Zdrav odnos
s novcem

Privatne ili državne srednje škole: Što izabrati? Isplati li se plaćati privatnu srednju školu?

Privatne ili državne srednje škole: Što izabrati? Isplati li se plaćati privatnu srednju školu?

Odabir srednje škole jedna je od važnih odluka koju mladi ljudi donose u dogovoru sa svojim roditeljima. Vidjeli smo da se mnogi slažu da je investicija u znanje uvijek najbolja i najisplativija, no isplati li se plaćati privatne srednje škole?

U našoj Facebook grupi javilo nam se nekoliko žena čija su djeca pohađala i privatne i državne škole, napomenuvši kako odabir škole ovisi o karakteru djeteta, profesorima i njihovom odnosu prema učenicima. Činjenica je da se odnos profesora prema djeci ne bi trebao razlikovati ovisno o tome plaća li se škola ili je riječ o državnoj ustanovi.

Koje su prednosti, a koje mane državnih i privatnih srednjih škola?

Prednosti državnih srednjih škola:

1. Financijska pristupačnost

Budući da nema školarine, financijski je pristupačnija svima.

2. Raznolikost učenika

Državne škole obično privlače širok spektar učenika iz različitih socioekonomskih i kulturnih pozadina. To omogućuje učenicima da se susretnu s različitim mišljenjima, stvaraju nova prijateljstva i razvijaju toleranciju prema različitostima. Da budu među običnim narodom.

3. Javna potvrda kvalitete

Državne škole obično su podložne strožim zakonskim propisima i vanjskoj evaluaciji, što može pružiti dodatno povjerenje roditeljima i učenicima u kvalitetu obrazovanja.

Mane državnih srednjih škola:

1. Veći razredi

Otežavaju individualizirani pristup i osobni razvoj učenika.

2. Manja fleksibilnosti u programu

Državne škole često imaju strože kurikulume i manje fleksibilnosti u izboru predmeta ili prilagodbi nastave prema interesima pojedinog učenika.

3. Niži standardi infrastrukture

Budžeti za državne škole često su ograničeni, pa infrastrukturni standardi, kao što su sportski tereni ili laboratoriji mogu biti niži nego u privatnim školama.

Foto: Pexels

A kakvo je stanje s privatnim školama?

Prednosti privatnih srednjih škola:

1. Manji razredi

Privatne škole obično imaju manji broj učenika u razredu što omogućuje veću pažnju nastavnika prema svakom učeniku i bolju prilagodbu nastave.

2. Veća fleksibilnost programa

Privatne škole često nude veći izbor predmeta i programski pristup prilagođen individualnim interesima i potrebama učenika.

3. Bolji infrastrukturni standardi

Zbog većih financijskih sredstava koja su često dostupna privatnim školama, one često mogu pružiti bolje opremljene učionice, laboratorije, knjižnice i sportske objekte.

Mane privatnih srednjih škola:

1. Visoke školarine

Uobičajena cijena godišnje školarine kreće se oko 5.000 eur, dakle za 4 godine pričamo o investiciji o 20 000 eura. Postoje krediti za studiranje, privatni porodi mogu se uzeti na 36 rata pa i privatne škole omogućavaju plaćanje na prihvatljive mjesečne rate bez kamata.

2. Manja raznolikost učenika

Budući da privatne škole često imaju veće školarine, u njima se može susresti manji spektar učenika što može ograničiti raznolikost iskustava i perspektiva učenika.

3. Manja javna potvrda kvalitete

Privatne škole su manje regulirane od strane države u usporedbi s državnim školama, što znači da može biti teže procijeniti njihovu kvalitetu. Nema jasnog bodovnog praga i sl. i zato je jako važno istražiti i provjeriti akreditaciju i reputaciju privatne škole putem preporuka i iskustava drugih prije donošenja odluke.

Evo što su nam rekle osnivačice jedne privatne škole u Hrvatskoj:

Epoha, privatna gimnazija radi po gimnazijskom programu prema waldorfskoj metodologiji rada. Uz epohe (jedan mjesec, prvi blok sat, jedan predmet) koje daju rasterećenje tjednu, satove zadaća i učenja za mjanje obaveza od kuće, naglasak je na vježbanju soft skillsa kroz aktivnosti koje su obavezne svima: Zbor, Arts&Crafts i Dramska.

Na godišnjoj razini održavamo radionice Emocionalnog odgoja za sve uzraste, te se od sljedeće školske godine uvode izvannastavne aktivnosti financijske pismenosti, poduzetništva, ručnog rada te sviranja instrumenata. Naša je premisa osposobiti dijete za život, naučiti ga da misli svojim glavom te da se bori za sebe jer njegov glas može doprinijeti promjenama u društvu, a to je, vjeriujemo i uloga obrazovanja. Baš stoga je investicija u privatno školovanje apsolutno najbolji izbor.

– Renata Brekalo i Lea Brezar, osnivačice Epohe, privatne gimnazije

Zaključak

Odabir između državne i privatne srednje škole ovisi o individualnim potrebama, interesima i mogućnostima svake obitelji. Ključno je istražiti i razmotriti prednosti i mane oba sustava obrazovanja kako biste donijeli informiranu odluku koja odgovara djetetovim potrebama i ciljevima te planovima za dalje.

Jedno je sigurno – cjeloživotna edukacija je bitna i ulaganje u znanje uvijek je dobra investicija na bilo koji način.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn