Zdrav odnos
s novcem

Savjet kćerima: Znaj da biznis nije samo biznis. Biznis je puno više od toga.

Savjet kćerima: Znaj da biznis nije samo biznis. Biznis je puno više od toga.

Neki me dan moja kćer upitala: Tata, pričaju li i drugi poduzetnici o biznisu kako pričamo ti i ja? Razgovaraju li o vlastitim ograničavajućim uvjerenjima i o unutrašnjem dijalogu? Pričaju li o svrsi i smislu života?

To me njeno pitanje ponukalo da preispitam vlastita uvjerenja o tome je li biznis samo biznis ili je biznis i nešto više od toga.

Duhovno iskustvo i savršen poligon za osobni razvoj

Moje je temeljno uvjerenje i nakon skoro 30 godina privatnog poduzetništva, da je biznis duhovno iskustvo i savršeni poligon za osobni razvoj. Danas vjerujem u to više nego ikada prije. Također vjerujem da se mnogi neće složiti sa mnom – uvažavam sva druga i drukčija mišljenja, jer su tolerancija, razumijevanje i raznolikost perspektiva, upravo temelj osobnog razvoja.

Svi mi radimo i odlazimo na posao iz nekog razloga. Treba nam nova odjeća, novi auto, odlazak na godišnji odmor, novi stan ili kuća, novi mobitel za naše dijete – listi nema kraja. No, ako sebi počnemo postavljati kvalitetna i životna pitanja, dolazimo da onoga što nam ustvari treba, ispunjavanjem stvari s liste za koju radimo.

Zašto nam ustvari treba novi auto ili nova odjeća? Zašto nam ponovo treba novi mobitel ili odlazak na godišnji odmor da se maknemo od stresa i napunimo baterije? Sljedeća je razina da kroz tu introspekciju ustanovimo koju potrebu zaista ispunjavamo – je li to sigurnost ili možda raznolikost ili pak važnost, da spomenem samo neke od naših ključnih životnih potreba.

Ako smo dovoljno iskreni i otvoreni, shvatiti ćemo da sve te stvari s naše liste razloga odlazaka na posao, ustvari ispunjavaju neku od naših unutrašnjih potreba i da je sav rad i posao koji ustvari moramo odraditi, unutrašnji rad na nama samima.

Foto: Pexels

Prvi je korak da ustanovimo svoje stvarne potrebe, a drugi da vidimo kako možemo ispuniti te potrebe još bolje i kvalitetnije ili na neki drugi način, ukoliko ih trenutno ispunjavamo na način koji nije dobar za nas i ne podržava naš život.

Klasičan je primjer razlog zbog kojeg većina ljudi puši cigarete, a to je osjećaj opuštanja kad zapale cigaretu i povuku onaj prvi dim. Odlično pitanje za osobu koja puši je: kako mogu ispuniti tu istu potrebu za opuštanjem na način da ne štetim sebi i drugima koji uz mene postaju pasivni pušači?

Kako onda može naš svakodnevni posao biti put i način osobnog razvoja?

Uzmimo primjer odgovaranja na elektroničku poštu. U svom poslovanju odgovaram na desetine, a ponekad i stotine e-mailova u toku jednog radnog dana. Cilj mi je uvijek bio isprazniti pretinac dolazne pošte, jer sam to smatrao postignućem – uspio sam odgovoriti na svu poštu u pretincu!

Ako se realno zapitam da li sam u svakom od tih odgovora dao svoj maksimum i kvalitetno prenio svoju poruku, perspektivu ili mišljenje, iskreni odgovor je – nisam!

Većina je odgovora bila napisana bez da sam zastao i iskoristio priliku koja mi se pruža, jer sam pisao s ciljem da što brže i kraće odgovorim, kako bih mogao preći na sljedeći email i onda na sljedeći, sve s ciljem da ispraznim što prije pretinac dolazne pošte.

Prilika koja nam se ustvari pruža, a koja je jedno od temeljnih načela osobnog i duhovnog razvoja, je da kad se sjednemo ispred računala i otvorimo prvi e-mail, da se makar na djelić sekunde zaustavimo, osvijestimo i usidrimo u tom trenutku.

Da pokušamo osjetiti širu perspektivu života, a to je da je trenutak pred nama jedinstven i neponovljiv, te da nas traži da ga poštujemo i sudjelujemo u njemu na način da damo najbolje što imamo u sebi.

Ova je rečenica bit i srž prakse koju nazivamo mindfulness – obraćanja pažnje na trenutak pred nama.

Život nas pita, ako mu sami damo to značenje, daje i odgovor koji ćemo napisati u tom e-mailu bude naše najbolje promišljanje, jer ono ima potencijal utjecati na pošiljatelja poruke, a ujedno i na nas dok ga pišemo.

Tako jedno obično pisanje odgovora na e-mail postaje ritual osobnog razvoja, koji nas sidri u sadašnjem trenutku, širi našu perspektivu i izvlači ono najbolje iz nas. Postoji cijeli niz prilika koje nam biznis nudi u vlastitom osobnom razvoju, ako prihvatimo taj put i odlučimo stvarima dati jedno potpuno novo značenje.

Moje je duboko životno uvjerenje da smo ovdje samo iz dva razloga – da doživimo i da naučimo. To uvjerenje želim prenijeti i svojoj kćeri, bez obzira kojim će se biznisom baviti.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn