Zdrav odnos
s novcem

Što otac treba naučiti svoju kćer? Povjerenje je život koji se upravo događa pred našim očima

Što otac treba naučiti svoju kćer? Povjerenje je život koji se upravo događa pred našim očima

Ono u čemu uživam zadnje vrijeme su kave i razgovori sa mojom kćerkom. Iako će po godinama uskoro biti punoljetna, Emma je u svojim razmišljanjima je već odavno prerasla svoje biološke godine. Tako je nedavno konstatirala kako ima uzak krug ljudi kojima je poklonila svoje povjerenje.

Njena me rečenica podsjetila kako smo prije nekoliko dana sa grupom vlasnika klinika i poduzetnika u sklopu naših on-line treninga, razgovarali upravo na temu povjerenja unutar tima. Povjerenje je katalizator koji ubrzava sve transakcije među ljudima. Nedostatak povjerenja znači da će stvari trajati bitno duže, a možda se i neće realizirati, ako povjerenja nema.

Povjerenje se gradi godinama, a nestaje u sekundi i najskuplja je valuta koju možete izmjenjivati s drugima. No, što je s povjerenjem u najbitnijem odnosu koji imamo u životu – što je s povjerenjem prema samom sebi? Ako nemamo vjere u sebe, sabotiramo li i svoju sposobnost povjerenja u druge?

U čemu se ustvari radi kad pričamo o vjeri u sebe?

Ono što stvara ili uništava vjeru u samog sebe je sustav uvjerenja koja smo izgradili tokom života.

Naša svijest ima tri sloja ili razine koje se međusobno isprepliću:

  1. Svijest o ovdje i sada koja kontinuirano procesira sve što nam se trenutno događa.
  2. Sloj uvjerenja ili naša osobna svijest.
  3. Neosobna svijest ili onaj najdublji sloj svijesti koji je izvan utjecaja prva dva sloja.

Glavni je problem u drugom sloju – našoj osobnoj svijesti, koja se grčevito trudi prilagoditi svijet oko nas, uvjerenjima koja smo pohranili u tom sloju. Taj sloj generira onaj unutrašnji dijalog – unutarnji glas koji kontinuirano verbalizira misli i koji funkcionira po principu preferenci, odnosno sviđa mi se i ne sviđa mi se. Taj sloj generira patnju, jer ne želimo izgubiti ono što nam se sviđa, a ne želimo da nam se dogodi ono što nam se ne sviđa.

Ako želimo izgraditi povjerenje i vjeru u samog sebe, moramo pronaći način kako da uspostavimo komunikaciju s onim najdubljim slojem svijesti – moramo stupiti u kontakt sa svojim središtem. Izgradnja te komunikacije je ono što zovemo rad na sebi. Možda bi pravilnije bilo da kažemo rad u sebi, jer je to jedini pravi rad u životu koji svaka svjesna osoba može i treba raditi 24/7.

Da bi uspostavili odnos sa samim sobom, moramo prvo uspostaviti odnos sa svojim unutrašnjim glasom koji verbalizira naše misli. Naš unutrašnji glas iz sloja uvjerenja priča jer pokušava osloboditi negativnu energiju koju smo nesvjesno pohranili kroz dosadašnja iskustva u životu. Ako osvijestimo da je taj glas samo mehanizam čišćenja svijesti i oslobađanja blokirane energije, onda imamo šansu stupiti u kontakt sa samim sobom.

I tu dolazimo do stvarnog značenja povjerenja.

Što je zaista povjerenje?

Povjerenje u sebe je ustvari povjerenje u život koji se upravo u ovom trenutku odvija pred našim očima. Ako počnemo promatrati svaki trenutak s potpunim povjerenjem u život, povezali smo se sa svojim središtem i počeli smo graditi odnos povjerenja sa samim sobom.

To zahtjeva našu punu pažnju na procese u sebi, a ne na ispunjavanje želja i potreba kroz novi sat, auto, dizajnersku torbicu i slično. Ne kažem da ovo drugo nije bitno, ali će postati daleko manje bitno ako počnemo obraćati pažnju na ono unutra.

Sretan sam da si je moja kćer počela postavljati prava pitanja od svoje najranije mladosti, a jedno od takvih pitanja je i pitanje povjerenja. Ako ćemo graditi povjerenje u sebe, istovremeno ćemo graditi povjerenje u život i sve ljude koji su dio tog života.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn