Zdrav odnos
s novcem

Senita Slipac: Novac nije loš. On predstavlja moć da za nas i ljude oko nas stvori bolje prilike

Senita Slipac: Novac nije loš. On predstavlja moć da za nas i ljude oko nas stvori bolje prilike

Senita Slipac jedna je od suosnivačica online platforme Orea bazaar, koju je pokrenula prije nešto više od pet godina kao jedinstven projekat za promociju rukotvorina prvo u Bosni i Hercegovini, a zatim i u ostatku regije. Danas cilj predstavlja proširenje na europsko tržište.

 • ŽIN: Kako ti zarađuješ svoj novac? Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Senita: Prije četiri godine sam s najboljom prijateljicom koja je također živjela u Americi odlučila riješiti problem svih nas u dijaspori koji smo htjeli podržati male lokalne brendove. U Americi zaista možeš sve kupiti, ali je bilo dosta komplicirano pronaći i kupiti nešto od domaćih brendova. Tako je nastala OREA, meni zaista poseban projekt jer je zasnovan na povezivanju, osnaživanju i unapređenju ženskog poduzetništva i malih i srednjih poduzeća.

No, moj poduzetnički put krenuo je još i prije toga jer sam osnovala obiteljski biznis – restoran u Los Angelesu još 2014. godine, a par godina nakon i fond za školovanje i razvoj mladih u BiH.

Najviše uživam u umrežavanju ljudi, rješavanju problema i unapređenju, kako poslovne tako i lokalne zajednice.

 • ŽIN: Kako to da si se odlučila vratiti iz USA u Sarajevo? Sigurno te to mnogi pitaju i čude se što ti bi.

Senita: Nakon skoro 20 godina života u Americi gdje sam radila po dva posla, jednostavno sam imala ogromnu potrebu uzeti odmor od godinu dana da se posvetim sebi i preispitam sva moguća vjerovanja, životne potrebe, a posebno moju ludi potrebu da stalno trčim za nekim karijerama i uspjehom.

No, tih godinu dana se pretvorilo u još jednu pa još jednu i evo tu sam deset godina, a još uvijek mi je život podijeljen na dva kontinenta. Možda je sva ljepota u tome! 🙂

Foto: Senita Slipac

 • ŽIN: Što te je potaklo da pokreneš Orea bazaar?

Senita: OREA je nastala slušajući probleme prodavača kako doći do kupaca izvan regije, unaprijediti poslovanje jer kreativci su sjajni kada dođe do stvaranja nečega, ali nisu najbolji ili najsretniji kada moraju voditi sve aspekte biznisa.

OREA omogućava sve na jednom mjestu, a kupci opet znaju sa sigurnošću da su proizvodi na OREI provjereni, svi na jednom mjestu, jednostavni za pronaći te da su kvalitetni. Sve što smo inače mi koji živimo vani imali kada smo htjeli kupiti od domaćih brendova

 • ŽIN: Koja ti je vizija i daljnji planovi s Oreom?

Senita: Moja vizija za OREU je da postane europska platforma za kreatore ručno rađenih, kvalitetnih i unikatnih proizvoda.

Nema veze jesi li iz Beča, Londona ili Zagreba. Oni koji žele istaknuti svoju unikatnosti i koji brinu o tome tko je napravio ono što su kupili, mogu to sve pronaći na OREI.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Senita: Uh, ovo mi je uvijek pitanje na koje nerado kažem da još uvijek imam puno toga za naučiti. Ja dolazim iz nevladinog sektora gdje sam radila na projektima za pomoć drugima te nikada nisam naučila naplatiti svoj rad, niti sam naučila tražiti novac od drugih.

Uvijek sam govorila: Hajde dobro pomognem ti, uradim to za tebe. Ali sada kako imam djecu i moram odgovorno voditi firmu, to sam dosta unaprijedila jer puno ljudi ovisi o meni i mojim odlukama. I dalje teško pristupam novcu i zato mi je drago učiti od drugih žena kako to sve savladati da i dalje pomažem, ali i da cijenim sebe, svoj rad i doprinos.

 • ŽIN: Štediš li za mirovinu?

Senita: Imam jednu investiciju i nekretnine od koji se nadam da ću imati za mirovine.

 • ŽIN: U što investiraš?

Senita: Obiteljski smo investirali u jednu firmu na samom početku. Ja također imam nešto dionica koje sam kupila i koje povremeno trade-am.

 • ŽIN: Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto treće?

Senita: Novac volim potrošiti na putovanja, iskustva i usavršavanje sebe. To smo i djeci od rođenja rekli da nećemo kupovati poklone, nego ćemo ih voditi na putovanja i toga se držimo.

 • ŽIN: Doniraš li svoj novac? Ako da, na koji način?

Senita: Zaklada koju sam osnovala u Americi 2010. i dalje vodim i podržavam. Također imam još jednu zakladu koju podržavam i par obitelji koje mjesečno financiram.

To mi je nešto od oca usađeno još od malih nogu jer nisam nikada čekala, nego vjerovala da se uvijek može barem nešto odvojiti i time pomoći drugima.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila s novcem? A koje u biznisu?

Senita: Kao tipična Amerikanka na fakultetu, sva putovanja i šopinge bih stavljala na kartice pa sam se baš bila zadužila i te dugove do nedavno otplaćivala. To je baš bila greška koju pripisujem mladosti i ludosti iz koje sam toliko toga naučila.

U biznisu sam prerano pretpostavila neke stvari umjesto da sam ih prvo testirala i tu sam puno naučila. Ali opet, da sam znala što znam sada, nikada ne bih započela s onim što radim pa nisam sigurna koliko je to greška.

 • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Senita: Voljela bih da sam sam ranije više znala o investicijama i štednji i da novac ne treba ležati pod jastukom nego da radi nešto za tebe.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Senita: Moji su svi bili poprilično skromni i uvijek je bilo dovoljno samo da se ima za život. Moj otac je bio nevjerojatan biznismen koji je znao tako pametno procijeniti situacije u poslu i nije ga bilo nikada strah rizika, gubitka ili novog početka. On bi uvijek rekao to su samo pare.

 • ŽIN: Što učiš svoju djecu o novcu i kako?

Senita: Malena ima sedam godina i njoj sam već otvorila bankovni račun koji je povezan s mojim i zajedno smo dogovorile da za sve što može – zaradi novac. Čita određeni broj stranica, nauči nešto novo, pospremi sobu, a ja joj prebacim dogovoren iznos.

Pričamo stalno kako može zaraditi novac i kao mala, da ne treba da čekati da naraste, a isto tako da ako nešto baš želi, da nije nužno da za takve stvari mora sama zaraditi. Njena Barbie kućica je njena prva velika kupovina. Na to smo obje zaista ponosne.

 • ŽIN: Što bi savjetovala mlađoj verziji sebe?

Senita: Ne troši novac koji nemaš i novac nije nešto loše nego je mogućnosti da za sebe i ljude oko sebe stvori bolje prilike.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Senita: Ja imam sjajnog muža koji je meni podrška u svemu, ali recimo godinu dana nakon poroda sam imala užasno loše mišljenje o sebi jer nisam zarađivala. Morala sam tražiti novac da kupim bilo što. Nisam brinula o sebi niti išla na ručkove, masaže ili što god me inače činilo sretnom.

I u tako divnom braku gdje bi suprug rekao: Otiđi i kupi sebi, izađi, ja sam se osjećala užasno i pogubljeno bez da sam to znala. Mislila sam da je majčinstvo lijenost, da su se prioriteti promijenili, a ustvari je bio samo loš osjećaj jer sam ovisna o nekome. Čim sam to shvatila, vratila sam se trčeći na posao. Ja sam opet bila ja i skroz druga žena.

Nikada se ne dovedite u situaciju da skroz ovisite o nekome. Uvijek imajte svoj stek i svoj novac neovisno o kućnom budžetu i štednji.

Foto: Privatna arhiva Senite Slipac

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn