Zdrav odnos
s novcem

Što djeca trebaju znati o novcu u pojedinoj dobi?

sto-uciti-djecu-o-novcu

Što djeca trebaju znati o novcu u pojedinoj dobi?

Novac možda vašoj djeci neće kupiti niti garantirati sreću, ali će zasigurno znatno utjecati na njihovo buduće zadovoljstvo i sreću u životu.

U današnjem složenom i dinamičnom financijskom okruženju, poučavanje djece o novcu i financijama važnije je nego ikad. Pojava digitalnih valuta, internetskih transakcija i mnoštvo financijskih proizvoda zahtijeva višu razinu financijske pismenosti kako bi se mogli snaći u suvremenom svijetu.

Uvođenjem koncepta svjesnosti (mindfulnessa) u raspolaganje novcem potičemo ih da razmišljaju o svojim odlukama o trošenju novca. Treba li im stvarno svaka igračka koju požele? Ako ih potaknemo da promisle prije kupnje, pomažemo im da postanu odgovorne, dobro informirane i financijski sigurne odrasle osobe. Vrlo rano trebaju spoznati da nemamo beskonačno mnogo novca na raspolaganju, nego onoliko koliko smo zaradili i/ili uštedjeli.

Financijska pismenost je vještina koja utječe na svaki aspekt naših i njihovih života. Uvođenjem osnovnih principa kako funkcionira novac već u ranoj dobi osiguravamo da djeca odrastu s nužnim vještinama za odgovorno upravljanje novcem.

Jedan od ključnih aspekata poučavanja djece o novcu je uvođenje koncepta svjesnosti (mindfulnessa). Svjesnost u financijama znači biti svjestan odakle novac dolazi, kamo odlazi i kako se može koristiti na učinkovitiji način. Poučavanjem djece da budu svjesna o novcu potičemo ih da kritički razmišljaju o svojim navikama trošenja, štednje i ulaganja.

Svjesnost u financijama znači razumjeti vrijednost novca, razlikovati između potreba i želja te donositi svjesne, a ne impulzivne odluke. Kada djeca shvate koncept kompromisa, vjerojatnije je da će donositi odgovorne financijske odluke u odrasloj dobi. Naučit ćemo ih o štednji za dugoročne ciljeve, za razliku od impulzivnog trošenja na trenutačno zadovoljstvo.

Poučavanje djece o novcu također uključuje obrazovanje o budžetiranju, štednji i ulaganju. Shvatit će da kad novca nema, nije dovoljno otići u banku ili na bankomat, gurnuti karticu i dobiti gotovinu.

Osim toga, financijsko obrazovanje pomaže djeci razviti važne životne vještine, uključujući disciplinu, strpljenje i postavljanje ciljeva. Ove vještine su vrijedne ne samo u kontekstu upravljanja novcem, već i u svim drugim aspektima života. Kad shvate povezanost između ustrajnog rada, odgođene nagrade i financijskih rezultata, potičemo kod njih odgovornost, ustrajnost i orijentiranost prema ciljevima.

Evo što stručnjaci predlažu da naučite svoju djecu o novcu, a da bude razvojno primjeno njihovoj dobi:

Dob 3 – 5 godina

Za najmlađu skupinu, od 3 do 5 godina, fokus je na uvođenju osnovnih pojmova novca na praktičan način, kroz igru. Počnite ih učiti o različitim novčanicama i kovanicama, naglašavajući njihove nazive i boje.

Uključite se u zabavne aktivnosti poput igre dućana gdje mogu kupovati predmete koristeći novac kojeg možete izraditi od papira. Potičite ih da sortiraju kovanice prema veličini ili boji. Ključna stvar u ovoj dobi je da učenje o novcu bude zabavno i ne previše strukturirano. Ova rana iskustva pomoći će im da se upoznaju s pojmom novca i postave temelje za dublje financijsko učenje kako rastu.

Foto: Unsplash

Dob 5 – 7 godina

Između 5 i 7 godina, djeca mogu početi shvaćati složenije ideje. Trebali bi naučiti prepoznavati uobičajene kovanice i novčanice. Uključite ih u zabavne aktivnosti poput brojanja sitnog novca ili igre trgovine kako biste vježbali ovu vještinu.

Osnovno brojanje također je važno; djeca bi trebala razumjeti kako brojiti novac u manjim iznosima. Na primjer, trebali bi moći izbrojati određeni broj kovanica kako bi odredili ukupnu vrijednost.

Dob 8 – 10 godina

Kako djeca dosegnu dob od 8 do 10 godina, spremna su za složenije financijske koncepte.

Uvedite koncept proračuna ili budžeta – ovo će im pomoći da shvate da uvijek imamo određeni iznos novca na raspolaganju, koji nije beskonačan. Pomozite djeci da odvajaju novac za različite svrhe, kao što su štednja, trošenje i darivanje. Potaknite ih da vode jednostavan blagajnički zapis ili knjigu prihoda i rashoda o svom novcu kako bi razumjeli na što ga troše.

Ako dajete džeparac svojem djetetu, razgovarajte o štednji dijela tog iznosa, postavljanju ciljeva za potrošnju i donošenju mudrih odluka.

Dob 11 – 13 godina

U dobi od 11 do 13 godina, djeca mogu dublje razumjeti financijske koncepte kao što je kamata. Objasnite im pojam kamate i kako funkcioniraju štedni računi. Naučite ih da novac spremljen u banci može donijeti kamate tijekom vremena, što mu pomaže da raste.

Isto tako, naučite djecu kako uspoređivati cijene i kvalitetu prilikom kupnje. Razgovarajte o rasprodajama, popustima i pojmu vrijednosti za novac.

Foto: Unsplash

Dob 14 – 15 godina

Za najstariju skupinu, u dobi od 14 do 15 godina, vrijeme je za uvođenje pojma kao što je izvor prihoda. Razgovarajte o različitim načinima kako se može doći do novca, poput poslova na pola radnog vremena, džeparca i darova. Pomozite svojoj djeci da razumiju da se prihod može zarađivati, darovati ili primati na različite načine.

Uvedite pojam zaduživanja, uključujući kreditne kartice, kredite i kamatne stope. Naglasite važnost odgovornog zaduživanja i potencijalne posljedice prekomjernog duga. Ovo može biti presudno za njihovu budućnost i financijsku odgovornost.

Objasnite im također osnovne koncepte ulaganja, poput dionica, obveznica i investicijskih fondova. Potaknite ih da razmišljaju o dugoročnim financijskim ciljevima i ulozi investiranja u izgradnji buduće imovine. Ne zaboravite ih podučiti važnosti darivanja dobrotvornim organizacijama tako da razgovarate o tome kako donacije mogu pomoći onima kojima je potrebna pomoć te o osjećaju zahvalnosti i ispunjenju koje donosi darivanje.

Učenje o novcu je životno putovanje, a postupnim uvođenjem ovih financijskih koncepata razvit će čvrst temelj za upravljanje novcem i donošenje informiranih odluka. Prilagodite svoj pristup njihovoj dobi i razumijevanju, a prije svega razgovarajte otvoreno o novcu u obitelji.

Ne zaboravimo važnu ulogu koju roditelji igraju u modeliranju svjesnog trošenja i zarađivanja novca – vi ste zapravo njihovi financijski uzori. Djeca uče putem promatranja i oponašanja te gledaju na svoje roditelje kao primarne uzore. Kada roditelji pokazuju odgovorno financijsko ponašanje, vjerojatnije je da će i oni usvojiti te navike. Zato budite svojoj djeci primjer financijske mudrosti i opreznosti u svakodnevnom životu.

Kada roditelji pokažu kako pravilno raspoređivati novac, štedjeti, ulagati, darovati i donositi promišljene financijske odluke, pružaju svojoj djeci stvarne primjere načela financijske svjesnosti. Kroz vlastiti primjer tako ćete osnažiti svoju djecu da usvoje zdrave financijske navike koje će im koristiti tijekom cijelog života.

Naime, jasno nam je da novac nije garancija sreće, ali je nedostatak novca za osnovne potrebe garancija životnog nezadovoljstva i brige. Kao i većinu drugih ključnih vještina i vrijednosti, važno je da djeca osnove financijske pismenosti svladaju čim ranije, sukladno svojoj starosti. I ne, novac nije prljava riječ i oni koji ga imaju ne moraju biti „muljatori, lopovi, prevaranti“ i slično – ovo je ostavština nekih nedavnih vremena u kojima se živjelo i zarađivalo na drugačiji način.

Novac ne bi trebao biti niti tabu tema, iako još uvijek na našim prostorima vlada uvriježeno mišljenje da se ne pita koliko imaš plaću i za koga si glasao. Obitelj bi trebala biti mjesto otvorenog razgovora o svim temama, zato sa svojom djecom otvoreno razgovarajte o financijama.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn