Zdrav odnos
s novcem

Silvija Podoljak: Vrijeme je da potičemo jedne druge, da se usudimo izaći i mijenjati svijet i da pohvalimo one koje se usude biti ambiciozne

Silvija Podoljak: Vrijeme je da potičemo jedne druge, da se usudimo izaći i mijenjati svijet i da pohvalimo one koje se usude biti ambiciozne

Silvija Podoljak trenerica je poslovnih vještina, certificirani life coach i vlasnica obrta SP Consulting, a svoje je iskustvo u javnom nastupu, medijima i leadershipu stekla i kroz rad na vodećim pozicijama u turizmu. Akreditirani je EMCC coach i Intuitive&Success Coach, a u svom radu s klijentima koristi holistički pristup.

Što nam je otkrila o vlastitom odnosu s novcem, tajnama javnog nastupa, ali i investiranju, pročitajte u nastavku!

 • ŽIN: Kako zarađuješ svoj novac? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Silvija: Vratit ću se malo u prošlost kako bih odgovorila na ovo pitanje.

Svoju karijeru sam započela u turističkoj agenciji na poziciji voditeljice poslovnice, davne 2004. godine. Tamo sam provela punih deset godina.

Nakon toga sam postala direktorica turističke zajednice i 8 godina provela u rukovođenju turističkim uredom, upravljajući destinacijom, kreirajući i provodeći kampanje, promocije i brendiranje destinacije. Tijekom tog vremena sa svojim suradnicima organizirala sam preko 400 raznih manifestacija i događaja.

Paralelno sam kroz posljednjih desetak godina bila čest gost predavač na konferencijama s uspjesima upravljanja destinacijom. A tijekom svoje cijele karijere puno sam vremena provela što na formalnim, što na neformalnim edukacijama. U jednom sam trenutku shvatila da je znanje koje posjedujem beskorisno, ako ga ne počnem dijeliti s drugim ljudima.

I ono u čemu sam najviše uživala bila su predavanja, dijeljenja primjera dobre prakse, paneli i drugi javni nastupi. S vremenom sam počela kreirati i vlastite edukacije, držati predavanja i treninge. Prije gotovo 4 godine otvorila sam svoj obrt SP Consulting i tu sam najviše zarađivala na savjetovanjima, edukacijama i coachingu. Tako sam prije 3 godine kreirala autorski online grupni coaching program Lakoća poslovanja kroz ženski princip kroz koji je prošlo 5 generacija žena. Program je objedinio moj osobni i profesionalni razvoj te rad na mindsetu, poslovanju i marketingu njegujući žensku energiju.

I kako to uvijek bude kad vjeruješ u svoje snove, pravi prostor za dijeljenje mog znanja pronašla sam u tvrtki Ciceron komunikacije u kojoj držim edukacije iz područja javnog nastupanja, komunikacijskih vještina, medijskog treninga i storytellinga. Svoje 18-godišnje iskustvo u javnom nastupu, medijima i leadershipu te brojne edukacije u Hrvatskoj i inozemstvu odlučila sam valorizirati kroz treninge poslovnih vještina i coaching. Gledam na to kao na moju strast, nešto što zaista volim raditi i u čemu danas uživam.

 • ŽIN: Držiš treninge za javni nastup, sjećam se da si mi jednom rekla da si introvert i da si se prije jako bojala javnih nastupa. Dakle, to se može naučiti?

Silvija: Moj najveći strah je bio strah od javnog nastupa. Redovito to govorim na svakoj našoj radionici da ohrabrim polaznike. Velika većina i dolazi upravo zbog straha i treme koju izaziva javni nastup. Međutim, to je vještina koja se uči i koju samo vježbom možemo savladati.

Istina je da sam introvert i zato baš ono što smatram svojom prednošću je ljubav prema pričama – storytellingu i govoru s pozornice. To je vrlo moćna stvar – ne morate vi ići k ljudima, oni sami dolaze k vama. Storytelling mi se usadio još iz vremena bavljenja turizmom jer priče nas emotivno dotiču i stvaraju doživljaj koji rijetko zaboravljamo.

Kad je govornik autentičan, strastven i originalan javni nastup ima dugotrajan učinak na publiku. Zato je za mene velika radost svaki moj nastup pri čemu mi je u fokusu publika kojoj u tom trenutku prenosim nešto što oni trebaju, a ja dobro poznajem kao temu.

 • ŽIN: Žene su puno snažnije nego što su vidljive, zaključili smo na našoj 4. konferenciji o novcu u Zagrebu. Zašto je to tako i kako to možemo promijeniti? Nije sve u tehnikama javnog nastupa, zar ne?

Silvija: Istina je puno dublja od samih tehnika. Ono zbog čega žene dolaze na trening javnog nastupa su osim strukture i izvedbe i razni strahovi: od straha od izloženosti, straha od kritike, od tuđeg mišljenja, straha da će zablokirati pa sve do straha od straha. Rijetko će se bojati svoje stručnosti ili da nemaju dovoljno znanja. Muškarci imaju isti izazov samo ne pričaju o tome, nisu toliko kritični prema sebi i puno se lakše upuštaju u pustolovinu javnog nastupanja.

Vidljivost je priča za sebe. Ako pogledamo pozadinu nevidljivosti vidjet ćemo da su djevojčice odgajane da budu pristojne i dobre, a dječaci da se izbore za sebe. Posljedica toga su žene koje se ne usuđuju izaći pred publiku i pokazati sve svoje talente, ambicije i znanje. Ostavljamo slobodan prostor našim muškim kolegama. Ali nema više izgovora, na našoj je generaciji žena da to promijeni.

Vrijeme je da potičemo jedne druge da pričamo vlastite priče, da se usudimo izaći i mijenjati svijet, da učimo vještine koje će nam pomoći u tome i da pohvalimo one među nama koje se usude biti ambiciozne.

Vjerujem kako se taj trend polako i mijenja i kako žene sve više izlaze na pozornicu sa svojim pričama. Svaka od nas ima toliko talenata da je zaista veliki propust da ne živimo svoju strast, a posljedično tome ne pričamo o njoj putem. Koliko vidim po različitim konferencijama, sve je više žena na panelima i nastupima pa čak i u industrijama koje slove kao muške.

Vjerujem kako su žene itekako snažne i da je došlo vrijeme da slobodno i samouvjereno pokažu sve svoje talente jer netko tamo čeka baš na njih da se pojave.

 • ŽIN: Coach si, to je nekako zanimanje omraženo i na lošem glasu jer svega ima na tržištu. Neki poslušaju neki online tečaj i za sat vremena su coachevi dok se drugi školuju godinama. Što čini dobrog coacha i čemu on služi? Kako nam može pomoći?

Silvija: Coaching je moja velika ljubav još od 2006. godine kad sam otkrila life coaching. Coaching je profesionalni odnos između coacha i klijenta u kojem coach pomaže klijentu u postizanju izvrsnih rezultata, osnažuje ga i podržava u postizanju ciljeva i unapređenju kvalitete života.

Coach je stručna osoba, koja je završila brojne edukacije, jer prije svega, radi na svom osobnom i profesionalnom razvoju i vlastitim kompetencijama, vještinama, znanju i svjesnosti da bi pomogla klijentu da savlada vlastite izazove u određenom području svog života. Klijenti dolaze zbog različitih izazova. Neki žele postići bolju poziciju na poslu, neki žele pomoć u razvoju vlastite karijere, usvajanju novih navika, razvoju poslovnih vještina, neki žele naučiti upravljati emocijama, neki se nalaze na određenim prekretnicama u životu i suočavaju se s promjenom, neki žele naučiti kako se asertivno zauzeti za sebe i svoje ideje…

Teme su različite, ali ono što klijenti redovito dobivaju našim zajedničkim radom od nekoliko susreta je veće samopouzdanje, ostvarenje ciljeva, unapređenje karijere, više uživanja u životu, nove zdrave navike, veću svjesnost, život u skladu s vlastitim vrijednostima, bolje i kvalitetnije odnose, više energije i život u kojem ne žale za propuštenim prilikama.

 • ŽIN: Jedno vrijeme bavila si se tematikom poslovanja iz ženske energije. Pokazale su nam i konstelacije da nam je prepreka do obilja i zadovoljstva upravo to što smo previše u muškoj, premalo u ženskoj energiji. Što znači poslovati na ženski način i kako to postići?

Silvija: Djelovanje iz ženske energije jedna je od mojih najdražih tema i često na coaching susretima upravo radimo na osvještavanju što to znači biti žena i kako je to poslovati iz one nježne, lagane i intuitivne energije. Vraćamo se k sebi.

Obilje je stanje našeg uma i to je prvo mjesto na kojem trebamo raditi promjenu. Znati da zaslužujemo. I da je svo bogatstvo već u nama. Ne tražiti izvan sebe stvari koje će nas usrećiti. I prihvatiti se baš takve kakve jesmo.

 • ŽIN: Kako da žena koja je liderica i snažna, koja sve može i sve zna, uđe u svoju prirodnu energiju? Kako da ne radi preko svojih mogućnosti i potraži pomoć kad je to potrebno, delegira stvari koje može i uživa u svojoj ulozi žene liderice?

Silvija: Ženska energija podrazumijeva spontanost, okupljanje, povezivanje, umrežavanje i visoku energetsku razinu. Karakterizira je lakoća, nježnost i strpljenje. Njena moć je intuicija, a pokreće je inspirativna akcija. Koliko god smo naučile da se borimo, da se mučimo, žrtvujemo i dajemo preko vlastitih granica sad je vrijeme da radimo pametnije, da usporimo i da slušamo svoj unutarnji glas.

Ne samo da ćemo mi žene biti sretnije u toj energiji, već će i muškarci konačno moći biti u svojoj prirodnoj energiji koja je pokretačka, stvaralačka i ide za ciljem i akcijom. Na kraju je najvažnije biti autentična, pronaći svoj idealni omjer muške i ženske energije i postaviti stvari tako da nam služe, a ne mi njima.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Silvija: Moj odnos s novcem mijenjao se s godinama. U djetinjstvu mi ništa nije nedostajalo, vjerujem da sam za svoje vrijeme imala jako lijepo djetinjstvo. Kao obitelj smo često putovali, odlazili na izlete, družili se s prijateljima, ali ne pamtim da smo pričali o novcu. Sjećam se osjećaja koji mi je usađen da je važno biti skroman, da je novac prljav i da kvari ljude. Svjesna da je novac važan počela sam raditi već na početku srednje škole, pod praznicima i tako stjecati nove poslovne vještine i iskustva.

Ali isto tako pamtim i da sam nakon studiranja bila gotovo pet godina bez posla. Tad sam si obećala da nikad više neću biti nezaposlena. Kroz godine sam osvještavala i mijenjala svoja uvjerenja o novcu.

Novac je za mene danas jednak osjećaju slobode. Novac je energija koja nikad ne nestaje i uvijek ga ima i više nego dovoljno. Novac je sloboda. Vrijeme koje mogu provesti kako god hoću, gdje god hoću i s kim god hoću. Rekla bih i birati klijente s kojima dijelim iste vrijednosti. Jako mi je važno da radim ono što volim, da se veselim svakom novom danu i poslovima koje radim. To je nešto što mi podiže energiju jer novac slijedi radost. Ne ide obrnuto.

 • ŽIN: Štediš li za mirovinu ili druge namjene? Ako da, kako?

Silvija: Moram priznati da sam svoj prvi ozbiljni potez štednje napravila baš nakon prve konferencije Žene i novac, prije nekoliko godina. Sjećam se tog ponedjeljka ujutro kad sam krenula ravno u banku otvoriti račun za štednju. Mirovina nažalost nije koncept u koji vjerujem pa stoga uplaćujem u 3. stup već duži niz godina te na taj način odvajam novac za budućnost.

Ono što smatram važnim je i moje zdravlje, mentalno, duhovno i tjelesno, pa bih rekla da i na ovom području brinem o sebi kako bih bila zdrava i vitalna i radila dokle želim.

 • ŽIN: U što investiraš?

Silvija: Ovo pitanje mi je osvijestilo da ono u što trenutno najviše investiram su smisleni odnosi. S godinama i okolnostima sam shvatila da su mi sve važniji smisleni odnosi koje imam u životu. I u njih ulažem. Važno mi je da imam svoj krug ljudi oko sebe s kojima dijelim zajedničke interese.

U mom životu više nema površnih odnosa i to je rezultat dobre investicije. Od ostalih investicija volim ulagati u sebe i svoje znanje. Svoje vrijeme na dnevnoj bazi investiram u edukacije, knjige, podcaste, predavanja, teme koje me zanimaju.

Volim učiti, produbljivati svoje znanje i to ne samo o temama koje su predmet mojih edukacija, već i o poduzetništvu, mindsetu, poslovanju, produktivnosti, duhovnosti, raznim vrstama terapija… Širok je spektar mojih interesa. Voljela bih u budućnosti investirati u ETF fondove, zlato, kripto i učiti više o tome.

 • ŽIN: Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto treće?

Silvija: Turizam me naučio da ono u čemu najviše uživam su doživljaji i iskustva. Volim putovanja, upoznavati nova mjesta, kulture, ljude, prirodu, volim kušati lokalnu hranu, delicije. Obožavam se sjećati tih putovanja i doživljaja.

Iskustva su i edukacije. Važnije mi je uložiti novac u edukaciju nego na bilo koji proizvod ili stvar. Edukacije su nešto u čemu stvarno uživam i poveću svotu sam već do sada uložila u svoju glavu. Ali ta investicija se itekako vraća i jedna je od najsigurnijih mojih investicija.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila s novcem?

Silvija: Odavno sam prestala na život gledati kao da u njemu postoje greške. Rekla bih da su sve tzv. greške zapravo lekcije na mom putu. Nešto iz čega sam učila.

Npr. voljela bih da sam ranije počela štedjeti, ali opet danas znam da sam tada radila najbolje što sam znala i da je to put koji sam morala proći da bih bila ovdje gdje jesam. Učim i danas. I ne žalim ni za čim. Trenutno imam jednu situaciju u životu koju još uvijek mogu ispraviti pa vjerujem da ću to i učiniti da ne bih kasnije žalila.

Vjerujem da se sve u životu događa s razlogom i zbog toga mi je puno lakše. Ne zamaram se stvarima koje ne mogu promijeniti. Ne vraćam se u prošlost. Jednostavno djelujem tamo gdje mogu i ima smisla djelovati. Prihvatiti da neke stvari nisu u mojoj kontroli je oslobađajuće. Tada svu energiju koju imam mogu usmjeriti tamo gdje je to potrebno i gdje nešto mogu promijeniti.

 • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Silvija: Voljela bih da nisam toliko sumnjala u sebe i da sam bila više osnaživana dok sam odrastala. Voljela bih da mi je netko rekao: nemoj brinuti toliko, opusti se, igraj se više. Radi gluposti! Budi buntovna!

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Silvija: Ono što sam gledala odrastanjem da samo težak rad donosi novac. Da biram siguran fakultet, siguran posao. Da vrijedim i zaslužujem novac tek kad jako puno radim. Mislim da su generacije prije nas tako živjele i da je to na ovim prostorima bio uobičajeni stav.

Sve to je negdje u meni budilo bunt i otpor. Okrenula sam stvari sebi u korist i od svog prvog radnog dana radila sam ono što volim. Samim time nije bilo teško. Da, nosila sam posao kući, imala brojne prekovremene i puno sam radila, ali danas gledam na to da sam puno i naučila.

Često znam reći da danas radim pametnije jer – ja sam se namorala. Kad razmišljam o poduzetništvu sjetim se svog djeda s očeve strane koji je bio taksist i automehaničar u centru Zagreba, vrlo poduzetan i proaktivan za svoje vrijeme. Negdje imam osjećaj da sam naslijedila od njega poduzetnički duh, ambiciju i ustrajnost.

Od roditelja sam učila da su poželjne vrijednosti – pošteno raditi, učiti, doprinositi i biti predana onome što radiš. Danas sam im duboko zahvalna na tome.

 • ŽIN: Što učiš svoju djecu o novcu i kako?

Silvija: Moram priznati da sve što sam učila od mojih roditelja to prenosim i njima. Naravno, s korekcijama na putu.

Danas su potpuno drukčije generacije i njihove vrijednosti. Vjerujem da moja djeca uče gledajući mene i svog oca i da će putem stvarati svoja pravila s kojima su više u skladu, baš kao i mi.

Ne moramo teško raditi da bi zaradili. Učim ih da uvijek rade ono što vole i da slušaju sebe. Da odvajaju 10% od svakog prihoda. Pričam im i o svrsi da je ona jako važna, da razvijaju vještine u kojima su dobri. I da trebaju slijediti svoju strast. Raditi ono što vole. Poštivati različitosti. Pratiti intuiciju, svoj unutarnji glas koji će im točno reći koji je njihov put.

Vjerujem da će ga i pronaći, baš kao što sam ga pronašla i ja.

Foto: Privatna arhiva Silvije Podoljak

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

5 savjeta kako uštedjeti na osiguranju kuće

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Kako stojite financijski? Donosimo 5 izazova za procjenu osobne financijske situacije!

Prijava za članice

Pretraga

znn