Zdrav odnos
s novcem

Što kad ona zarađuje više?

Što kad ona zarađuje više?

Već je poznati podatak da žene u prosjeku zarađuju manje od muškaraca. Razlog tomu najčešće je odlazak na porodiljni dopust, a ponekad i predrasude da su žene manje sposobne za preuzimanje ili vodstvo uzornih i bolje plaćenih pozicija.

Prema novijim istraživanjima, u 28 posto bračnih odnosa žena zarađuje više, a zbog sve veće osviještenosti očekuje se da će ta brojka kroz godine rasti. Jeste li se ikad zapitali kako na to gledaju žene, a kako se osjeća muškarac kada obitelj nije većinom ovisna o njegovim financijama?

Naravno da je ovdje riječ o vrlo individualnim situacijama. I sama sam upoznata s obiteljima karakteriziranim zdravim bračnim odnosom u kojem žena zarađuje više, a muškarac ju u tome podupire. No znamo da to nije i ne može uvijek biti tako.

Razgovarala sam s nekoliko žena koje su zarađivale više od partnera. Kako je uloga financijske snagatorice izgledala iz njihove perspektive?

Nisam imala kontrolu nad svojim financijama

Osoba A

Moje iskustvo je da sam bila u braku s muškarcem kojemu svih dvadeset godina nije smetalo što sam ja poduzetnica i što više zarađujem. Novac smo dijelili skupa i investirali u zajedničke projekte – uglavnom nekretnine, putovanja i standard. No, ono što mu je s vremenom počelo smetati je moj utjecaj u društvu zbog prirode posla kojim se bavim, tj. posljedice mog poduzetničkog angažmana.

Nisam imala svoj crni fond iako sam zarađivala puno više, a suprug se ponašao kao da smo to skupa zaradili te sam svaku kupovinu zapravo morala nekako pravdati. Ne mogu ga kriviti, i ja sam mislila da je to u redu, mislila sam da brak znači i zajedničke financije i da nije važno tko koliko zarađuje. Tek nakon razvoda shvatila sam koliko sama zarađujem kao poduzetnica, jer je moj suprug vodio financije mog poduzeća, a i meni je i tako odgovaralo. No, nisam imala kontrolu nad svojim financijama.

Nakon razvoda i dalje plaćam veći dio naših zajedničkih obaveza – školovanje djece, kredit za još jedan stan, općenito financiranje obaveza i nekretnina koje smo zajedno stvorili.

Da sam griješila što nisam nisam imala neki svoj samostalni financijski fond shvatila sam kad sam vidjela da ću ja imati, primjerice, malu mirovinu jer sam u početnim godinama investirala sve u neke zajedničke projekte, a on je imao punu plaću i jednog dana imat će mirovinu koju nećemo dijeliti kao što smo dijelili moju.

Osoba B

Zanimljivo je da sam zarađivala više od partnera do trenutka kada sam rodila. Dok sam ja bila doma s djetetom, moj bivši suprug gradio je biznis i stvarao nova poznanstva.

Danas, deset godina kasnije još ga nisam financijski dostigla.

Osoba C

Zbog razlike u zaradi često svoje ciljeve i želje prilagođavam suprugu koji studira. Shvatila sam da je razgovor o individualnim željama nužan i često neophodan kako bi smanjili ili potpuno uklonili frustracije i osjećaj manje vrijednosti do kojih može doći.

Što se tiče kratkoročnih želja (primjerice putovanja), ja preuzimam veće troškove kao što su financiranje smještaja i putovanja, a manje troškove pokriva suprug. Kompenziramo to na način da mu ja pomažem oko njegovog posla, primjerice društvenih mreža, snimanja i slično.

Što se tiče dugoročnih ciljeva – konkretno stambenog pitanja i kredita za kuću, trenutno samo ja otplaćujem kredit, ali sam uredu s tim. Zašto? Moj suprug trenutno zarađuje manje, financira studij i očekujemo da će se njegova plaća kroz nekoliko godina približiti mojoj. Nakon toga kredit ćemo otplaćivati 50 – 50.

Režije i hranu financiramo zajedno, a za sve individualne želje financije držimo odvojenim.

Što bi danas napravila drugačije?

Osoba A

Imala bih svoj zasebni račun za svoje potrebe i ne bih računala da će brak trajati vječno te sve stavljala na kartu zajedništva.

Što se tiče muško – ženskih odnosa, sad smatram da nije važno da muškarac zarađuje više, ali je bitno da partneri zarađuju slično. I u financijama i u svemu drugome, vrijednostima, emocijama, društvenom angažmanu, odnosu prema odgoju djece, važno je da postoji sličnost, ravnoteža i kompatibilnost.

Jer s vremenom počnete partneru zamjerati, bilo svjesno ili podsvjesno i osjećati se iskorišteno. Ukratko, kao bankomat.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn