Zdrav odnos
s novcem

Renata Nevidal: Zahvalna sam jer mogu donirati novac i financirati meni važne projekte

Renata Nevidal: Zahvalna sam jer mogu donirati novac i financirati meni važne projekte

Razgovarali smo s Renatom Nevidal, vlasnicom boutique agencije Kultur Travel i suvlasnicom Globtour Event agencije koja stoji iza poznatih hedonističkih terroirskih krstarenja. Evo što je otkrila o vlastitom poduzetničkom putu, odnosu s novcem i planovima ove godine!

  • Kako ti zarađuješ svoj novac? Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Renata: Glavni izvor zarade su mi pasivni prihodi iz investicija i suvlasništva u agenciji Globtour Event, koja je vodeća agencija za upravljanje poslovnim putovanjima i partner CWT za našu regiju s uredima u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu. Organizira avio putovanja, konferencije, evente, incentive, sportske igre…

Turizam je bio moja prva ljubav i prema njoj sam birala i srednju školu i smjer Turizam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i diplomski u Hotelu Esplanade. Plan se promijenio kad sam na faksu dobila kćer Tenu, udala se i shvatila da predan rad u turizmu i briga o malom djetetu nisu dobra kombinacija.

Turizam nije bio opcija pa sam tražila drugi posao. Poduzetništvo me zanimalo, a dodatno sam se educirala i kroz prvi posao asistentice u NGO World Learning koji se bavio edukacijom poduzetnika. Nakon toga sam 8 godina radila kao savjetnik u Gospodarskom odjelu Britanskog veleposlanstva. Na toj me poziciji zatekao i poziv supruga Daniela i partnera da preuzmem vođenje agencije Event koju su kupili zajedno s Globtour Zagreb. Na veliko iznenađenje mog šefa, i bez prevelikog razmišljanja, dala sam otkaz i preuzela tim od sedam ljudi, u želji da se vratim turizmu. Moja mama ni danas ne razumije tu moju odluku.

Event je osnovan 2001. godine kao jedna od prvih agencija koja je kreirala turističke programe inspirirane kulturnom baštinom. Kostimirani razgledi grada, Potraga za Gričkom vješticom, kućni koncerti i, meni najdraže, Nažiganje gornjogradskih lanterni neki su od projekata.

Nakon par godina spojili smo naše dvije agencije u Globtour Event. Vesna Pritchard, koja je ranije vodila Globtour Zagreb postala je CEO i ja sam preuzela vođenje odjela za MICE-Organizaciju evenata, konferencija i incentiva. Idućih 14 godina odradili smo stotine konferenija, privatizirali vlakove, dvorce, kreirali predstave i pretvarali Jadrolinijine trajekte u lokacije za čarobne prodajne konferencije. Odradili smo i najveći incentive za 2100 sudionika. Paralelno je i agencija rasla. Otvorili smo urede u Ljubljani i Sarajevu i tvrtka me prerasla, a ritam potrošio.

Za 50. rođendan sam odlučila sama sebi dati otkaz i izaći iz operative. Iza sebe sam ostavila više od 55 zaposlenika i izvrstan management team. Ideja je bila balans osobnog i poslovnog, prenošenje stečenih znanja, držati predavanja iz razvoja proizvoda kulturnog turizma, destinacija i event managementa. Održala sam jedan ciklus predavanja za PP Paklenica, došao je Covid i sve je stalo. Posvetila sam se volontiranju, educirala se on line i provodila vrijeme s djecom. Sin je kretao u srednju, a jedna kćer na fakultet i po prvi put od 1994., kad sam mlađu kćer upisala u jaslice, bila sam doma s djecom i uživala.

No turizam me i dalje privlačio. Prijateljica me pozvala na Hedonističko vinsko krstarenje u jesen 2021. s namjerom da me uključi u projekt. Par mjeseci kasnije osnovala sam malu boutique agenciju Kultur travel d.o.o. kako bih s njom organizirala upravo ta hedonistička vinska krstarenja, korporativne programe, strateške sastanke za Uprave i team buildinge na luksuznim jahtama mini kruzerima. Povremeno držim predavanja i savjetujem klijente o destinacijama, hotelima, restoranima.

Najviše uživam na Hedonističkim Terroirskim krstarenjima koje dva puta godišnje organiziram s Marijom Vukelić, autoricom projekta. Plovimo po srednjem Jadranu, posjećujemo vinarije po otocima, nazdravljamo lokalnim pjenušcima, krijepimo autentičnim zalogajima a vrhunac svakog dana su večere i druženja s vinarima koji nam na brodu prezentiraju svoja vina i vinske priče.

  • Ladies only retreat – o čemu se tu radi?

Renata: Ladies only yacht adventure je jedinstven program osmišljen samo za žene. Inspiriran je Žene i novac VIP retreatima, ali otvoren je za sve. Nudi kombinaciju opuštanja i wellnessa, muziko-terapije. Zanimljive radionice prirodne kozmetike, eteričnih ulja, posjetu mediteranskom vrtu, masliniku, vinarijama na Braču i Hvaru. Uživanje u hrani i vinima u opuštenoj podržavajućoj atmosferi na luksuznoj, 47 metara dugoj jahti za samo 20-ak žena.

Inspiraciju sam dobila na našim Žene i novac vikendima gdje sam doživjela predivnu energiju ženskog druženja i pozitivne energije koja je trajala još dugo nakon povratka. Još jedan razlog je što i žene, uz sve obveze koje imaju, teže odvajaju 6 dana za naše hedonističko krstarenje. Iz razgovora sam shvatila da trebam ponuditi kraći program i to u tjednu od četvrtka do subote. Pozvala sam članice koje se bave wellnesom, muziko-terapijom, prirodnom kozmetikom da mi se pridruže, a moja partnerica somelierka, Marija Vukelić, kreira sve vezano uz vina i gastronomiju.

Foto: Krstarenje na Korčuli 

  • Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Renata: Moj odnos prema novcu se mijenjao kroz godine. Sad je opušten, zbog čega sam zahvalna jer mogu financirati projekte i ideje koje su mi bitne i donirati. Odrasla sam u obitelji građevinara obrtnika i kod nas je novac dolazio u valovima – ili ga je bilo puno ili sam skupljala sitniš da imam za sendvič u školi.

Zahvaljujući rođacima koji su radili u inozemstvu, rano sam počela štedjeti devize koje sam dobivala jednako kao i moja braća. Rano sam naučila da posuđuješ samo ono što ne očekuješ da ti se vrati. Kad se obiteljska financijska situacija zakomplicirala, radila sam kao Croupier s ciljem da financiram završetak fakulteta i odlazak na AIESEC studentsku praksu u Parmu.

  • Kako ti štediš i u što investiraš?

Renata: Imam otvoren investicijski račun u Intercapitalu i investiram u kombinaciju fondova. Savjetujem se, uplatim i ne pratim. Čekam da se kroz GENIUS počne trgovati i s ETF-ovima. To su fondovi kojima se trguje na burzi, a u sebi sadrže udjele vodećih dionica izlistanih na ZSE ili LJSE pa ću si i to otvoriti.

Imam i životno osiguranje s komponentom štednje i III stup mirovinske štednje. Prošle godine sam investirala i postala zadrugar u Brlog zadružnoj pivovari. Kušala sam pivu pod nazivom Neposlušna, upoznala Anu Teskeru i svidjelo mi se kako žene kuhaju pivo i vode zadrugu. Pratim male projekte i rado bih u još nešto investirala kao mali angel investitor.

  • Jako puno doniraš. Možeš nam reći više o toj super priči i inicijativama u koje si uključena? 

Renata: Najviše doniram vrijeme jer sam teta pričalica u Udruzi Smiješak za sve. Naši članovi čitaju svaku večer od 7 do 8 sati u bolnicama. U Zagrebu su to Rebro, Srebrnjak, Klaićeva i Vinogradska, a čitamo i u Sisku. Koordiniram čitanje dva puta mjesečno u domu Laduč.

Sudjelujem i u raznim projektima kroz godinu, Dekici za snove u školama i na drugim događajima. Preporučam da izaberete neku organizaciju i trajnim nalogom donirate sustavno. Ja imam mali nalog za SOS selo, obiteljski doniramo UNICEF, povremeno za poznate i nepoznate projekte i osobe. Podržavam i studentske udruge AIESEC gdje smo alumni te u udrugu E-student koja ima zanimljive projekte.

  • Koje si pogreške napravila dosada s novcem?

Renata: Investirala sam sa srcem u jedan start-up projekt u nastajanju prije Covida i još čekam da se u nekom drugom obliku investicija vrati. Nisam sustavno od prihoda izdvajala za sebe preporučenih 10 posto, nisam se uvijek izborila za bolje uvjete.

Najveću grešku sam napravila u prvoj godini vođenje agencije Event koju sam završila s gubitkom. Jedan moj prijatelj mi je tada rekao da sam u gubitku jer sam si to mogla priuštiti. Bio je u pravu. Znala sam da će me drugi suvlasnici podržati i nisam napravila rezove koji bi smanjili troškove.

  • Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Renata: Ne trebaš biti najbolji ni najomiljeniji, samo sve radi po svojoj savjesti i bit će dobro – bila je poruka od Cherri Blair kad je bila u Zagrebu. Što god da napraviš, uvijek će biti osoba koje se s tvojom odlukom neće slagati, jedini način da budeš u miru je da sve odluke donosiš najbolje što možeš u datom trenutku i po svojoj savjesti. Pitaj za pomoć i uzmi mentora.

  • Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Renata: U maminoj obitelji rat je donio ogromne promjene i baka je ostala sama s djecom pa je mama iz okruženja obilja preko noći došla u situaciju de je kao mala morala raditi i nije imala priliku nastaviti školovanje. Proizvodila je sir, hranila guske za foies gras. Poticala svu djecu iz šire obitelji da završe škole jer je znala da će im biti lakše.

Mene je samu poslala na učenje jezika u UK prije trinaestog rođendana. Baka s tatine strane je bila opuštena i nije se previše brinula, doživjela je duboku starost sretna i zadovoljna, zahvaljujući i mojoj mami. Mama je borac koji se ne predaje, uvijek brine o svima prije sebe i naši uspjesi i sreća su joj najveće zadovoljstvo.

Tata je rado donirao, pomagao i opraštao dugove. Obitelj mu je bila jako važna, vratio se iz Njemačke da bi bio s nama. Investirao je u najnovije strojeve, bio je kreativan i društven, provodio je vrijeme s djecom. Nije volio kredite ni zaduživanja, bio je previše oprezan za ulazak u nove projekte koji su zvučali riskantno.

Na mene je utjecala i obitelj Lee. Više od šest mjeseci bila sam AuPair i živjela s njima u Cardiffu. Naučila sam puno. Imali su potpuno drugačiji pristup novcu. Bili su šparni, svi su morali nešto raditi pred televizijskim ekranom i govoriti kao da će sutra kod Kraljice na čaj.

Čuvala sam djecu, naučila peći kruh i na kraju napravila svoju prvu investiciju. Svih 200 GBP koje sam uštedjela htjela sam uložiti u dionice Chanell Tunnela (1987) no poslušala sam njihov savjet i uložila konzervativno u Building Society i u idućih 6 godina zaradila duplo. A Chanell Tunel je bankrotirao dva puta prije uspješnog otvaranja. Ostala mi je ta sklonost riziku pa kad je puno godina kasnije suprug pitao slažem li se da svu našu imovinu uložimo u dionice, nije me morao puno nagovarati.

  • Što učiš svoju djecu o novcu i kako?

Renata: Djecu učimo kako je važno štedjeti i investirati. Svima smo otvorili račune i u dobrovoljnim mirovinskim fondovima jer male investicije na duži rok donose veliki benefit. Potičemo ih da koriste GENIUS i sami slože portfelje. Investiramo u njihovu edukaciju i putovanja. Za kupnju nekih predmeta, programa i/ili igrica tražimo da sudjeluju s ušteđevinom koju su skupili. Potičemo ih da doniraju vrijeme i novac, pomažu i volontiraju.

  • Što bi savjetovala mlađoj verziji sebe, ali i čitateljicama i čitateljima našeg portala?

Renata: Uživaj u malim stvarima i budi zahvalan/na. Svatko ima svoj put, ne bojte se slijediti svoje srce. Ako jedan projekt ne uspije, čeka vas novi. Naučite reći ne i za stvari koje volite, život je kratak i vrijeme treba pažljivo rasporediti na one projekte, aktivnosti i osobe koje nam najviše znače. Investirajte u svoje odnose s partnerom, s djecom i prijateljima. Brinite o sebi. Ako ste vi dobro i svi oko vas bit će dobro.

Foto: Renata Nevidal, autor; Julio Frangen

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn