Zdrav odnos
s novcem

Što ako sam uložila u tuđu nekretninu: Imam li pravo tražiti povrat?

sto-ako-sam-ulozila-u-tudu-nekretninu-imam-li-pravo-traziti-povrat

Što ako sam uložila u tuđu nekretninu: Imam li pravo tražiti povrat?

Kada smo objavili članak Gdje piše da si vlasnica nekretnine?, postavile ste pitanja imovinsko-pravnih posljedica ulaganja u tuđu nekretninu – na koja smo obećali odgovoriti.

Često se događa da muž i žena žive u dijelu kuće roditelja jednog od njih ili u nekretnini koja je u vlasništvu samo muža ili žene (jer je stečena prije braka, nasljedstvom, darovanjem). Kako život teće, taj prostor se često želi proširiti, nadograditi, obnoviti i sl. te se nekad uloži i do nekoliko stotina tisuća kuna – dobivenih kreditom koji se godinama vraća. Često viđena situacija.

U slučaju razvoda braka, počinju se postavljati pitanja: Imam li kakva (vlasnička) prava na kući, uložila sam u nju silne novce? Mogu li dobiti povrat novaca koje sam uložila?

Odgovor je – ovisi– jeste li sklopile sporazum, jeste li ulagale u muževu nekretninu ili nekretninu njegovih roditelja, koliko je vremena prošlo od ulaganja? Klasični pravnički odgovor. ☺

Može se dogoditi da nemate vlasnička prava na kuću ili da ih morate ostvariti pokretanjem postupka koji može i ne mora dovesti do uspjeha, a u kojem ćete trebati dokazati da je bio sklopljen usmeni sporazum određenog sadržaja, saslušanjem stranaka i svjedoka.

Može se također dogoditi da nemate pravo tražiti povrat tog ulaganja ako je nastupila zastara. Čak i da zastara nije nastupila, ako vas dobrovoljno ne isplati, morat ćete pokrenuti postupak u kojem ćete tražiti od suda da mu naloži isplatu.

Stoga budite mudre.

Da biste izbjegle gore opisane situacije, prije ulaganja sklopite sporazum temeljem kojeg ćete postati suvlasnik nekretnine. Ako vlasnik nekretnine to odbije, znat ćete da bi sličan stav imao i u eventualnom postupku pred sudom. Ako i dalje želite uložiti u tuđu nekretninu, to je u redu, ali onda znajte da same snosite rizik takvog postupanja.

Suvlasništvo će osigurati vaše ulaganje, ono ne zastarijeva. U slučaju da se odnosi poremete, ne morate provesti nijedan od spomenutih postupaka, imate pravo biti u nekretnini te možete biti isplaćene ramjerno veličini svog suvlasničkog udjela.

A, kako saznati čija je nekretnina u kojoj živite i želite ulagati? Možda je još upisana kao vlasništvo muževe bake! Saznajte ovdje.

#(p)ostanimo (pravno) odgovorni!

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn