Zdrav odnos
s novcem

Što možemo naučiti od svojih pretkinja: Žena uvijek mora imati svoj novac

uvjerenja-o-novcu

Što možemo naučiti od svojih pretkinja: Žena uvijek mora imati svoj novac

Već je svima poznato koliko naša uvjerenja, u ovom slučaju o novcu, imaju presudan utjecaj na kvalitetu života u tom segmentu. Odakle smo ih dobili?

Pa stekli smo ih od predaka, posebice pretkinja u našem slučaju.

Kako osvijestiti uvjerenja o novcu?

Probajte pogledati u živote pretkinja koliko možete. Sjetite se što sve znate o njima i načinu kako su pričale o novcu, što su Vam govorile, kako su se ponašale, što znate o njima od drugih članova obitelji, kako su živjele?

Sva ta uvjerenja još uvijek imaju značajan utjecaj na naš život danas pa je dobro baciti pogled na njihove živote s ciljem stjecanja nekih korisnih uvida.

Prema informacijama i vlastitom iskustvu o svojim pretkinjama znam sljedeće:

Dvije prabake koje sam upoznala, obe bake i mama bile su Dalmatinke.

Jedna prabaka je uvijek imala svoj novac i čula sam da je sa 86 godina svom unuku dala novac i zamolila ga da joj uplati hodočašće u Izrael, nije htjela slušati kako joj ostali članovi obitelji sole pamet, sama je otputovala u organizaciji preko Crkve i samo je svim sinovima poslala razglednice. To joj je bila baš velika životna želja, nije se dala smesti u ostvarenju tog nauma. I sama je to platila.

Druga prabaka davno je čula sam prodala komad zemlje koji je naslijedila i od tih novaca platila advokata da svu ostalu zemlju provede u gruntovnicu, zatim ostavila pismenu oporuku da se sve pravedno dijeli na 4 dijela (imala je dvije kćeri i dva sina) i kćerima je zabranila da se odreknu svog dijela u korist braće. I sve to što je i danas napredno ona je napravila davno. I danas su knjige u Dalmaciji blago rečeno nesređene i postoji i suptilan i otvoreni pritisak da se žene odreknu nasljedstva u korist braće.

Jedna se baka davno rastala brzo nakon rođenja djeteta i sama brinula o mojoj mami cijeli život, a druga baka je radila s djedom – zajednički su imali posao i ona je prodavala na tržnici. Deda joj je rekao za nešto da proda po 12, ona je prodala po 16, njemu dala 12, a razliku je trošila na sebe, na ženske stvari (manikura, frizura i sl.) da se ne mora dovoditi u situaciju tražiti od njega novac i objašnjavati mu potrebe za ženskim troškovima. Uvijek je bila lijepa, dotjerana i njegovana.

Od mame sam oko novca puno puta čula – jednom se živi, novac je da se troši stav plus njezin čitav život obilježilo je trošenje iznad mogućnosti pa je jedan od rezultata da sam nasljedila i njezin dug koji otplaćujem no cijela ta situacija bila je i poticaj da nastane ovaj divan projekt Žene i novac pa mi je to sad velik izvor sreće, zadovoljstva i zahvalnosti. A i sad mi je jasnije odakle moj hedonizam 😀

Što ste Vi naučile o novcu od mame, što su Vam govorile bake, kakve su Vam bile prabake?
Jedan od popularnijih kolumni na tu temu je i Što sam naučila od bake Ruže od naše Blaženke.

Mislite li i Vi kao Vaše pretkinje? Kojih se uvjerenja trebate riješiti, a koja pojačano usvojiti i primjenjivati?
Zahvalite svojim pretkinjama na učenjima i mudrostima, prihvatite što Vam služi, a ostalo sa zahvalnošću otpustite.

Kristina Ercegović – Poslovna savjetnica s 20 godina iskustva u malom poduzetništvu.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn