Zdrav odnos
s novcem

Što je to teorija relativne deprivacije?

pexels photo 6382662 min

Što je to teorija relativne deprivacije?

Što je teorija relativna deprivacija?

Zamislite život u kojem su Vam iznenada nezadovoljenje ili nepodmirene fiziološke potrebe, potrebe za sigurnošću, ljubavi, pripadanju, poštovanju i samoostvarenju.

U sociologiji se takva pojava naziva relativnom deprivacijom.

Tko joj je podložan?

Važno je naglasiti da pojedinci koji žive u lošijim životnim okolnostima mogu imati manji osjećaj depriviranosti za razliku od pojedinaca koji su navikli na bolje životne prilike.

Relativno deprivirana osoba je nezadovoljena zbog osjećaja financijske ili druge zakinutosti u odnosu na neku referentnu skupinu – nekime s kim se želi poistovjetiti, a joj životne okolnosti to (više) ne dopuštaju.

Koji su uzroci teorije relativne deprivacije?

Uzroci teorije relativne deprivacije najčešće su ekonomske krize i politički režimi koji ponekad iznenada i naglo mijenjaju životne navike pojedinaca.

Primjerice, samohrana majka navikla je na prosječne životne okolnosti. Izgrađena karijera, natprosječna mjesečna primanja i osjećaj sigurnosti omogućavaju joj dobar život sve do onog trenutka kada joj ekonomska kriza ne naruši navike. Gubi osjećaj sigurnosti i veliki dio financijskih sredstava potrebnih za daljnje zadovoljavanje svojih potreba i potreba svog djeteta – samohrana majka sada je suočena sa relativnom deprivacijom.

Povećava li sve veća nejednakost osjećaj relativne deprivacije i smanjuje li financijsko zadovoljstvo?

Kako nejednakost dohotka raste, raste nezadovoljstvo i usporedbe od strane pogođenih skupina ljudi. Relativna deprivacija uvelike ovisi o dohotku što dovodi do statusne anksioznosti, povećava razinu stresa s nizom negativnih posljedica na psihičkoj, fizičkoj i društvenoj razini te ponekad dovodi do prekomjerne potrošnje zbog izraženog financijskog nezadovoljstva.

I za kraj, svatko se u životu barem jednom susretne sa relativnom deprivacijom. Ukoliko do toga dođe ili ste trenutno u teškom životnom periodu, sjetite se da nakon kiše uvijek dolazi sunce!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn