Zdrav odnos
s novcem

Što reći djetetu kad postane punoljetno? Najbolji savjeti za financijsku neovisnost

Što reći djetetu kad postane punoljetno? Najbolji savjeti za financijsku neovisnost

Moja je kćer nedavno postala punoljetna. I iako će za mene uvijek biti moje malo dijete, punoljetnost znači i formalni ulazak u svijet odraslih. A to dramatično mijenja pravila igre u njenom životu.

Već je dugo tretiram kao sebi ravnopravnu, ali sam procijenio da je sada zadnji trenutak da joj prenesem i svoje iskustvo s financijama. Ne nužno na način da su moja razmišljanja o financijama najbolja i za nju, nego da dobije i drugu perspektivu kad su financije u pitanju.

Konačna odluka kako će upravljati i raspolagati svojim financijama, treba uvijek biti na kraju isključivo njezina. Neke sam od ovih lekcija skupo platio, ali kako ono kažu: Samo su skupe lekcije dobre.

Financijska pismenost

Ako želimo igrati bilo koju igru, moramo znati jezik i pravila te igre. Neizbježno je da svi moramo znati upravljati našim financijama – u suprotnom će one upravljati nama. Stava sam da svaka mlada osoba mora biti financijski pismena – mora razumjeti osnovne pojmove u financijama i znati osnovna pravila.

Moja kćer zna da se novac na njenom tekućem računu ne pojavljuje magično sam od sebe, kao ni da plaćanja kreditnim karticama na 24 rate nije put prema financijskoj neovisnosti, nego prema dužničkom ropstvu.

Snaga ukamaćivanja

Poznata je priča o kineskom caru i seljaku koji je uspio izliječiti mladu princezu. Kad je za nagradu zatražio njezinu ruku, Car ga je odbio i rekao da traži bilo što drugo i biti će mu ispunjeno. Seljak je za nagradu zatražio jedno zrno riže. A na inzistiranje Cara kako je to premalo, seljak je rekao: Udvostručite tu količinu riže svaki dan u sljedećih 100 dana.

Već nakon 30 dana, Car je morao isporučiti toliko riže da mu je bilo potrebno 40 sluga. Car je na kraju seljaku morao dati ruku svoje kćeri jer nije mogao ispuniti dano obećanje s rižom.

Koja je poruka ove priče? Snagu ukamaćivanja treba početi koristiti što je ranije moguće. Ja sam počeo redovito izdvajati novac za njezino školovanje od trenutka kad se rodila.

Zamka blještavila

Danas je sve dostupno. Ne morate čekati i odricati se kao nekad. Dovoljno je da provučete kreditnu karticu i problem je riješen.

Korporacije su nas pretvorila u potrošače i sve je postalo potrošna roba. U takvim je uvjetima teško ne podleći zamci blještavila u kojoj kupujemo stvari koje nam ne trebaju, novcem kojeg nemamo. Pristaša sam filozofije da nam ono što kupimo doista mora pružiti zadovoljstvo – svaki put kad tu stvar koristimo ili obučemo. Drugim riječima, treba pažljivo birati kad trošimo svoj novac.

Moramo biti svjesni da ćemo svaku financijsku transakciju platiti najskupljom valutom – vlastitim vremenom koje ćemo morati uložiti da zaradimo novac koji smo upravo potrošili.

Invesitranje

Ja sam ulagao u nekretnine, jer sam pratio dinamiku i cijene tog tržišta. Znam ljude koji su se primjerice obogatili na kripto valutama – ja nisam jer ne pratim i ne razumijem zakonitosti te vrste ulaganja.

Ako želimo u nešto uložiti, onda itekako moramo znati kako funkcionira to u što smo upravo uložili. Čak i tada moramo biti itekako svjesni rizika svakog ulaganja. U suprotnom, možemo se pozdraviti sa svojim novcem.

Štednja

Dio prihoda samo uvijek ulagao u štednju. Meni se najbolje pokazao oblik prisilne štednje, gdje sam na mjesečnoj bazi izdvajao manje iznose u konzervativne oblike štednje s malim rizikom.

Kroz nekoliko godina prikupio sam dovoljna sredstva kojima sam mogao sufinancirati veće investicije poput vrhunske edukacije ili kupnje nekretnina.

Financijska sloboda

Jedan od važnijih ciljeva u životu je da postanemo financijski neovisni. Ta je neovisnost izuzetno rastezljiv pojam – za nekog je to dovoljno novca za plaćanje mjesečnih obaveza, a za nekog drugog dovoljno novca da ne mora raditi do kraja života. Mislim da će moja kćer morati sama definirati što to točno znači za nju.

Financijsku će joj slobodu biti gotovo nemoguće postići ako se ne bude pridržavala navedenih principa i ako ne krene na vrijeme. Moj principi definitivno nisu savršeni, jer u igri zvanoj život, tisuću stvari može poći po zlu. Za život ne postoji garancija. Postoji samo vjera u vlastite sposobnosti i pridržavanje par bitnih pravila. I onda kad ne uspijemo, nešto ćemo naučiti što će nam pomoći u sljedećoj situaciji.

Znam da ako uspijem prenijeti ove principe na svoju kćer, dao sam joj priliku za odličan start i pripremio je da može samostalno stvarati svoju financijsku slobodu.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn