Zdrav odnos
s novcem

Što smo u životu naučili od žena? 10 priča ženske snage i mudrosti – Specijal povodom Međunarodnog dana žena

Što smo u životu naučili od žena? 10 priča ženske snage i mudrosti – Specijal povodom Međunarodnog dana žena

Danas je Međunarodni dan žena – dan kada se slave sva ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola.

Na svakoga od nas u životu utjecala je barem jedna žena – baka, mama, teta, sestra, prijateljica i ako se osvrnemo u prošlost, barem jedna od njih rekla je nešto što nas je naučilo, motiviralo, iznenadilo, zateklo. Nešto što nas je oblikovalo onakvom osobom kakva smo danas. Tim povodom donosimo deset savjeta iz priča ženske snage, samostalnosti i mudrosti.

Svim ženama od srca hvala na podršci i bezuvjetnoj ljubavi u danima kada smo se osjećali kao kraljevi, ali i kao prosjaci. 

1. Štednja i ulaganja na nekoliko fronti, jer ne držiš sva jaja u istoj košari.

Taj dan kada sam vidjela objavu u našoj grupi da napišemo nešto o ženama koje su nam uzori i inspiracija bilo je točno 19 godina iliti 6935 dana bez nje i napokon prva godina da zbog toga nisam bila tužna nego samo zahvalna.

Otišla sam baš danas u njeno selo, tamo gdje je rođena, tamo gdje smo provele skupa puno vremena, tamo gdje mi je rekla toliko stvari koje tada nisam shvaćala, ali danas iz svake rečenice koju pamtim vidim puno više smisla jer sada to mogu i primiti.

Prođe tih 6935 dana, ali niti jedan da je se ne sjetim. I dan danas je vidim u svemu, radim sve i donosim odluke s pitanjem što bi mi ona na to rekla. Ta divna žena koja je samohrano odgajala dvoje djece, koja je uvijek bila zbigecana, uvijek nasmijana, imala karijeru u tada dobrostojećoj firmi, financijama je baratala takvom lakoćom, bila super domaćica i pekla najbolje kolače, jednako elegantno hodala u štiklama i opancima, a opet samo moja baka.

Nekada sam na nju gledala samo kao na baku što je i bila, a danas kada sam starija i nadam se mudrija, vidim ženu koja je bila toliko ispred svog vremena i takvu ću je uvijek pamtiti. Ručak i cvijeće svaki dan na stolu, frizura i pedikura jer drži do sebe, motika u ruci kada treba, putovanja da se makne malo od svega, štednja i ulaganja na nekoliko fronti jer ne držiš sva jaja u istoj košari, zar ne?

Razumjele smo se pogledom bez riječi, podrška nam je bila mantra, imala je moć pomaknuti zvijezde i mijenjati horoskop, a ja sam ta sretnica koja joj je bila mezimica. Pa kada mi kažu: Ista si baba – pa neka sam, njena sam!

Renata Jonjić, Metropolis projekt

2. Žena mora imati svoj novac, bez obzira koliko on zarađuje.

Sjećam se davnih 70-ih godina prošlog stoljeća, moj tata imao je pet puta veću plaću od mame i rekao joj je da ne treba raditi ako ne želi jer on dovoljno zarađuje. Nije htjela ostaviti svoj posao patronažne sestre u Domu zdravlja, radila je do mirovine te radi i danas. Malo prije nego je otišla u mirovinu, sama je digla kredit i napravila dva apartmana na postojećoj vikendici da se ima čime baviti.

Ona je žena nevjerojatne snage, uvijek ambiciozna, uvijek ima planove i nešto stvara. Od nje sam cijeli život imala podršku, ali i kritiku kad bi zabrljala. Uvijek je sama zarađivala svoj novac pa je tako učila sestru i mene.

Kad sam se rastala, ostala sam sama s troje djece i velikim dugom kojeg sam riješila uz podršku samo jedne žene – moje mame. Radila sam takve egzibicije da su se svi oko mene čudili i govorili kako mi to neće uspjeti, jedino je ona ponavljala: Ja imam osjećaj da ćeš ti to uspjeti! I bila je u pravu.

Kroz cijeli život mi je u glavi njena rečenica: Irena, žena mora imati svoj novac, bez obzira koliko on zarađuje.

Irena Herceg, HI makeup studio

Foto: Irena i njena mama

3. Sačuvaj sebe i svoje i iz svega izvuci najbolje što možeš.

1871. godine proizvedena je šivaća mašina koja i danas, nakon gotovo 150 godina besprijekorno ispunjava svoju funkciju. Zašto je upravo Singer mašina glavna zvijezda moje priče? Zato što je pripadala ženi koja je svojom snagom, stilom i načinom života uspjela nadživjeti ljudski vijek. To je ono čemu mnogi streme, ali rijetki uspijevaju.

Pokojnu baku Miku je na njezinom putu vodila vjera u bolje sutra i uvijek jasno definiran cilj: sačuvati sebe i svoje i iz svega izvući najbolje što se moglo. I u danima kada se sve činilo zastrašujuće i beznadno, ona je baveći se svojim jednostavnim poslovima svemu oko sebe davala smisao.

Znala je od kuće stvoriti dom. Zato i danas, kad se umorim od svega, kad sve postane nekako teško i bremenito, samo pogledam u njezinu sliku i mirno dalje nastavim svojim putem. Nikada se nije predavala, nikada očajavala, a svi znamo da život malo kome bude mirna luka. Njoj je bio uzburkano more za olujne bure.

Danas, toliko godina nakon njezine smrti još uvijek imam osjećaj da me usmjerava, vodi i osnažuje.

Tamara Jurković, Book Cafe Paradiso

Foto: Singerica bake Mike

4. Tvoja vrijednost nije u direktnoj vezi s visinom zarade.

Moja mama je neplanirano postala poduzetnica sa svojih pedeset godina i sličnu transformaciju sam doživjela i ja, mnogo godina kasnije. Zapravo smo obje bile poduzetnice oduvijek, iako smo u svoje ime i za svoj račun počele živjeti tek u drugom dijelu života, nakon što smo godinama radile za druge.

Od mame sam naučila da novac na svijetu nije pravedno raspoređen i da moja vrijednost nije u direktnoj vezi s iznosom na računu ili visinom zarade.

Odlučila sam studirati ekonomiju da bih što bolje razumjela ta pravila. Sve što danas znam potvrđuje da je, kad žena dobro zarađuje, svima oko nje bude bolje. Iako nemam vlastitu kćer, svojim primjerom, djelovanjem i mentorstvom, pomažem mladim ženama da što ranije dostignu ekonomsku neovisnost.

Nela Kačmarčik Maduna, NKM Online

Foto: Nela s mamom

5. Uzmi, to je zdravo!

S 12 godina ostala sam bez majke tako da je moja nona bila tu uz mene i pomogla mi u tom ženskom dijelu odgoja. Uvijek me savjetovala da se moram lijepo urediti, da moram brinuti o sebi i o svom izgledu. Bila je jako uredna, pedantna i organizirana, voljela bi da sam više na nju, ali trudim se.

Uvijek me nudila mentol bombonima: Uzmi, uzmi, to ti je zdravo! Ja sam ih uzimala samo da bi nju zadovoljila. Nikad mi nije bilo jasno zašto mi stalno nudi te bombone i kako može reći da su zdravi kad su puni šećera. Sad, s 40+ ti bomboni su sastavni dio moje torbe. Ne idem nikud bez njih. 😊

Silvia Šumberac, geodetkinja u Lemax geodeziji

Foto: Sin Silvie Šumberac s nonom

6. Za pet godina kada ćeš imati vlastitu firmu…

Žena koja je utjecala na mene bila je moja šefica Maja. Od Maje sam sve upijala, pomalo nesvjesno, pomalo svjesno – način na koji komunicira s klijentima, vodi projekte.

U retrospektivi, uviđam da je, od svih žena, Maja najviše utjecala na mene, a stvar koju neću nikada zaboraviti je kada mi je rekla, objašnjavajući mi nešto: za pet godina kada ćeš imati vlastitu firmu… To me je u tom trenutku toliko šokiralo jer niti sam ikada o tome razmišljala, niti sam znala da to mogu uopće željeti, niti mi je bilo jasno zašto bi mi šef govorio kako ću ja jednog dana imati svoju firmu.

Sudbina ili koincidencija, točno pet godina nakon toga sam osnovala svoju firmu.

Lora Pleško, Mašinerija

7. Žena mora ulagati u vlastito znanje.

Moja baka Rozika je sredinom 60-ih ostala udovica s tri kćeri, mojom mamom najmlađom od njih. Uspjela je sama preživjeti, obrazovati i odgojiti ne samo njih nego i sljedeću generaciju. Te četiri krasne žene, ogromnim su dijelom označile moj život i utjecale na to tko sam danas. I na tome sam im neizmjerno zahvalna.

Moja baka je često isticala da žena mora biti financijski neovisna o muškarcu, da mora ulagati u znanje i da nema predaje. Moja mama je beskompromisno tražila od mene da uvijek dajem najviše od sebe, moje tete su bile tu za mene, između ostalog i s vrlo direktnim feedbackom na moje odluke i životne poteze.

I to su radile i rade s puno ljubavi, uvažavanja i podrške. A žena koja me najviše na ovom svijetu naučila o ljubavi, davanju i nesebičnosti je moja kćer.

Anita Cvetić Oreščanin, Poslovna inteligancija

8. Čovjek bi uvijek morao pronaći vremena za sebe i za ljude koje voli.

Za poznanstvo s Tajanom, sestra Valentina i ja zahvaljujemo mome tati bolničaru, a Tajani zahvaljujem na posebnom dugogodišnjem prijateljstvu. Ja sam joj posebno zahvalna na svim pismima godinama pisanim, usprkos godinama tehnologija i meta društvenih mreža, kao i na svakom savjetu u njima pisanom, na svakoj podršci, na svakoj tajni. U trenutcima odrastanja bila mi je poput još jedne starije sestre.

Najviše sam joj zahvalna na životnoj školi koja nam je svima potrebna, a kojoj je mene učila kroz priče i kroz svoj život. Unatoč teškoj bolesti i svemu kroz šta je prolazila, i opet i opet, bila je neustrašiva, uporna, a opet strpljiva i jaka! Lavica.

Spletom okolnosti što smo se malo udaljile, a nakon što sam primila tužnu vijest, pronašla sam pismo, u kojem mi je napisala: Čovjek bi uvijek morao pronaći vremena za sebe i za ljude koje voli.

Renata Gorički, life coach i mindfulness trenerica

Foto: Renata Gorički sa sestrom i prijateljicom Tajanom

9. Vjera u Boga, ljubav i sloga.

Moja mama, Jelena Gec, rođena 1951., uspješna je poslovna žena i osnivačica Gec d.o.o. Plešce. Usprkos invalidnoj kćeri od rođenja ostvarila je zavidnu poslovnu karijeru, a njen je slogan: Vjera u Boga, ljubav i sloga.

Irena Gec, Gec d.o.o.

10. Ljubav sve pobjeđuje.

Moja voljena baka Ika koja me čuvala dok sam bila mala, umrla je baš na Dan žena prije 12 godina. Puno toga me naučila, najviše svojim primjerom – udala se za dedu i čim je shvatila da je alkoholičar, kad je moja mama imala samo 6 mjeseci ostavila ga je i vratila se u Dalmaciju, a kasnije je došla trbuhom za kruhom u Zagreb. Cijelo to vrijeme moja prabaka joj je bila podrška. Od nje sam naslijedila mali stan, ali i najvažniju poruku koju sam pronašla među njenim stvarima kad je umrla – Ljubav sve pobjeđuje.

No naučila sam puno i od drugih pretkinja, kroz njihove primjere i priče.

Njena mama, moja prabaka Stevanija još je davnih dana prošlog stoljeća prodala komad zemlje, platila odvjetnika da sve upiše i da bude čisto u gruntovnici, podijelila je fer bračnu stečevinu i svima za života objasnila što i zašto je tako. Napisala je oporuku i zabranila mojoj baki i njenoj sestri da se odreknu svojih dijelova u korist braće.

Druga prabaka je u svojim kasnim 80-ima otišla u Jeruzalem na put. To je htjela prije smrti i nikom nije rekla, samo je svoj djeci i unucima poslala razglednicu pozdrav iz Svete Zemlje da je nitko ne gnjavi kako će sama na put.

Moja druga baka je uvijek imala svoj novac, s dedom je prodavala na tržnici i kad bi on rekao da proda nešto po dvanaest, ona je prodala po šesnaest. Četiri je uzela sebi da ga ne mora ispitivati i objašnjavati mu ženske troškove – frizura, manikura i ostalo.

Mama je govorila: Jednom se živi, novac je da se troši. Svojim primjerom prekomjerne potrošnje i umiranja u dugovima, bila je inspiracija za Žene i novac portal (današnji Mojnovac) i cijelu ovu našu priču.

Hvala mama, hvala bakama, hvala prabakama. Hvala za život. Hvala za sve darove.

Kristina Ercegović, serijska poduzetnica

Foto: Kristina i baka (lijevo), Kristina i mama (desno)

Foto: Octavia Bromell, Bright agency

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn