Zdrav odnos
s novcem

Pripada li novac na žiro računu firme meni ili društvu?

Novčana Dobit Od Firme

Pripada li novac na žiro računu firme meni ili društvu?

Pitanje koje se postavlja od kada je poduzetništva.

Odgovor je – ne, ne pripada.. Odnosno, bolje rečeno, najvećim dijelom ne. Novac koji je na žiro računu društva, pripada u prvom koraku društvu kao takvom i služi za potrebe njegovog poslovanja.

A kada imam pravo na novac na žiro računu?

U konačnici, to je ono što pokreće poduzetništvo i motivira na sve one žrtve koje treba dati puno, pogotovo na početku poslovanja.

U prvom koraku – morate utvrditi kolika je dobit vašeg poslovanja, a to treba izračunati ili knjigovođa ili vi sami – to je jednostavno razlika između prihoda i troškova poslovanja.

Ali…

Taj izračun treba odmah umanjiti za porez na dobit koje društvo mora platiti i za porez na dohodak od kapitala (s prirezom) koje isto tako morate platiti kada isplaćujete sebi dobit.

To je izračunati iznos koji ne mora biti i iznos kojeg zaista možete isplatiti sebi. To je iznos koji pripada poduzetniku, ali tek u slučaju da su sva njegova potraživanja i naplaćena.

Ako potraživanja nisu naplaćena u cijelosti ili dijelom, tada treba voditi računa o nečemu što se zove novčani tijek, i sučeliti želju za isplatom dobiti s novčanim prilivima koji dolaze u društvo, vodeći uvijek računa da je gornji limit dobit umanjena za porez na dobit i porez na dohodak od kapitala i prirez te da taj limit vrijedi tek u slučaju da su sva potraživanja naplaćena.

Utjecaj novčanog tijeka na mogućnost isplate dobiti ovisi o dinamici naplate te o visini marže koja se stavlja (a marža je zapravo vaša dobit), kao i o tome da li vaše društvo isporučuje usluge ili dobra.

Ako želite dugoročnu opstojnost svog poslovanja, trebate biti oprezni s isplatama dobiti – uvijek, a pogotovo na početku poslovanja, umjesto da dižete kredite i plaćate banci kamate, koristite vlastitu dobit za financiranje poslovanja.

Pazite na svoje društvo kao na svoje domaćinstvo, upravljajte njime oprezno i mudro ako želite da potraje i da postane uspješno.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn