Zdrav odnos
s novcem

Renata Jonjić: Dok vi sumnjate u sebe netko strahuje od vašeg potencijala

Renata Jonjić: Dok vi sumnjate u sebe netko strahuje od vašeg potencijala

Renata Jonjić poznata je dizajnerica interijera koja, kako kaže, u vlastitim projektima radi svaki važan korak od ideje do vizualnog rješenja. Vlasnica je poduzeća METROPOLIS PROJEKT, specijaliziranog za obavljanje dizajnerskih djelatnosti.

Što nam je ova inspirativna dizajnerica otkrila o projektima, uređenju interijera i snalaženju u području poduzetništva, pročitajte u nastavku!

  • ŽIN: Kako ste krenuli u vlastiti biznis?

Renata: Odlazak u vlastiti biznis je meni bio logičan korak nakon dugogodišnjeg rada za druge, jer sam oduvijek razmišljala poduzetnički, ali sam prvo htjela skupiti dovoljno znanja, iskustva, kontakata i naravno hrabrosti da krenem u vlastitu priču.

Na početku je bilo puno entuzijazma, grešaka, riskantnih i krivih koraka, dana kada bi najradije odustala, ali nikada nisam požalila što radim za sebe i što sam danas u poziciji da mogu birati projekte i klijente sa kojima želim raditi.

Kroz učenje i rad za druge vidjela sam da dizajner interijera ne daje samo ideje oko opremanja i radi lijepe nacrte nego sudjeluje u cjelokupnom procesu za koje je potrebno šire tehničko i građevinsko znanje, te dobro poznavanje svih pratećih struka, što me danas jako veseli kada vodim svoje projekte.

Uvijek idem za tim da me posao mora veseliti i koliko god zna biti teško u procesu opremanja jednog objekta svejedno uživam u tom poslu i veselim se konačnim rezultatima koji su potpisani pod mojim imenom.

  • ŽIN: Koji su ključni faktori kod dizajna i glavna pravila za uređenje interijera?

Renata: Meni je prije svega drago da su investitori uvelike prepoznali da kod opremanja bilo kakvog objekta trebaju pomoć i vođenje od strane stručnjaka i to je temelj.

Ono što mi je iskustvo potvrdilo je da investitora treba dobro poslušati (što se tiče želja) i jasno postaviti projektni zadatak.

Po meni je ključni faktor za kojim uvijek težim da dizajn mora biti u svrhu funkcije i prilagođen namjeni i krajnjem korisniku. Treba ga promatrati dugoročno, a u tome najbolje pomaže pomoć stručnjaka koji neće prestrogo nametati svoje želje nego se prilagoditi i usmjeriti prema konačnom rezultatu spajajući dizajn i funkcionalnost u jedno.

Meni osobno je važno pravilo da mi dizajn stvara osjećaj maksimalne ugode.

Renata-Jonjic-Žene-i-novac

Foto: Privatna arhiva Renate Jonjić

  • ŽIN: Zašto je dizajn interijera važan za prodaju?

Renata: Kao prvo sve nas kada čujemo riječ dizajn asocira na nešto lijepo.

Tu riječ je najbolje opisala moja kćer koja je na upit tete u vrtiću: Što radi tvoja mama? odgovorila: Ona je dizajner interijera i radi stvari da svijet bude ljepši!

Odavno je prepoznato da dobar dizajn i primjena nekih poznatih pravila u opremanju objekata direktno utječu na prodaju proizvoda. To je najbolje vidljivo kod većine poznatih brendova koji imaju jasna pravila kod opremanja na koju masa kupaca ne obraća pažnju (rasvjeta, muzika u prostoru, odabir materijala, temperatura prostora, miris u prostoru, raspored i preglednost artikala i slično).

Sve to utječe da se korisnik u prostoru osjeća ugodno, nesvjesno više troši i ponovno se vjerno vraća.

Trenutno radim na adaptacijama i opremanju prodajnih jedinica pekara Dubravica koja je prepoznala da ulaganjem u preuređenje i modernizaciju prodajnih prostora osim ulaganja u kvalitetu usluge, dobivaju i na dodatnoj kvaliteti brenda te u konačnici na povećanju prodaje i lojalnosti kupaca.

Renata-Jonjic-Zene-i-novac

Foto: privatna arhiva Renate Jonjić

  • ŽIN: Na koje ste projekte posebno ponosni?

Renata: Ovim poslom se bavim od završetka srednje škole i u tom sa periodu radila na opremanju objekata svih namjena (hotela, škola, sveučilišta, banaka, stanova, kuća, vikendica i slično).

Najviše me vesele projekti opremanja privatnih stanova i kuća i nerijetko mi se dogodi da sa tim investitorima ostanem u bliskim prijateljskim odnosima.

To najbolje govori o tome kada kažem da danas radim isključivo na preporuku bivših investitora i da mogu birati klijente sa kojim želim raditi.

Renata-Jonjic-Zene-i-novac

Foto: privatna arhiva Renate Jonjić

  • ŽIN: Koji su top trendovi u dizajnu interijera?

Renata: To mi je malo nezahvalno reći jer ih pratim, ali ih ne slijedim slijepo. Svaki objekt maksimalno prilagođavam krajnjem korisniku i tražim za njega najbolje.

Svakako mogu reći da se zadnjih par godina nameće trend povratka prirodnih materijala, obnovljivim i recikliranim materijalima, lako održivim prostorima, mat nijansama i da investitori sve manje žele robovati trendovima, što me posebno veseli kao i činjenica da se sve više obraća pažnja da prostori imaju dobru energiju i funkcionalnost.

Trend je po meni i da se sve više cijeni ručni rad, manje serije, unikatnost, originalnost i da se kod ljudi pogotovo u vrijeme pandemije probuđena velika kreativnost u svim aspektima dizajna.

Trendovi su svakako potrebni jer nas oni potiču na promjene, stvaranje novih stvari i traženju uvijek nečega novoga.

  • ŽIN: Što mislite da je ključno za uspjeh u biznisu?

Renata: Za kvalitetan biznis je važno paralelno uključiti i raditi srcem, mozgom i intuicijom.

Ne treba se bojati i odustajati kada bude teško (a biti će sigurno) nego kada to više nema smisla. Ako vam ne uspije plan A, pređite na plan B. Ako danas niste za računanje, radite nešto kreativno i obrnuto.

Biznis je prodaja, a prodaja je emocija… Prepoznajte koju emociju vaša usluga ili proizvod može dodati kao vrijednost prodaje.

Educirajte se! Na svim poljima! Učite stalno! Nekada na svojim greškama, ali i na tuđim. Tražite i idite na edukacije, tečajeve, sajmove, druženja i budite dobro umreženi.

Pozitivno pratite što radi vaša konkurencija i tražite gdje vi možete biti bolji. Čitajte kvalitetne stvari i ne trošite energiju na ono što ne možete utjecati, fokusirajte se na ono što možete poboljšati.

Detektirajte svoju slabu točku (primjerice knjigovodstvo, javni nastup, marketing, znanje stranih jezika i slično) i unaprijedite znanje na tom području, koliko je potrebno za vas.

Budite svoj najbolji marketing i učinite sve da jednog dana budete ponosni na sebe. Zaboravite na strah od promjena i budite znatiželji da pitate. Neće vjerovati kako vas neki odgovori mogu unaprijediti.

  • ŽIN: Što biste poručili ženama?

Renata: Na ovo pitanje bi dala odgovor kao da govorim mlađoj verziji sebe na početku karijere.

Budite hrabre i imajte vjere u sebe. Niste niti svjesne koliko možete! Dok vi sumnjate u sebe netko strahuje od vašeg potencijala.

Imate pravo pogriješiti i ne morate biti savršene, budite najbolja verzija sebe. Ako se dogodi neuspjeh ne shvaćajte ga kao katastrofu nego samo skretanje na drugi put. Fokusirajte se i razvijajte svoje vještine, ne uspoređujte se sa drugima, ne možemo svi biti dobri u svemu.

Postavite si realne ciljeve! Gradite svoje snove inače će vas netko zaposliti da gradite njegove. Tražite podršku i velikodušno je pružajte drugima. Podržite i ohrabrite svakoga tko se trudi biti bolji, svima je potrebna podrška, a kritičara već ima previše.

Budite financijski neovisne i pismene. Nemojte živjeti kao da se jednom živi nego živite svaki dan. Pronađite vremena za sebe, razgovarajte sa sobom i slušajte svoje želje. Mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko.

Imajte svoj hobi. Neke će od njega biti u boljoj kondiciji, neke će biti kreativnije, a neke će od njega moći zarađivati.

Slobodno izgovorite riječ ne, samo je lijepo upakirajte u ne, hvala!

Budite zahvalne i naučite jasno reći što želite i volim te – samoj sebi!

Foto: Privatna arhiva Renate Jonjić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn