Zdrav odnos
s novcem

Sjedilački način rada donosi ozbiljne zdravstvene probleme: 5 razloga zašto masaža više nije luksuz

Sjedilački način rada donosi ozbiljne zdravstvene probleme: 5 razloga zašto masaža više nije luksuz

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je manjak fizičke aktivnosti jednim od vodećih uzroka kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa.

Prekomjerno sjedenje posebno je štetno jer usporava cirkulaciju i metabolizam te uzrokuje bolove u mišićima i zglobovima. Sve te tegobe povezane sa sjedenjem vode do smanjene produktivnosti na radnome mjestu i česte odsutnosti djelatnika radi bolovanja.

Sjedilački način rada često dovodi do brojnih problema kao što su bolovi u leđima, ukočenost mišića i općenito smanjena fleksibilnost. Masaže su izuzetno učinkovit način ublažavanja ovih problema i poboljšanja općeg zdravlja i dobrobiti.

Foto: Unsplash

Sjedilački način rada, koji karakterizira dugotrajno sjedenje ispred računalnog ekrana ili za radnim stolom, može izazvati niz problema koji značajno utječu na zdravlje i dobrobit zaposlenika. Evo pregleda tih problema i kako ih masaže mogu učinkovito riješiti:

1. Otklanjanje bolova u leđima i vratu

Dugotrajno sjedenje često dovodi do bolova u leđima i vratu zbog lošeg držanja i napetih mišića. Masaže ciljaju ove područja, opuštajući napetost mišića i poboljšavajući cirkulaciju krvi. Kontinuirane masaže mogu smanjiti kroničnu bol i povećati fleksibilnost kralježnice.

2. Smanjenje ukočenosti mišića

Sjedenje dovodi do ukočenosti mišića, što otežava pokrete i uzrokuje nelagodu. Masaže pomažu u razbijanju naslaga stresa i napetosti u mišićima, čime se povećava pokretljivost i smanjuje ukočenost.

3. Poboljšanje cirkulacije

Loša cirkulacija je čest problem kod ljudi koji većinu dana provode sjedeći. Masaže potiču bolju cirkulaciju krvi, što dovodi do poboljšane opskrbe kisikom i hranjivim tvarima u tkivima. Ovo smanjuje umor mišića i povećava energiju.

4. Smanjenje stresa i anksioznosti

Radni pritisak i stres često prate korporativno okruženje. Masaže stimuliraju proizvodnju endorfina, prirodnih hormona sreće, čime se smanjuje razina stresa i anksioznosti. Osjećaj opuštanja koji masaže pružaju također poboljšava mentalno zdravlje zaposlenika.

5. Poboljšanje produktivnosti

Kada zaposlenici osjete manje bolova i stresa, njihova produktivnost se povećava. Masaže ne samo da smanjuju postojeće probleme već i sprječavaju nove. Redovite masaže mogu značiti manje bolovanja i veću produktivnost radne snage.

Kako integrirati masaže u radno okruženje?

1. Organizirajte redovite masažne pauze

Kratke masaže tijekom radnog dana mogu poslužiti kao odmor za tijelo i um, obnavljajući energiju zaposlenika.

2. Edukacija o samomasaži

Naučite zaposlenike osnovnim tehnikama samomasaže kako bi mogli ublažiti napetost i bolove u vlastitom domu.

Foto: Unsplash

3. Masaže kao nagrade za zaposlenike

Koristite masaže kao nagrade za postignuća ili kao dio programa poticaja za zaposlenike. Uvođenje redovitih masaža u radnu rutinu može  poboljšati radno okruženje, smanjiti bol i stres te povećati zadovoljstvo i produktivnost zaposlenika. Masaže ne predstavljaju samo luksuz, već su ključni element za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja, čime se stvara pozitivno i poticajno radno okruženje za sve.

Kod čega pomaže uredska masaža?

  • Opuštanju bolnih točaka povezanih sa sjedenjem, ponajviše u području vrata, leđa i u ramenima.
  • Pojačava cirkulaciju i otklanjanja umor.
  • Smanjuje stres koji je povezan s kroničnim bolestima, probavnim problemima, neurološkim i sličnim tegobama.
  • Podiže razine mentalnog fokusa, odnosno usredotočenosti na zadatke.
  • Zadovoljstvo djelatnika, što se očituje i u njihovoj suradnji i korporativnoj kulturi.

U razvijenim zemljama i tvrtkama koje posluju po načelima društveno odgovornog poslovanja, korporativna masaža dio je korporativne kulture. Korporativna masaža odličan je način da pomognete svojim djelatnicima riješiti se stresa te da povećate njihovo zadovoljstvo i produktivnost na radnome mjestu.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn