Zdrav odnos
s novcem

Snježana Cenić Stojaković: Prihvatila sam činjenicu da je u redu, pravedno i normalno naplatiti svoje vrijeme i znanje

Snježana Cenić Stojaković: Prihvatila sam činjenicu da je u redu, pravedno i normalno naplatiti svoje vrijeme i znanje

Snježana Cenić Stojaković nutricionistica je i aurikularna akupunktologinja koja je vlastitim znanjem uspješno pomogla velikom broju klijenata da spriječe ili izliječe burnout, nestanicu, kroničan umor, neplodnost… Danas je vlasnica znanstveno-holističkog centra Sinerga u Zagrebu.

Što nam je otkrila o važnosti zdrave prehrane, vlastitim proizvodima i odnosu s novcem pročitajte u nastavku!

Foto: Snježana Cenić Stojaković

 • ŽIN: Čime se sve baviš?

Snježana: Po osnovnom zvanju sam magistrica nutricionizma, ali moj put je tekao u jednom pomalo neobičnom smjeru i to smjeru integrativne medicine. Zato sada mogu reći da sam i aurikularni akupunturolog, te MFR i Bowen terapeut.

Najkraće što mogu reći čime se bavim jest da na znanstveno potvrđen način radim holističku procjenu stanja osobe, mikroakupunkturu te manualne terapije na fasciji. U širem smislu, veliki mi je izazov kako naći optimalne puteve za prespojiti mozak i to preko tijela. Ovo bi značilo kako odučiti stare puteve i naučiti nove.

 • ŽIN: Kako je tekao tvoj poslovni i poduzetnički put?

Snježana: Shvatila sam ubrzo nakon fakulteta da ne mogu klijentima pomoći onako kako bih voljela, a to je holistički te od početka do kraja, pa sam počela tragati za putevima kako to ostvariti. Kako sam dublje ulazila u problematiku svakog klijenta, shvatila sam da za dobar rezultat ne mogu stvari gledati jednostrano.

Ovo bi značilo da problem klijenta promatram samo iz niše tijela, gdje je problem sada prisuta, nego da je nužno uzeti u obzir cijelu osobu sa svim njenim obrascima (i psihičkim, emocionalnim i fizičkim). Krenula sam u potragu kako znanstveno objasniti činjenicu da je sve povezano (um i tijelo) te kako na razini cijele osobe napraviti promjenu koja će dovesti do trajnog rješenja problema, jer je trenutno prisutni problem samo posljedica.

U svom traganju došla sam do pojma PNEI – psihoneuroendokrinoimunologija i to je bio odgovor na moja pitanja. Sada kada sam znala što stoji iza povezanosti cijelog organizma na svim razinama, kako se može u taj sustav intervenirati? Odgovor sam našla u fasciji – tkivu koje se poput paukove mreže rasprostire po cijelom tijelu, obavija sve organe i prenosi signale povezujući cijelo tijelo i mozak u cjelinu. Pošto su se tada fascijom bavili samo fizioterapeuti, nije mi bilo druge nego završiti edukaciju za manualnog fizikalnog terapeuta kako bih zaronila dublje u poznavanje tog čudesnog organa.

Nakon opsežnih i dugotrajnih edukacija u području fascije, zaintrigiralo me kako još mogu manipulirati tim sustavom i pomoći uspostavljanju ravnoteže u tijelu i to posebno na hormonskim nivou. Hormoni su glavni igrači ako govorimo o jeziku tijela i možemo reći da uz neurotransmitere koji su jezik uma čine naš software.

Odgovor na ovo pitanje našla sam u akupunturi pa je moja iduća stanica bila London i koledž za aurikularnu akupunkturu. Otvorila sam znanstveno-holistički centar Sinerga u Zagrebu gdje sva svoja znanja u sinergiji koristim kako bih klijentu, u jednom partnerskom odnosu, pomogla na njihovom putu do rješenja tegoba.

Kako bi pristup bio zaista holistički, vanjski suradnici ili kolege kojima preusmjerim klijente kada je potrebno su mi psiholog, fitoterapeut i fizijatar. Cilj mi je i prenijeti svoja iskustva i znanja dalje, pa je Sinerga također i centar za edukaciju za MicroAcu (ušnu akupunkturu) za stručnjake raznih profila koji ciljane dijelove mikosustav akupunkture mogu unijeti kao dodani alat u svoju praksu.

 • ŽIN: Kako pomažeš klijenticama, s kojim problemima ti dolaze i kako ti to rješavaš?

Snježana: Klijentice dolaze s raznim tegobama, ali navela bih one koji su najučestalije, a to su nemogućnost gubitka kilograma, nesanica, neobjašnjive kronične boli bez potvrđenih dijagnoza, kroničan umor, neplodnost. Najčešće su te tegobe posljedica stresa ili burnouta.

Bilo da se radi o neobjašnjivoj kroničnoj boli u leđima, glavobolji, nesanici ili hormonskim problemima, rješenje treba tražiti u uravnoteženju sustava te mijenjanju obrazaca u mozgu. Krećemo s opsežnim upitnicima i intervjuom, slijedi procjena stanja pomoću aparata da dobijem što širu sliku o zdravstvenom stanju, biomehanička procjena i nakon toga osoba dobije opsežan, a opet shvatljiv i lako provediv plan kako stvari promijeniti na bolje, korak po korak.

Preporuka uključuje prehrambene smjernice, preporuku za fitoterapiju i suplemente, preporuku za promjene u ritmu spavanja i aktivnosti, te individualni plan terapija. Ključno mi je da aktivno slušam svoje klijente, to mi je važnije od gledanja u dijagnoze i papire.

Terapije koje slijede imaju za cilj uravnoteženje sustava, na prvom mjestu CNS (centralni živčani sustav) te hormonski sustav, a ključni problem za neravnotežu su restrikcije u fasciji koje se rješavaju manulanim fizikalnim metodama kao MFR, Bowen ili ušna akupunktura.

 • ŽIN: Zašto je važno napraviti sinergijsku dijagnostiku?

Snježana: Cijelo tijelo je povezano i ne možemo zanemariti utjecaj naoko potpuno nebitnih činjenica. Na primjer, osoba dolazi zbog bolova u želucu. Logično bi bilo da joj nutricionist u meni preporuči dijetoterapiju za gastritis. Još je donekle logično da joj u ovoj ulozi preporučim tinkturu i čajeve.

Međutim, kao holistički terapeut razmišljam u smjeru da je možda uzrok tj. početak problema bio u postojanju stresa. Zato bi logično bilo riješiti problem na više razina – da, privremeno prilagođena prehrana, biljni preparati za smirivanje želuca, ali i adaptogene biljke i mikroakupunktura za management stresa te manualne metode da se respiratorna dijafragma opusti.

Naime, ta dijafragma je poprečna fascija koja se pod utjecajem hormona stresa stišće i to može rezultirati da se promijeni položaj želuca što itekako može biti izvor tegoba. Ako se izostavi taj korak, može se dogoditi da se problem privremeno primiri, ali da se vraća.

 • ŽIN: Kreirala si i sama neke proizvode i online edukacije, dakle uvijek se mogu kreirati i pasivni prihodi od našeg znanja, reci nam više o tome?

Snježana: Moram priznati da prilikom kreiranja proizvoda nisam imala na umu pasivni prihod nego sam proizvod kreirala isključivo zbog sebe i svojih klijenata. Naime, i sama sam se kroz život susretala sa zdravstvenim problemima, a kao majka troje djece i poduzetnica, često imala izazove kako u ludom dnevnom ritmu izbjeći burnout.

Kako mi ni genetski karte nisu bile baš naklonjene, itekako stalno moram misliti na održavanje zdravlja te podržati i potaknuti svoje detoksikacijske mehanizme. Proučavanjem znanstvene literature, osmislila sam dvije formulacije. Jednu koja podržava detox na način da otvara drenažne puteve da bi se toksini (a to nisu samo teški metali i slično već sve što nam ne koristi i treba van) mogli lako i nesmetano izlučiti. Drugu, koja je mješavina superhrane, a služi kao odličan prirodni izvor vitamina i minerala te je zbog dodatka proteina i vlakana odlična zamjena za obrok.

Osmišljavanjem tih proizvoda, vremenski i operativno sam si olakšala ono što i inače radim, a to je da dnevno unosim visokovrijedne biljne sastojke koji mi pomažu za održavanje zdravlja. Proizvodi su se bez reklame počeli prodavati sami od sebe, a najveći plus je korisnicima očito bilo lako i brzo mršavljenje za koje kažem da je samo pozitivni nusprodukt cijele priče. I tako je jedna obična priča nastala iz lijenosti (nije mi se dalo svaki dan otvarati 17 bočica da stavim superhranu u smoothie) postala je pristojan pasivni prihod.

Što se tiče online programa i edukacija, upravo je jedna malo veća količina online tečajeva u pripremi. Opet je tu želja da olakšam proces i sebi i svojim klijentima da brzo i u udobnosti svog doma, mogu doći do korisnih informacija koje im trebaju u procesu transformacije svog životnog stila u smislu poboljšanja zdravlja iz aspekta prehrane, organizacije obroka, odabira suplemenata i slično.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos s novcem, je li se mijenja s godinama?

Snježana: Dugo, dugo, moj odnos s novcem je bio blagorečeno – nezdrav. Imala sam neka uvjerenja koja sam pokupila iz okoline, a to je da je novac prljav, ako ga nemaš nije dobro, ako ga imaš još je gore jer, jel’ novac kvari…

Iako sam uvijek bila svjesna da mi novac treba, najradije bih da nemam s njime posla. Tek nedavno sam osvijestila da je novac samo novac i da ga tako trebam tretirati. Te prihvatila činjenicu da je u redu, pravedno i normalno naplatiti svoje vrijeme i znanje.

 • ŽIN: Kako štediš, u što ulažeš?

Snježana: (Ne) štedim na zdravlju, dakle dobroj hrani, dobroj obući, spavanju i svemu što je mojoj obitelji dugoročan ulog u zdravlje. Čak time što na tome ne štedim, smatram da novac tako dugoročno zapravo itekako štedim. Jer ako kupiš neadekvatnu, a povoljnu obuću, a ona će te dovesti da u bolovima hodaš mjesecima kod fizioterapeuta i potrošiš bogatstvo, gdje je tu računica?

Ista je priča s hranom. Jeftini izbori u pogledu zdravlja, često znaju biti najskuplji. Osim svakodnevnih malih uloga u zdravlje, duži niz godina je moje glavno ulaganje u znanje i edukacije. Znanje i vještine je nešto što ne možeš izgubiti i to nikada nije potraćen novac.

Svaka nova vještina te izgrađuje, prilika je za osobno i poslovno napredovanje, a nakon svake edukacije izađeš na neki način promijenjen i bogatiji – ako ne za netko ogromno novo znanje, onda barem za iskustvo.

 • ŽIN: Najveća pogreška s novcem i u poslu dosada?

Snježana: Rekla bih da je pogreška bio prijašnji dugogodišnji stav da je novac, ako ga ima, tu da se štedi u čarapi. A u poslu sam u nekim područjima zbog nesigurnosti nepotrebno odugovlačila s odlukama do besvjesti.

 • ŽIN: Što bi poručila mlađoj sebi?

Snježana: Poručila bih mlađoj sebi da bez straha od osude drugih brže iskorači s idejama i da se ne boji neuspjeha. Jer od onoga što se meni podrazumijeva i što je meni samo 5 minuta posla, drugi mogu profitirati, a od ideja u ladici nitko nema koristi.

A hejtera će uvijek biti, ali to govori samo o njima samima, a nema veze s nama.

 • ŽIN: I s obzirom na posao kojim se baviš, imaš li neki savjet kako se hraniti zdravo, a ne bankrotirati?

Snježana: Ključ je u planiranju i svjesnom promišljanju o svojoj prehrani i obrocima. To uključuje proces od nabave do pripreme i konzumacije.

Da bi taj proces bio učinkovit treba se pozabaviti s ovih na nekoliko stavki – mindset i stav o sebi, svjesnost i znanje što je dobro za mene, ali i hrabrost za učiniti dobre tj. bolje izbore.

 • ŽIN: I kako spriječiti burnout ili se iz njega izvući?

Snježana: Burnout ćemo spriječiti postavljanjem jasnih granica prema drugima i dobrim odnosom sa sobom i svojim tijelom. Ključ i jednog i drugog jest u prihvaćanju i ljubavi prema sebi. Osoba koja voli i poštuje sebe, neće raditi izbore koji je ostavljaju povrijeđenom, bolesnom i slično.

Princip je isti, bilo da se radi o našem izboru hrane ili izboru koliko ćemo si obaveza natrpati u raspored. Pošto se ja bavim tijelom više nego umom u ovom kontekstu, rekla bih da ima nekoliko metoda kojima si na tjelesnoj razini možemo pomoći da ne doživimo burnout.

Neke od njih se tiču održavanja ravnoteže svih sustava (živčanog, hormonskog itd.) koja je preduvjet otpornosti prema burnoutu, a to su tehnike disanja, istezanje fascije, akupunktura, pa i naučiti stavove tijela kojima čuvamo svoju fasciju a time i cijeli organizam od posljedica stresa.

Ne smijemo u ovom kontekstu zaboraviti na fitoterapiju i superhranu koje nude odlične izvore adaptogenih biljaka (ako rodiola, ashvaganda, šafran). Ako smo se u burnoutu već našli, bitno je to prepoznati što prije i osvijestiti koja je moja polazišna točka sada, tj. dok kuda su otišle posljedice.

Ali, nikada nije kasno i nikada ništa nije izgubljeno. Svaki trenutak je nova prilika za izabrati bolji izbor za sebe i pokrenuti se malim koracima u dobrom smjeru.

Kontakt Snježane Cenić Stojaković: snjezana.cenic@gmail.com, 091 5245 676.

Foto: privatna arhiva Snježane Cenić Stojaković

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn