Zdrav odnos
s novcem

Spektakularni okršaj vodećih banaka u Hrvatskoj vraća se na pozornicu konferencije Money Motion

Spektakularni okršaj vodećih banaka u Hrvatskoj vraća se na pozornicu konferencije Money Motion

Neke već koketiraju s umjetnom inteligencijom i blockchainom. Što nas sve čeka, otkrivaju stručnjaci

Teško je zamisliti da smo prije manje od 50 godina kreditne kartice doslovce peglali, a nekad je još i teže povjerovati da nas od gotovinskog kredita dijeli tek par klikova. Tehnološki skok u mnogim je aspektima našeg života preokrenuo naglavačke sasvim uobičajene dnevne radnje. Međutim, dok je u drugim industrijama proces digitalizacije bio relativno prirodan, u bankarstvu se zbog strogih regulativa i sigurnosnih ograničenja, svaki pomak itekako osjetio.

Na prošlogodišnjoj konferenciji Money Motion svjedočili smo prvom ozbiljnom sučeljavanju između predstavnika vodećih banaka. Zaključak je, složili su se svi, bio kako natjecanje s novim tehnološkim rješenjima na tržištu samo potiče podizanje kvalitete na tržištu, te da će na poslijetku sve glavne igrače navesti da cijene korisničko iskustvo tim više.

Na novom izdanju konferencije Money Motion, koja će se održati 21. i 22. ožujka, pod sponzorstvom vodećih regionalnih brendova u industriji – ASEE, Mastercard, Monri, Nexi i OTP banka, na Zagrebačkom Velesajmu, vratit će se predstavnici vodećih banaka da bi predvidjeli što će nam najnoviji tehnološki trendovi osigurati u budućnosti bankarstva.

Da je digitalizacija novo normalno i dopušta velike mogućnosti u dizajniranju usluga i proizvoda, slaže se Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP Banke. Međutim, upozorava kako banke nikada ne smiju zaboraviti interes klijenta i ispustiti ga iz središta fokusa.

Koliko god digitalizacija bila sexy i uzbudljiva, i dopušta da sada brzo riješimo neke situacije ili poslove koji su vremenski bili užasno iscrpljujući, moramo biti i izuzetno oprezni u primjeni. Mislim da je sve sjedinjeno u rečenici: potrebno je koristiti inteligentne poslovne automatizacije za kreiranje poslovnih inovacija koje će doprinijeti poticanju angažmana naših klijenata i još ih više približiti, a ne doprinijeti otuđivanju, ne samo u bankarstvu, već društvu općenito – pojasnio je Bekeffy.

Foto: Balázs Békeffy

Daleko najglasnija tehnološka tema proteklih godinu dana bila je umjetna inteligencija. Međutim, iznenadni interes za njezinu primjenu i korištenje samo je razotkrilo kako brojni lideri već ulažu značajna sredstva i napore u primjenu takve tehnologije u svoje procese.

Bankarstvo, financijske usluge i osiguranje već su drugi najveći korisnici rješenja umjetne inteligencije u usporedbi s drugim industrijama, prema najnovijem izvješću S&P Global. Modeli predviđanja i preporuka najrasprostranjeniji su slučajevi korištenja tehnologije umjetne inteligencije u bankarstvu i drugim financijskim institucijama.

To nam je potvrdio Dejan Donev, direktor sektora digitalnog bankarenja Erste banke, koji dodaje kako uslijed digitalizacije, bankarstvo već nekoliko godina prolazi kroz proces velikih promjena. Osim što se značajno mijenja dosadašnji način poslovanja, financijske institucije dobivaju i nove prilike za razvoj bržih, transparentnijih i povoljnijih usluga za klijente uz neminovno balansiranje s tradicionalnim kanalima. A od toga bi krajnji korisnici trebali imati najveću korist.

U dogledno vrijeme možemo očekivati značajan porast alternativnih metoda plaćanja koje odmiču od tradicionalnih metoda, što će dovesti do boljeg korisničkog iskustva u online i klasičnim prodajnim mjestima. Na svakodnevno poslovanje banaka zasigurno utječe i uvođenje umjetne inteligencije (AI), koju uvode u svoje strategije poslovanja i to na organizacijskoj i procesnoj razini, a preko koje već sada mogu kvalitetno komunicirati s klijentima. Ipak, unatoč snažnom razvoju visokih tehnologija i servisa i njihovoj sve većoj primjeni, fizičke poslovnice još dugo neće izgubiti na važnosti jer one imaju važnu ulogu u tradicionalnom odnosu između banke i klijenta, posebice u dijelu pružanja savjetodavnih usluga – najavio je Donev.

Sve značajnija primjena umjetne inteligencije i drugih tehnologija već danas vodi ka pitanju vještina i znanja koja će biti potrebna financijskim institucijama za provođenje svih procesa na efikasniji no jednako siguran način. Da su već danas u bankama potrebni zaposlenici koji razumiju barem osnovne principe umjetne inteligencije, potvrdio nam je Neven Horvat, član Uprave Intesa Sanpaolo International Value Services.

Promjene koje će biti uzrokovane širom primjenom umjetne inteligencije zahtijevaju prilagodbu zaposlenika na nove tehnologije. Sve je veća potreba za stručnjacima koji razumiju principe umjetne inteligencije, te se sve više cijene vještine iz područja strojnog učenja, analize podataka i programiranja. Bankarstvo za 10 godina zahvaljujući napretku umjetne inteligencije može doživjeti duboke transformacije – pojasnio je Horvat.

Ono što će biti osobito interesantno za vidjeti je način na koji će se sve aktualnije pitanje kibernetičke sigurnosti, i novih tehnologija poput blockchaina, dalje razvijati. Horvat napominje kako banke imaju određenu prednost u kibernetičkoj sigurnosti uslijed već postojećih visokih standarda u regulaciji bankarske industrije, a za blockchain smatra da ima potencijal promijeniti mnoge aspekte bankarstva.

Posebno zbog mogućih poboljšanja sigurnosti transakcija, transparentnosti te smanjenju rizika manipulacija krivotvorenim identitetima i općenito prevara. Neki pilot projekti već testiraju tehnologiju rada s centralnim bankarskim valutama, a osim o samoj tehnologiji, puna primjena ovisi o regulatornim okvirima koji su također još u razvoju, rješavanju izazova u vezi s privatnošću i drugih – otkrio nam je.

Što se još događa u industriji, što možemo očekivati na našem i regionalnom tržištu i kakvi sve novi proizvodi i usluge nas očekuju do 2030. doznajte na konferenciji Money Motion na Zagrebačkom Velesajmu 21. i 23. ožujka kada će se na jednom mjestu okupiti više od dvije tisuće stručnjaka, poduzetnika i entuzijasta u svijetu financija, osiguranja, telekoma, tehnologije, kripta i brojnih drugih sfera koje prepoznaju snagu FinTech revolucije.

Ulaznice za Money Motion 2024 dostupne su za 199 eura još do kraja mjeseca na službenim stranicama konferencije i na platformi Entrio. Ukoliko za konferenciju planirate putovati u Zagreb, posjetite službene stranice konferencije kako biste iskoristili popuste osigurane u partnerskim hotelima.

A za sve mlade nade FinTech i srodnih industrija ili ljubitelje dobre organizacije, Money Motion je otvorio poziv za volontere. Svi zainteresirani su dobrodošli prijaviti se na www.money-motion.eu.

Budućnost bankarstva u mnogim je aspektima već ovdje, samo što mnogi krajnji korisnici te procese ne vide ili za neke usluge tek trebaju saznati. Digitalizacija uistinu je jedini ispravni put za ovu industriju, no istovremeno je i veliki izazov, upozorio je Panagiotis Chalkias, CEO Transaction Systemsa za Središnju, Južnu i Istočnu Europu.

Budućnost bankarstva je u digitalnoj transformaciji bankarskih ogranaka, koja je veliki izazov za banke u digitalno doba i važno je na koji način se ta transformacija odvija. Transformacija bi trebala biti sistematični pristup preobrazbi tradicionalnih operacija tih ogranaka u bankarsko iskustvo koje je usmjereno prema potrebama korisnika i besprijekorno integrirano u istinski omnichannel proces, podržano tehnologijom.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn