Zdrav odnos
s novcem

Sonja Čuljak: Vjerujem da ću još dugi niz godina raditi, ne zato što moram već zato što želim

Sonja Čuljak: Vjerujem da ću još dugi niz godina raditi, ne zato što moram već zato što želim

Razgovarali smo sa Sonjom Čuljak, menadžericom ljudskih potencijala u globalnoj kompaniji Emovis- Abertis Mobility Service i vlasnicom Serve Consulting-a za savjetovanja, selekciju i odabir zaposlenika te treninge i edukacije postojećih zaposlenika.

Više o tome kako pronaći idealnog zaposlenika otkrit će nam na nadolazećoj konferenciji o novcu, poduzetništvu i investiranju, a danas samo za vas otkriva zašto se susrećemo s manjkom radne snage u Hrvatskoj, ali i kakav je njen odnos s novcem!

 • ŽIN: Kako ti zarađuješ svoj novac? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Sonja: Napokon mogu s osmijehom napisati da zarađujem novac s lakoćom. Trenutno radim kao HR manager u globalnoj kompaniji Abertis Mobility Service koja je jedna od većih globalnih tvrtki za free flow naplatu cestarine. U Splitu je sestrinska tvrtka Emovis tehnologije sa sjedištem u Barceloni i software development centar smo za cijelu grupaciju.

Jako me veseli rad u globalnom okružju i priznanje koje je dobio splitski tim i preuzeo jednu od vodećih uloga u globalnom razvoju. Zadnjih pet godina moja tvrtka Serve Consulting ima licencu za Predictive Index, alat za optimizaciju talenata. Užitak je raditi HR consulting s tim alatom, a ove godine posebno me veseli što sam i privatnu praksu proširila na globalno tržište.

Veliki dio vikenda provodim fokusirana na radionicu kojom se obraćam ženama u korporaciji. To je okružje u kojem sam preko 20 godina i vjerujem da će moja iskustva i jasni alati koje ću ponuditi pomoći ženama da budu autentične u korporativnom okružju. Evo, sada i javno obećanje da će kroz dva mjeseca radionica biti live.

 • ŽIN: Gorući problem hrvatskog gospodarstva trenutno je manjak radne snage. U čemu griješimo kod izbora i vođenja ljudi?

Sonja: Odgovor se nalazi u prvom dijelu pitanja. Ponekad zbog nedostatka ljudi u samom selekcijskom postupku pristajemo zaposliti kandidata koji je najbolji od postojećih dok smo u isto vrijeme svjesni da nam nije prvi, pa čak ni drugi izbor.

U situacijama kada nemate dobrog kandidata radije outsourcajte dio poslovanja, nemojte ići u ekspanziju ili čak svjesno smanjite poslovanje i nastavite potragu za odgovarajućim kandidatom. U suprotnom, čovjek koji se ne uklapa u postojeći tim lako ga može srušiti što može dovesti do potpunog kolapsa poslovanja. Nezapošljavanjem ipak držite situaciju pod kontrolom i nemate nepoznanica.

 • ŽIN: Kako naći i postaviti pravog čovjeka na pravo mjesto?

Sonja: Idealan način pronalaska novih kupaca isti je kao i zaposlenika. Preporuke. Uvijek morate imati na umu da zapošljavate cijelu osobu – srce, um i vještine koje ta osoba posjeduje. Kad kažem srce, mislim na vrijednosti koje osoba dijeli s vašom tvrtkom. Također, važna je i motivacija i je li čovjek fit za odgovarajuće radno mjesto. Postoje radna mjesta koja iziskuju visoku točnost i preciznost i ako je osoba i privatno jako točna i precizna, vjerojatnost uspjeha na radnom mjestu je veća.

Um donosi kongitivnu sposobnost i brzinu učenja, dok su vještine specifične za osobu i njih lako pročitamo u CV-u. Same vještine najlakše je savladati ako imamo podudarnost kod vrijednosti, motivacije i brzine učenja.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Sonja: Novac i ja smo oduvijek u dobrim odnosima i nekako me cijeli život prati misao da ću uvijek zaraditi dovoljno. U tom dijelu se moj odnos s novcem najviše i promijenio jer iako svjesna da ću zaraditi dovoljno, kao da tek sada s godinama osjećam obilje u punoj svojoj veličini. Napokon dozvoljavam novcu da boravi na mom računu, a ne samo da protrči kroz njega. 😊

 • ŽIN: Vodiš li kućni budžet? Koristiš li naš financijski planer ili nešto drugo?

Sonja: Kao djevica po horoskopu, a bračanka porijeklom, urođeno mi je planiranje financija. Odličan je vaš financijski planer i krenula sam s njim, međutim vratila sam se na aplikaciju.

 • ŽIN: Štediš li za mirovinu ili druge namjene? Ako da, kako?

Sonja: Nekako sam dojma da ću raditi uvijek pa si i edukacije u koje intenzivno ulažem i pohađam smatram dijelom štednje za mirovinu. Mala šala, ali iskreno vjerujem da ću još dugi niz godina raditi, ne zato što moram već zato što želim.

Konkretno godinama ulažem u treći mirovinski stup i investicijske fondove. Koristim se principom manji mjesečni iznosi na dugi niz godina tako da je rizik prilično disperziran.

 • ŽIN: U što investiraš?

Sonja: Uglavnom nekretnine.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila s novcem?

Sonja: Bilo je razdoblja u životu kad sam previše trošila, a imala sam i neka nepromišljena ulaganja. Srećom, relativno jeftine škole.

 • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Sonja: Jedina osoba od koje moraš tražiti dozvolu si ti sama.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Sonja: Novac je teško zaraditi. Treba se mučiti za njega. Ne pada s neba. Zato sam i jako ponosna na prvu rečenicu kad sam rekla da novac zarađujem s lakoćom. Jako puno unutrašnjeg rada je bilo potrebno da krenem živjeti to.

 • ŽIN: Što učiš svoju djecu o novcu i kako?

Sonja: Da izaberu posao koji jako vole i gdje će im biti užitak raditi. Iz tog užitka i strasti doći će i novac. Da ne bi novac bio samo užitak i strast, krenuli smo i sa zgodnom obiteljskom štednjom.

U jednu teglu stavili smo 52 papirića s brojevima od 1 do 52. Svaki petak zajednički izvlačimo jedan broj i ubacujemo taj iznos u eurima u kasicu. Prvi tjedan u 2024 očekujemo iznos od preko 1300 eura koji ćemo potrošiti na zajedničku aktivnost.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene. Koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Sonja: Same smo odgovorne za svoje financijsko stanje i samim time što su čitateljice i čitatelji vašeg portala, na dobrom su putu.

Foto: Privatna arhiva Sonje Čuljak

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn