Zdrav odnos
s novcem

Rentati ili kupiti auto? Koliko košta rent-a-car?

Rentati ili kupiti auto? Koliko košta rent-a-car?

Ostala sam prije nekog vremena bez svog automobila. Naime, prodala sam stari i kupila novi i dok sam čekala njegovu isporuku, odlučila sam se za rent-a-car i to opciju dugoročni najam (to je najam na dulje od 30 dana).

Zašto?

Nudile su mi neke prijateljice svoje aute koje baš ne voze, no htjela sam potpunu slobodu, a i ne bih baš preuzimala odgovornost ako se što dogodi – jednostavno ne volim voziti tuđe automobile. Izmorio me Uber i svako malo čekanje po 10 minuta. Iako i to ima svoje prednosti (primjerice ne moraš tražiti i plaćati parking) ja sam jedna vrlo nestrpljiva osoba koja ne voli čekati i važno mi je da ne gubim vrijeme pa je ta opcija brzo otpala.

Vožnja tramvajem i šetnja uz laptop i 100 stvari koje uvijek nosim isto me nije oduševila i kad su krenuli sastanci, svaki na svom kraju grada, ubrzo je pao izbor na rent-a-car. Izabrala sam brend automobila koji je bio najbrže dostupan jer mi je brzina uz kvalitetu bila najvažnija, a i sličan je automobilu kojeg sam kupila. Nudili su mi već da promijenim par brendova dok mi moj auto ne dođe, no brzo sam se navikla i odlučila da ga neću mijenjati.

Foto: Carwiz

I onda sam stala razmišljati kad to sve ima smisla i zašto?

Pa očito u ovakvoj situaciji u kojoj sam ja bila, no zašto ne i kad razmišljaš o kupnji novog automobila pa unajmiš svaki dan drugi auto da ga isprobaš možda na jedan ili više dana – da vidiš što ti zaista odgovara umjesto kratke vožnje u prodajnom salonu u kojoj ne možeš steći pravi dojam. I realno, za nešto višu fiksnu cijenu, o ničemu ne brineš, samo točiš benzin i voziš. Vjerujem zgodna opcija prije svega za tvrtke jer nema dugoročne obveze.

Evo par konkretnih cijena mjesečno za 3 modela:

  • RENAULT CLIO 5 EQUILIBRE TCE 90: 390,00 € + PDV
  • VW TAIGO 1.0 TSI DSG Style:  550,00€ + PDV
  • Škoda Superb Style 2.0 TDI 200HP DSG: 880,00€ + PDV

Za automobil koji sam ja kupila, ponuda za leasing je 20% učešća i na 7 godina rata iznosi 287 eura. Na prvu dosta povoljnije, no kad pogledamo klasični leasing i dugoročni najam i usporedimo što to jedan ima, drugi nema, koje su to prednosti i mane?

Rata leasinga je inicijalno manja, međutim kod leasinga vas čeka i financijsko učešće korisnika pri ugovaranju leasinga (učešće je novac koji nam može stvoriti novi novac ako ga pametnije uložimo). U oba slučaja morate plaćati ratu. A u slučaju leasinga sami morate plaćati sljedeće, a sve je to već ugrađeno u dugoročni najam vozila:

  • osnovno osiguranje,
  • kasko osiguranje,
  • troškovi servisa,
  • zimske gume,
  • mogućnost ranijeg povrata bez dodatnih troškova.

Dodatno imate uključenu i asistenciju i zamjensko vozilo u slučaju štete ili kvara.

Ono što me dodatno oduševilo je i mogućnost promjene kategorije vozila prema potrebi. Što znači, ako idete na poslovni put i treba vam veći auto – Carwiz ima razne kategorije i možete ih mijenjati. E sad sam već kupila novi auto i njemu se veselim, a o opciji dugoročnog najma nisam imala prije sve informacije, no opciju rentanja auta svakako ću razmotriti u slučaju širenja poslovanja za druge zaposlenike.

Foto: Carwiz

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn