Zdrav odnos
s novcem

Što je digitalna transformacija i zašto je toliko važna?

Što je digitalna transformacija i zašto je toliko važna?

Znate li što je digitalna transformacija? Riječ je o procesu korištenja digitalnih tehnologija kako bi se promijenilo poslovanje organizacije uz korištenje novih mogućnosti koje pruža digitalna era. Ovaj proces obuhvaća promjene u načinu na koji organizacije upravljaju svojim poslovanjem, komuniciraju s klijentima, optimiziraju svoje procese i razvijaju proizvode i usluge.

Digitalna transformacija ima za cilj povećanje efikasnosti, konkurentske prednosti i sposobnosti prilagođavanja promjenama u tehnološkom okruženju.

Foto: Pexels

10 alata za digitalnu transformaciju

Alati za digitalnu transformaciju su različiti softverski, hardverski i tehnološki resursi koji se koriste kako bi se olakšala i ubrzala digitalna transformacija. Ovi alati mogu varirati ovisno o potrebama i ciljevima organizacije, ima ih jako puno i svaki dan ih je sve više i više. U nastavku navodimo samo neke od najčešće korištenih:

1. Mobilne aplikacije

Pružaju tvrtkama mogućnost povezivanja sa svojim klijentima i zaposlenicima putem mobilnih uređaja.

2. Cloud Computing (računalstvo u oblaku)

Pruža skalabilne resurse i infrastrukturu koja omogućava tvrtkama fleksibilno korištenje računalne infrastrukture i pohranu podataka prema potrebi.

3. Umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje

Omogućava automatizaciju procesa, analizu podataka i razvoj pametnih sustava koji mogu donositi odluke.

4. Digitalne platforme

Ovo uključuje različite vrste softverskih platformi i ekosustava koji podržavaju digitalno poslovanje.

5. Big Data i analitika

Omogućava tvrtkama prikupljanje, analiziranje i interpretiranje velikih količina podataka kako bi dobile dublje uvide i donijele informirane odluke.

6. Internet of Things (IoT)

Povezuje fizičke uređaje s internetom kako bi se prikupljali podaci i omogućila daljinska kontrola i upravljanje uređajima.

7. Alati za upravljanje odnosima s klijentima (CRM)

Pomaže tvrtkama bolje razumijevanje i komunikaciju sa svojim klijentima.

8. Blockchain tehnologija

Omogućava sigurnu i transparentnu razmjenu podataka i transakcija, posebno u financijskom sektoru.

9. Automatizacija procesa (RPA)

Koristi se za automatizaciju ponavljajućih zadataka i procesa, čime se oslobađa vrijeme za više vrijednosnih aktivnosti.

10. Alati za upravljanje projektima

Pomaže tvrtkama upravljanje projektima digitalne transformacije i praćenje napretka.

Digitalna transformacija je kontinuirani proces koji zahtijeva sveobuhvatnu strategiju, angažman svih zainteresiranih strana i prilagodljivost kako bi se iskoristile nove tehnološke mogućnosti i ostvarili poslovni ciljevi.

Kako provesti digitalnu transformaciju?

Digitalna transformacija ne može postojati bez odgovarajuće strategije. Povezanost između ovih elemenata je ključna za uspješno preoblikovanje organizacije. Dok digitalna transformacija predstavlja širu viziju o korištenju tehnologije za poboljšanje poslovanja, strategija digitalne transformacije pruža putokaz za postizanje tih ciljeva.

Bez strategije, digitalna transformacija može lako postati beskrajan niz inicijativa bez jasnog smjera. Stoga je ključno razumjeti kako strategija digitalne transformacije služi kao most između vizije i realizacije, omogućavajući organizacijama da ostvare svoj puni digitalni potencijal.

Foto: Pexels

Što je strategija digitalne transformacije?

Strategija digitalne transformacije je temeljni plan ili okvir koji organizacija razvija kako bi uspješno implementirala digitalnu transformaciju. Ova strategija služi kao smjernica za usklađivanje poslovnih ciljeva organizacije s primjenom digitalnih tehnologija kako bi se poboljšala konkurentnost, efikasnost i inovativnost.

7 ključnih elemenata strategije digitalne transformacije

1. Vizija i ciljevi

Definiranje jasnih ciljeva i vizije koji opisuju kako organizacija želi izgledati nakon digitalne transformacije. Ovi ciljevi mogu uključivati povećanje prihoda, smanjenje troškova, poboljšanje korisničkog iskustva i slično.

2. Analiza trenutnog stanja

Procjena trenutnog poslovanja, procesa i tehnološke infrastrukture kako bi se identificirale potrebe i prilike za poboljšanja.

3. Identifikacija tehnoloških rješenja

Razmatranje različitih digitalnih tehnologija i alata koji mogu podržati postizanje ciljeva digitalne transformacije.

4. Planiranje resursa

Određivanje potrebnih ljudskih resursa, financijskih sredstava i vremenskog okvira za provedbu strategije digitalne transformacije.

5. Angažman zaposlenika

Planiranje edukacija za zaposlenike kako bi se osiguralo razumijevanje kao i prihvaćanje promjena koje donosi digitalna transformacija.

6. Praćenje i evaluacija

Uvođenje sustava za praćenje i evaluaciju napretka i rezultata digitalne transformacije te prilagodba strategije prema potrebi.

7. Komunikacija i promocija

Razvoj plana komunikacije kako bi se informirale sve interesne strane unutar i izvan organizacije o napretku i koristima digitalne transformacije.

Strategija digitalne transformacije treba biti dinamična i prilagodljiva kako bi se mogla nositi s promjenama u tehnološkom okruženju i poslovnom okruženju

Kontinuirano praćenje i ažuriranje strategije ključni su faktori za uspješnu digitalnu transformaciju.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv za mikro, mala i srednja poduzeća: pod nazivom “Vaučeri za digitalizaciju”, 01.06.2023. objavljen je poziv s ciljem povećanja razine digitalne zrelosti poduzeća.

Jedan od vaučera je i Vaučer za izradu strategiju digitalne transformacije (VDT). Za ovaj vaučer mogu se prijaviti mikro, mala i srednja poduzeća s najmanje 3 zaposlena. Drugi rok natječaja traje do 30.11.2023., a treći od 01.03. do 29.03.2024.

Prilikom korištenja vaučera, MSP-ovi mogu surađivati samo s pravnim i fizičkim osobama koje su upisane u Katalog pružatelja usluga u okviru Poziva “Vaučeri za digitalizaciju”.

Koristi vaučera za izradu strategije digitalne transformacije:

 • Bolja konkurentska pozicija: Strategija digitalne transformacije pomaže poduzeću da se bolje pozicionira na tržištu, čime povećava konkurentske prednosti.
 • Efikasniji poslovni procesi: Implementacija strategije omogućuje optimizaciju i automatizaciju poslovnih procesa, što dovodi do povećane učinkovitosti.
 • Poboljšano korisničko iskustvo: Fokus na digitalnu transformaciju omogućuje tvrtkama da bolje zadovolji potrebe i očekivanja svojih klijenata, što rezultira boljim korisničkim iskustvom.
 • Inovacija i rast: Strategija podržava inovacije, potiče razvoj novih proizvoda i usluga te omogućuje rast poslovanja.
 • Povećana produktivnost zaposlenika: Digitalna transformacija često vodi do boljeg iskorištavanja resursa i povećane produktivnosti zaposlenika.
 • Smanjenje troškova: Uvođenje digitalnih tehnologija i procesa može smanjiti operativne troškove.
 • Bolje donošenje odluka: Strategija omogućuje prikupljanje i analizu podataka radi boljeg donošenja poslovnih odluka.
 • Povećanje sigurnosti podataka: Fokus na digitalnu sigurnost čini tvrtku manje ranjivim na prijetnje i smanjuje rizik od sigurnosnih incidenata.
 • Bolja budućnost poslovanja: Strategija digitalne transformacije osigurava tvrtkama kvalitetnu pripremu za buduće promjene i izazove u digitalnom okruženju

Ove koristi pokazuju kako strategija digitalne transformacije može znatno unaprijediti poslovanje i pomoći tvrtki da ostvari svoje ciljeve u digitalnom svijetu. Tvrtke Megatrend poslovna rješenja d.o.o. i Megatrend poslovne usluge d.o.o. upisane su kao pružatelji usluga za izradu strategije digitalne transformacije (VDT), a ponuda uključuje iduće aktivnosti:

 • Usluga analize postojećeg stanja i okruženja, definiranje ciljeva i mjera za ostvarivanje digitalne transformacije, optimizacija procesa i organizacije.
 • Usluge savjetovanja implementacije procesa i optimizacije poslovanja kroz digitalizaciju kao i specifična i kompletna “custom made” rješenja za svakog klijenta uz primjenu najnovijih AI tehnologija.

Za više informacija obratite se na email: andjelka.strajher@megatrend.com

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn