Zdrav odnos
s novcem

Selma Prodanović: Samo 2 posto ulaganja ide u startupove u vlasništvu žena

Selma Prodanović: Samo 2 posto ulaganja ide u startupove u vlasništvu žena

Selma Prodanović, potpredsjednica EBAN-a te osnivačica globalne platforme za ciljeve održivog razvoja – 1MillionStartups za EBAN je objasnila nekoliko poražavajućih podataka aktualnih u svijetu;

Naime, globalna studija koju je proveo BCG pokazuje da za svakih 1 dolar prikupljenog ulaganja, startupovi pod vodstvom žena generiraju 0,78 dolara prihoda, u usporedbi s 0,31 dolarom za startupove koje vode muškarci! First Round Capital otkrio je da su tvrtke pod vodstvom žena imale 63% bolje rezultate od kompanija u kojima su bili isključivo muškarci.

Ako uzmemo u obzir pretpostavku da ulagači uvijek traže najbolje prilike za ulaganje i gore navedene podatke, mogli bi pretpostaviti da bi većina financiranja bila dodijeljena startupovima koje vode žene ili mješoviti timovi. Pa upravo je suprotno! Prema Crunchbaseu, osnivačice su dobile samo 2,3% VC financiranja u 2020. Prema Pitchbooku, u Europi su osnivačice dobile 0,7% ukupnog VC financiranja. Govorimo o poražavajućem omjeru 90:2.

Sljedeće desetljeće donijet će veliki pomak u financiranju jer LP više neće prihvaćati nesvjesnost, nepoznavanje činjenica ili čak namjernu pogrešnu raspodjelu. S obzirom na to da su se u 2020. 83 jednoroga (su)osnivača pridružile Upravi Crunchbase Unicorn u usporedbi s 18 u 2019., promjena se već događa i samo je pitanje koliko će se brzo VC-ovi i anđeli investitori prilagoditi.

U intervjuu kojeg je Selma dala za Netokraciju, naglasila je kako bez obzira na jaz, nikada nije bilo bolje vrijeme za status osnivačica.

Foto: Žene i novac

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn