Zdrav odnos
s novcem

Razumijevanje gig ekonomije ključno je za stabilnost europskog gospodarstva

Razumijevanje gig ekonomije ključno je za stabilnost europskog gospodarstva

Gig ekonomija podržava 8 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, koji promiče održiv i uključiv gospodarski rast, punu i produktivnu zaposlenost i dostojanstven rad za sve. Međutim, važno je napomenuti da gig ekonomija također predstavlja izazove, uključujući nesigurnost posla, nedostatak beneficija i zaštite te potencijalno iskorištavanje radnika, ističe Tomasz Milosz, jedan od ključnih govornika na prvoj domaćoj konferenciji o gig ekonomiji, koja se održava 6. prosinca u zagrebačkom Hotelu Zonar u organizaciji PR agencije Komunikacijski laboratorij.

Osnivač start-upa GIGLIKE pričat će o dobrim i lošim stranama gig ekonomije te o tome kako je ovaj specifični oblik rada i poslovanja reguliran u Poljskoj. Inače poduzetnik s više od 20 godina iskustva rada s ljudima, Milosz je za vrijeme pandemije pokrenuo start-up koji se bavi popularizacijom gig ekonomije i razbijanju stereotipa koji se često vežu za ovakav način rada.

Neki od njih su da se uglavnom radi o nekvalificiranim radnicima koji su nepouzdani, čiji je rad nekvalitetan te koji nisu dovoljno predani i nemaju financijsku stabilnost.

Jako je važno prepoznati da je gig ekonomija iznimno raznolika i obuhvaća različite industrije te tipove posla i radnika. Npr. mnogi gig radnici visoko su kvalificirani, rade tzv. white collar poslove (bijeli ovratnici), poput programiranja, dizajna, pisanja… Isto tako, često su iznimno posvećeni poslu jer zbog mogućnosti upravljanja svojim vremenom i obavezama, osiguravaju visokokvalitetan rad i pouzdanu isporuku usluga na vrhunskoj razini. I dok je istina da postoje određeni izazovi unutar gig ekonomije, poput nesigurnosti, slabije zaštite i slično, bitno je ne nasjedati na razne stereotipe koji mogu biti štetni, zaključuje Tomasz Milosz.

Dodaje da se veseli što dolazi na prvu hrvatsku konferenciju o gig ekonomiji jer je iznimno važno pokrenuti javnu raspravu o tome, s obzirom na velike učinke koje ima i imat će na cjelokupno gospodarstvo.

Gig ekonomija preoblikuje tradicionalno tržište rada, što dovodi do značajnog učinka na gospodarstvo. To je osobito istinito u Europi gdje se gig ekonomija proširila u posljednjih nekoliko godina. Rasprava o gig ekonomiji ključna je za razumijevanje njenog utjecaja na otvaranje radnih mjesta, stope nezaposlenosti i ukupnu ekonomsku stabilnost, ističe Milosz.

Osim njega, na konferenciji nas očekuju brojni domaći stručnjaci iz područja ekonomije, zaštite radničkih prava, budućnosti tržišta, a na jednom mjestu okupit ćemo sve sudionike gig ekonomije, od radnika, platformi, agregatora, pružatelja usluga do korisnika i javne uprave i administracije.

Više o gig ekonomiji i prvoj hrvatskoj GIG konferenciji, uključujući i informacije o ulaznicama, pronađite na službenim web stranicama gigkonferencija.com, kao i na Instagramu, Facebooku i LinkedInu.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn