Zdrav odnos
s novcem

Stefania Madau Levak: U obitelji su me učili koliko je važno osigurati financijsku održivost u budućnosti

Stefania Madau Levak: U obitelji su me učili koliko je važno osigurati financijsku održivost u budućnosti

Stefania Madau Levak vlasnica je agencije za savjetovanje i provedbu kreativnog marketinga, komunikacije i podršku korisnika Madau Intermedia u Zagrebu. Dugogodišnji rad u međunarodnoj korporaciji velikim djelom zaslužan je za znanja i iskustva koje danas ima, a evo što je još otkrila!

  • ŽIN: Kako sve zarađuješ svoj novac? Kako je krenuo tvoj poduzetnički put, čime se sve baviš i što najviše voliš raditi?

Stefania: Srećom, primarno zarađujem novac radeći što volim. Volim povezati ljude i nuditi rješenja za njihove potrebe.

Fokus mog rada je pomoć pri oblikovanju izvrsnog korisničkog iskustva, od analize postojeće situacije do konkretnih mjera kako izgraditi lojalnost kupaca. Predivan je put do zahvalnosti.

Radila sam full time kao voditeljica komunikacije i korisničke podrške za jednog stomatologa, od kreiranja sadržaja do dočeka pacijenta, bio je posao po mojoj mjeri – dovoljno raznolik, dinamičan i siguran, međutim željela sam biti bliže djeci koja su tada bila mala.

Tako je 2014. godine pao dogovor, prihvatila sam cijenu djelomičnog smartworking-a te postala vanjski suradnik i tako ušla u poduzetničke vode. Trebalo mi je vremena i par dobrih poslovnih savjetovanja da napravim mindshift, od mindseta zaposlenika (manja odgovornost i rizik, fiksna plaća) do poduzetnika.

Kao u najboljim pričama, to je postalo pravo putovanje upoznavanja same sebe.

Foto: Stefania Madau Levak

  • ŽIN: Svoju karijeru započela si u korisničkoj podršci McDonald’s-a u Milanu. Kako je biti dio te međunarodne korporacije i koja si sve znanja usvojila?

Stefania: Ponosna sam na iskustvo koje mi je otvorilo oči i oblikovalo vlastit pristup radu. Usvojila sam vrijednosti te korporacije, naučila da se sve može uz disciplinu, kreativnost i ljubaznost. Sviđaju mi se koncepti meritokracije i povratak kolektivu.

Zahvalna sam na internim tečajevima o upravljanju vremenom i međuljudskim odnosim koje sam pohađala tijekom tog radnog iskustva.

  • ŽIN: Danas si savjetnica za poslovnu komunikaciju. Zašto je važno usvojiti pravila dobre poslovne komunikacije? Imaš li neki savjet za čitatelje?

Stefania: Prvi dan fakulteta Odnosa s javnošću odmah su objasnili da se dobar proizvod/usluga neće sami prodavati, bez obzira koliko bi mi voljeli da se to dogodi.

Kvalitetna komunikacija čini čuda u privatnom i poslovnom svijetu. Počinje s aktivnim slušanjem i kreira prepoznatljivi identitet koji uključuje vrijednosti.

Ne bojite se konkurencije: vi ste jedinstveni, a bit komunikacije je ispričati tu jedinstvenost. Diferencijacija je moto.

  • ŽIN: Talijanka si koja već 20 godina živi i radi u Hrvatskoj. Zašto baš Hrvatska? Što te ovdje privuklo i zadržalo?

Stefania: Početkom mjeseca slavila sam točno 20 godina od mog preseljenja iz Milana u Zagreb zbog ljubavi i to je skoro pola života provedenog u inozemstvu. Jedna od najboljih životnih odluka.

Dom je gdje se dobro osjećam. Tu sam doma; volim Zagreb i prelijepu Hrvatsku. Talijani i Hrvati nisu previše različiti; znaju uživati u svemu, cijene slobodno vrijeme, socijalne odnose i dobru kuhinju.

Što se tiče kvalitete života, u Zagrebu je porasla. Posebno cijenim sigurnost u javnosti za djecu i žene, manjak pravog prometnog kaosa, dovoljnu količinu zelenih površina u gradu i dobru povezanost s ostatkom svijeta.

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos s novcem?

Stefania: Volimo se i poštujemo. Nije uvijek bilo tako, ali naš odnos se popravio od kad sam se počela bolje vrednovati i smatrati novac jednim oblikom energije – na nama je privući ga i odlučiti kako najbolje možemo živjeti zahvaljujući njemu.

  • ŽIN: Što su te o novcu učili roditelji, bake, djedovi?

Stefania: Bake i djedovi su me naučili da je nužno osigurati financijsku održivost u budućnosti. Imali su stabilan posao i investirali u nekretnine.

Roditelji su me potaknuli da počnem štedjeti dopunsku mirovinu od prvoga dana radnog staža.

Usput sam raščistila s nekim sputavajućim uvjerenjima o novcu kako bih prihvatila obilje kao zdravo i poželjno stanje postojanja.

  • ŽIN: Što bih voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Stefania: Nemoj se doživjeti preozbiljno. S dozom ležernosti ljepše je i lakše koračati svijetom.

Što je najsmješnije, nešto slično su mi davno rekli, no tek puno kasnije razumjela sam važnost te poruke i počela se ozbiljno zabavljati.

  • ŽIN: Vizija Našeg portala su financijski neovisne žene. Imaš li neku poruku za naše čitatelje i čitateljice?

Stefania: Sloboda ostvarivanja i financijska neovisnost najprije niknu u našoj glavi, ali tek kada se dovoljno volimo, cijenimo i oslobodimo straha od uspjeha ili neuspjeha.

Foto: privatna arhiva Stefanie Madau Levak

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn