagrađuješ li se za težak i mukotrpan rad? Koji je tvoj najveći strah vezan za novac? Jesi li zahvalna?

Trošiš li s guštom ili plaćaš račune u grču i zabrinutosti i strahu kako ćeš dočekati 30. u mjesecu?

Foto: Tisja Kljaković Braić u suradnji s Raiffeisen Bank

4. Matematika upravljanja novcem

I evo nas i do dijela čiste matematike. I ponašanja.

Paziš li na svoje financije? Poštuješ li svoj novac? Nabijaš li dug po kreditnim karticama, potrošiš li sve čim zaradiš, gomilaš li novac, zarađuješ li ga pa dijeliš i ne možeš uživati u njemu? Što možeš učiniti bolje i s više novca?

Suština upravljanja novcem je zaradi (više), potroši manje (nego što zaradiš) i ostatak uštedi i investiraj. Naravno ne zaboravi ni uživati u novcu bez krivnje i grižnje savjesti i donirati/davati ga povremeno drugima, manje sretnima od tebe.

Postoji nekoliko popularnijih tehnika za upravljanje osobnim financijama, pisali smo već o njima. Tzv. 90/10; 50/30/20 i drugi. No najvažnije je znati da se radi o svjesnom trošenju na način koji je usklađen s onim tko smo mi i do čega nam je stalo, gdje smo i koji nam je cilj.

Mnogi misle – kako ću išta uštedjeti kad nemam dovoljno, e, pa tu je zamka, što više zarađujemo to više trošimo. Zato je tu nešto što se zove prvo plati sebi princip. Ako zaradiš 100, uštedi 10, a ostalih 90 potroši. Ako od 100 ne odvojiš 10, vjeruj mi – još ćeš teže odvojiti 100 000 od milijuna. Navika, automatizam i navika. O tome se radi.

Na taj način imat ćeš hitan fond – za kad pukne bojler, zatreba ti majstor, netko te pozove na vjenčanje, dođe tetka iz Njemačke i sl. Na taj način izaći ćeš iz minusa i podmiriti svoje dugove. Na taj način oformit ćeš fond koji će ti pokrivati 3 do 6 mjeseci troškova života za slučaj da zbog bolesti ili druge više sile ne možeš raditi.

Foto: Tisja Kljaković Braić u suradnji s Raiffeisen Bank

Na taj način imat ćeš fond iz kojeg ćeš investirati – da li u nekretnine, kriptovalute ili dr. to je tvoja stvar. No ulaganje u zdravlje i znanje je uvijek dobra stvar.

Znači li to da se nikad više za ništa nećeš zadužiti niti kupiti nešto na rate – ne. Nije poanta nešto odbacivati nego smisleno i svjesno time upravljati – totalno je mudro odgovorno upravljanje troškovima na karticama – zašto ne uzeti nešto na rate bez kamata ako to koristimo na dulji rok.

Ponavljam, najvažnije je da uvijek svjesno upravljamo i trošimo na ono što je nama važno i što je usklađeno s onim tko smo mi.

Automatizam i navika su bitni

Novac neće riješiti novčane probleme (da je tako, ne bi dobitnici lutrije sve izgubili). Novac nas neće usrećiti (smisleni rad i dobri odnosi hoće), no novac donosi veću mogućnost izbora i veću kvalitetu života.

Bilo kako bilo, ne radi se o novcu, radi se o nama i uvijek je naš izbor, hoćemo li potrošiti novac ili sebe.

Ovaj tekst nastao je u suradnji s RBA Hrvatska i dio je kampanje financijske pismenosti RBA Financijska početnica.

Ilustracije u Financijskoj početnici potpisuje umjetnica Tisja Kljaković Braić.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn