Zdrav odnos
s novcem

Što je posmrtna pripomoć: Kolika je cijena i koje sve troškove pogreba pokriva?

Oporuka

Što je posmrtna pripomoć: Kolika je cijena i koje sve troškove pogreba pokriva?

Kada se u obitelji dogodi smrt člana, najgore se u tom teškom periodu nositi i s organizacijom i to je vjerojatno zadnje što osobi tada treba. Zato je tu mogućnost uplaćivanja posmrtne pripomoći.

Najstarija u Hrvatskoj, Udruga posmrtna pripomoć Zagreb , djeluje od 1931. godine, a nudi organizaciju pogreba. Ona djeluje u raznim gradovima Hrvatske. Članom se može postati upisom u Udruzi, kod partnera u drugim gradovima, e-mailom, telefonski ili putem online obrasca.

Na taj način, osoba svoje bližnje oslobađa pogrebnih troškova, organizacije pogreba i sve što on sa sobom nosi. Cijena članarine ovisi o paketu koji ćete uzeti, a cijene su manje od 10 eura mjesečno.

Posmrtna pripomoć uključuje osnovne pogrebne troškove (lijes s pripadajućom garniturom, nadgrobni znak, prijevoz pokojnika, osmrtnice, troškovi ukopa).

Za veću cijenu dobivaju se i dodatni dani rashladne komore, ekshumacija, kremacija. S nekim većim paketima pokrivate i troškove zbora/limene glazbe.

Nakon 4 godine plaćanja stječe se pravo na stopostotnu vrijednost pogrebnog standarda.

Neki ljudi misle da je to prevara jer ponekad znaju iskočiti dodatni troškovi pa zato dobro provjerite što ste dogovorili i ostavite podatke/kontakt koga bližnji trebaju nazvati i javiti o smrtnom slučaju.

Ukoliko želite najbliže osloboditi troškova i organizacije posljednjeg ispraćaja, onda ćete možda htjeti razmisliti o uplaćivanju posmrtne pripomoći.

Neki možda pak već imaju zasebnu štednju u tom slučaju, dok se neki ni ne odlučuju na pripomoć jer imaju dovoljno financija za troškove pogreba.

Četvrti smatraju da jednostavno nije potrebno da oni sami plaćaju pogrebnu pripomoć i osiguraju troškove pogreba jer žele da se obitelj pobrine za njih budući da su se oni već dovoljno brinuli godinama (financijski).

U svakom slučaju, vi sami znate imate li dovoljno ušteđenog novca da vaša obitelj ne mora plaćati išta dodatno ili znate da netko voli jednostavno sve imati u svojim rukama pa vam nije ni potrebna posmrtna pripomoć.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn