Zdrav odnos
s novcem

Što kad padnemo na dno?

Što kad padnemo na dno?

Padala ja dno. Dna su bila razna, razne dubine i razne podloge. Neka su bila u razini površine zemlje, a neka su bila u rupama, što dubljim, što plićim.

Znači iskustvo padanja imam, ali i što pišem ovu kolumnu je dokaz da nisam ostala na dnu niti u jednoj rupi. Razmišljam dugo o ovoj kolumni. Nabrajati sve moje slučajeve padanja na dno? Kako izabrati one koji su reprezentativni? Jesu li reprezentativni po dubini rupi, vrsti dna ili…?

Koja je definicija uopće dna, kada ih ima toliko raznih, a i nas koji različito shvaćamo dno? Složite ćete se sa mnom da nije isto pasti na zelenu travu ili prašinu ili u blatnu lokvu ili u jarak ili duboku, blatnu jamu.

Nije isto jer o dubini dna, vrsti dna ovisi brzina podizanja.

Osnovni osjećaj svih padanja je nemoć

Dno je dokaz naše nemoći. Iz nemoći slijedi ljutnja, tuga, strah, povrijeđenost i kraljica krivnja koja je nama ženama toliko stoljetno bliska. I znate što? Sve te emocije nas drže na dnu. I bavimo se razlozima zašto i kako smo pale, ali i dalje smo na dnu.

Kukamo, žalimo se, plačemo, vrištimo, paraliziramo se, depresivne smo, predamo se, čekamo da nas netko spasi… Ali dok ste na dnu, a bavite se razlozima i uzrocima kako ste došle na dno, preplavljene negativnim emocijama je isto tako korisno kao i da ste u zapaljenoj kući i otkrivate uzrok požara. Izlazite iz kuće, zar ne?

Tako i kad padnete na dno, prvo se fokusirajte na podizanje s dna ili ako je dno u nekoj dubokoj rupi kako izaći iz rupe.

Lakše reći nego uraditi?

Ovisno što smatrate pod lako. Ako je lako brzo, bez vaše aktivnosti onda jest teško. Za svako podizanje je potrebna vaša odluka da se podignete. I da ste pale na travu zelenu, a da se ne želite same podići i neko snažan će vas teško podignuti. Možda samo pružate ruku, a ostali dijelovi tijela su prilijepljeni i onda je teško da vas se podigne.

Uvjet za svako podizanje sa dna je da se želite podići, donesete odluku da se podignete. U glavi stvorite što vidite, čujete, osjećate kad ste se podigli, kad ste izašle iz rupe. Držite tu sliku u glavi i onda tražite načine da se podignete ili izađete iz rupe.

I tu je ključ da nastavite tražiti nove načine podizanja ili izlaženja, bez odustajanja uz zaista promjenu djelovanja.

Mi ljudi često smo skloni da napravimo dvije ili tri stvari i u glavi definiramo da smo napravili sve. Čim u glavi imate sve, nemoć se vraća, ostajete na dnu. Kažete samoj sebi ovo me nije izvuklo što mogu još uraditi i nastavite dalje. Fokus na rješenje će vam donijeti rješenje.

Kad ste se podigle ili izašle, čestitajte same sebi, odmorite i onda tek analizirajte kako ste pale ili upale u rupu. Kad dođete do uzroka, zapamtite ga – to je učenje koje će vas u buduće čuvati od istih padova i rupa.

Nije problem pasti, ali je problem kad padate uvijek na istom mjestu – upadate u istu rupu. Zato je važan osobni rast i razvoj, učiti nove načine, reakcije, ponašanja.

I da bit će nekih novih padova, rupa, ali ako ste se podigle jednom, ako ste izašle jednom možete svaki put. Padovi i dna nam daju moć ako učimo od njih o sebi.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn