Zdrav odnos
s novcem

Što otac treba naučiti kćer? Sposobnost transformacije iz “ničega” u “nešto” ključna je životna vještina

Što otac treba naučiti kćer? Sposobnost transformacije iz “ničega” u “nešto” ključna je životna vještina

Starija me kćer zamolila da joj pomognem u uređenju stana i napravim drvene klupice ispod novo ugrađenih prozora. Procijenila ja da ću prihvatiti izazov jer zna da u slobodno vrijeme volim raditi stvari od drva, u svojoj improviziranoj radionici u dvorištu.

Rijetko kupujem drvo – uvijek nastojim iskoristiti drvo koje je netko bacio kao neupotrebljivo i od njega napraviti nešto novo i lijepo. Najviše volim koristiti drvene palete. Palete se uglavnom rade od drveta najlošije kvalitete – najčešće od bukve. Na prvi pogled neugledne i nekvalitetne, palete su jedna od onih ključnih, nevidljivih stvari bez koje svijet doslovno ne bi funkcionirao. Sva roba na svijetu transportira se upravo na paletama. Kad uzmemo paletu u ruke, možda držimo komad drveta koji je više puta obišao kuglu zemaljsku – to me uvijek iznova fascinira za tako malu i nebitnu stvar.

U zadnjem projektu koji sam radio s paletama, naučio sam kako možemo običnom komadu drveta udahnuti novi život, kroz postupak umjetnog starenja drveta. Postupak podrazumijeva da na drvo nanesemo više različitih slojeva boje u dovoljnim razmacima da se svaki prethodni sloj osuši.

Kad smo to napravili, pomoću brusnog papira prodiremo u dubinu svakog sloja i tako počinjemo izvlačiti različite boje na površinu. Rezultat cijelog procesa je šarenilo boja i raznolikost koju stvaramo brušenjem svake pojedine daske, koja postaje malo umjetničko djelo. Svojom sposobnošću stvaranja iz obične bačene daske, napravili smo nešto jedinstveno i lijepo – iz ničeg smo stvorili nešto novo. Moć transformacije koja me nikad ne prestaje iznova fascinirati.

Sigurno se već pitate, kakve to veze ima sa biznisom?

Bez obzira kako nam se loša činila situacija u kojoj se trenutno nalazimo, ako radimo na sebi kroz edukaciju i stjecanje novih znanja i vještina, kontinuirano nanosimo nove slojeve na ono što jesmo.

Pod pritiskom situacija koje nam se dešavaju, pojedini će slojevi izlaziti na površinu i nećemo više biti neugledna daska koja nema boje – moći ćemo dati više sebe u svaku od tih situacija i vjerojatno napraviti bolje i više nego što smo to ranije mogli.

U nekom ćemo trenutku moći inspirirati ne samo sebe da postanemo više nego što smo bili, nego i druge oko sebe. Tako počinjemo stvarati novu realnost koja prije nije postojala. Sposobnost transformacije iz ničega u nešto, ključna je životna vještina bez koje ne možemo naprijed.

Stoga, nemojte ostati neugledna daska. Počnite nanositi slojeve boje na sebe i pustite životu da kroz iskustva koja ćete stjecati, stvori jedinstvene i neponovljive kombinacije boja – boja koje samo vi imate i nitko drugi ih ne može kopirati ni ponoviti.

Te su boje vaša esencija koju samo vi možete osjetiti.

PS. Kćer je oduševljena sa svojim umjetno ostarjelim klupicama za prozore. Najavila mi je nove projekte, jer kaže da sam bolji od drugih majstora.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn