Zdrav odnos
s novcem

Što otac treba naučiti svoju kćer? Najveća poluga vlasnika su drugi ljudi

Što otac treba naučiti svoju kćer? Najveća poluga vlasnika su drugi ljudi

Jedna od najvećih zamki svakog biznisa je zamka najbolje plaćenog zaposlenika u vlastitom biznisu. I nakon 30 godina razvijanja vlastitog biznisa, ni ja nisam izuzet od povremenog upadanja u ovu zamku – razlika je u tome što sad mogu prije osvijestiti da se u njoj nalazim i mogu brže i lakše poduzeti korake da iz nje izađem.

Živim sa svojom kćeri i svatko od nas ima prilično dinamičan život. No, kad sam neki dan shvatio da se vidimo svega par minuta u toku i na kraju dana, shvatio sam da je ravnoteža poremećena i da se ponovo nalazim u zamci najbolje plaćenog zaposlenika.

Nema ništa loše u tome da na neko kraće razdoblje ubacimo u višu brzinu i vlastitim snagama iznjedrimo novi projekt ili odradimo neku zahtjevnu dionicu puta u životnom ciklusu naše tvrtke. Ali ako predugo ostanemo u toj ulozi, rezultat će biti nezadovoljstvo, izmorenost i frustracija, bez obzira na količinu novaca. A to je upravo ono što se događa velikom broju privatnih poduzetnika.

Što trebamo napraviti da iz uloge najbolje plaćenog zaposlenika, odnosno operatera pređemo u ulogu vlasnika?

Poslovno uspješni vlasnici pronašli su način kako da iz radnog sata izvuku bitno više od operatera. Ključna razlika između te dvije uloge je poluga.

Jedan od najpoznatijih Arhimedovih citata glasi: Dajte me oslonac i dovoljno dugačku polugu i pomjeriti ću Zemlju! Kao i u Arhimedovoj priči, vlasnik za razliku od operatera koristi poluge.

Najveća poluga vlasnika su drugi ljudi, odnosno poluga tima. Vlasnik zna da ako se okruži ljudima sposobnijim od sebe, može u kraćoj jedinici vremena napraviti više. Jednom kad izgradimo polugu tima, mora je znati koristiti – i tu nam treba umijeće delegiranja. Moramo se prvo pitati Tko?, a ne Kako?

Ali, kad imamo puno paralelnih aktivnosti ili projekata koji nam se čine jednako važni, kako odlučiti kojim redom krenuti? Često puta je posljedica takvih situacija svojevrsna paraliza, neodlučnost i nesposobnost donošenja odluke. Kad se nalazimo u takvoj situaciji, moramo izdvojiti vrijeme za razmišljanje, u kojem ćemo sagledati ne samo direktne posljedice neke odluke, već i sekundarne i tercijarne posljedice, na koje najčešće zaboravljamo.

Na primjer, direktna posljedica redovnog istezanja je fleksibilnost.

Sekundarna posljedica je smanjenje stresa, jer je ustanovljeno da je krutost ili psoasa jednog od najbitnijih mišića, što je direktna posljedica sjedećeg načina života, direktan generator stresa na biološkoj razini.

Tercijarna posljedica je meditativno stanje u koje ćemo postepeno ući ako se budemo redovno istezali, bez korištenja mobitela.

Poluga koje meni pomaže u ovakvim situacijama je poluga poslovnog trenera. Moj poslovni trener ima zadatak postavljati teška pitanja i držati me odgovornim za izvršenje. Kroz redovne tjedne treninge iznova će se adresirati i osvještavati činjenica da se nalazim u pogrešnoj ulozi i raditi će se na svim mogućim alternativama, kako izaći iz te uloge i ući u onu pravu.

Što zaista želim naučiti svoju kćer?

Lekcija koju želim prenijeti na svoju kćer je da ništa ne možemo napraviti sami – moramo izgraditi sposobnost komunikacije i privući kvalitetne ljude u svoj život. Pri tom moramo pažljivo birati s kojim i kakvim ćemo se ljudima okružiti, jer kroz vrijeme postajemo zajednički nazivnik petero nama najbliskijih ljudi.

Sad se moram isključiti od ostatka svijeta i odraditi svoju trening razmišljanja – obećao sam svom poslovnom treneru da ću to napraviti prije našeg današnjeg treninga.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn