Zdrav odnos
s novcem

Što je to bruto, a što neto plaća?

Što je to bruto, a što neto plaća?

Jednom sam bila gošća na Business Cafe-u i jedan od gostiju izgovorio je meni baš dosta interesantnu rečenicu: da je njihov radnik profitabilan za firmu, ako donese prihoda kao tri njegove bruto 2 plaće.

Tad mi je prošlo kroz glavu svaka čast, vrlo jasno postavljena matematika u firmi. To ću pokušati izračunati i u vlastitoj firmi. Međutim, druga misao koja mi je prošla kroz glavu u tom trenutku je bila: hm, koliko ljudi u publici uopće zna što je bruto 1 i bruto 2 plaća, odnosno od čega se sastoje.

Bruto dva, odnosno ukupni trošak radnikove plaće za poslodavca je puno veći iznos od onog koji radnik dobije na svoj tekući račun.

Bruto plaća

Pa počnimo redom. Kod ugovaranja plaće i sklapanja ugovora o radu propisano je da se definira bruto plaća radnika, iako većinom mi poslodavci usmeno ugovaramo neto plaću s radnikom.

Zašto je potrebna bruto plaća i zašto se u cijelom svijetu ugovara bruto plaća? Vrlo jednostavan odgovor. Radnik iz svoje bruto plaće zapravo sam plaća svoj doprinos za mirovinsko osiguranje (onaj famozni prvi i drugi stup), ali zbog jednostavnosti praćenja obveznika, plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje – obveza je na isplatitelju (u ovom slučaju poslodavcu) da on obustavi iz bruto plaće radnika i uplati doprinos u korist državnog proračuna.

Naime, državi bi bilo jako teško kontrolirati svakog uposlenika je li uplatio od svog bruta mio, pa je država to pojednostavila i smanjila broj onih koji uplaćuju mio pa im je odmah i lakše kontrolirati.

Osim doprinosa za mirovinsko osiguranje, iz djelatnikove bruto plaće obustavljaju se i porez i prirez na dohodak (tzv. porez po odbitku, jer se plaća kad se isplaćuje i neto), ali pri tome postoji olakšica koju možemo koristiti, poznatija kao – osobni odbitak.

Što je osobni odbitak?

Osobni odbitak je izuzet iz oporezivanja porezom i prirezom. On ovisi o tome koliko uposlenik ima uzdržavanih članova obitelji (nije isti trošak života za samca ili za nekoga tko ima djecu ili uzdržava nezaposlenog supružnika). Po meni je to vrlo pošteno postavljeno kao dio socijalne politike, ali se ne slažem da je 4000,00 kuna osobnog odbitka dostatno.

Smatram da bi bilo pošteno da se izračuna potrošačka košarica za jednog samca na bazi mjeseca koja će uključiti osnovne životne namirnice, režije za stanovanje i još neke osnovne potrepštine pa bi taj iznos bio puno veći.

I tek se tada izračunava neto nakon umanjenja za mio i porez i prirez na dohodak, odnosno iznos koji će radnik dobiti na svoj račun. Obveza na poslodavcu je još i doprinos za zdravstveno osiguranje i to ne tereti bruto plaću radnika, već se nadodaje na bruto 1 i tereti poslodavca pa je ukupni trošak radnika bruto 1 plus doprinos za zdravstvo.

Kako to izgleda u praksi?

Niže stavljam jedan jednostavan primjer obračuna plaća usporedno za samca ili za djelatnika koji ima dvoje uzdržavane djece, s upisanim stopama doprinosa i poreza i prireza za Zagreb.

Postoje mnogobrojni portali koji imaju informativne obračune plaća, pa predlažem da svatko napravi procjenu ima li matematiku kao Ilija s početka priče. Dakle, provjerite profitabilnost svojih djelatnika prema Ilijinoj formu bruto 2 radnika puta 3. 😉

Foto: primjer obračuna plaće, Slađana Mikašinović

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn