Zdrav odnos
s novcem

Prestanimo zarađivati novac, počnimo ga stvarati

Prestanimo zarađivati novac, počnimo ga stvarati

Svi mi radimo za novac, više ili manje novca. Bez obzira jesmo li zaposleni ili poduzetnici. Jedina razlika među nama je zarađujemo li novac ili ga stvaramo.

Nekad davno, kad sam se prvi put susrela s izrazom make money, bila sam oduševljena. Naravno, ne kako to zvuči, već onim što sam čula u tom izrazu. Oduševilo me kako to Amerikanci ne zarađuju novac. Oni ga rade, proizvode. To mi je dalo jednu novu dimenziju novca i načina kako se do njega dolazi.

Oduševio me pristup ljudi s kojima sam u to vrijeme bila okružena, a bili su mali poduzetnici. Dok sam slušala kako svaki nepredviđeni trošak, bilo obiteljski ili poslovni, može biti nešto ugrožavajuće za financijsku budućnost, oni su gledali na to na način: ne brini, napraviti ćemo “nove novce”.

Važno je da je dinamično, da dolazi i odlazi, da se ništa grčevito ne čuva, da je protočno. Jedino tako može biti dugoročno održivo i obilato. Sam izraz zaraditi ukazuje na teški i predani rad, odricanje i žrtvovanje za koje ćemo dobiti novac. Stvaranje novca asocira na kreiranje nečeg uz zabavu, lakoću i užitak.

Stvaranje novca je uzbudljivije, zabavnije, nešto čemu smo više predani, na što možemo biti više fokusirani, nešto što nas gura naprijed, povećava našu želju da toga ima još više.

Pritom odgovornost, kvaliteta i posvećenost nije ništa manja. Dapače, ona je još veća i ne donosi obilje samo nama, nego svima onima s kojima taj novac stvaramo i svima onima koji su se našli na tom putu.

Pravila za stvaranje novca

1. Pronađimo svoju tajnu vještinu!

Svijet je pun novca. Ima ga posvuda, doslovno u svakom kutku. Samo je pitanje hoćemo li steći pravu vještinu kojom ćemo ga moći uzeti.

Stoga je misija svakog od nas da pronađe što je to što nas beskrajno veseli, u čemu uživamo raditi i kako doći do vještine kako bih to napravili na najbolji način. Kad usavršimo tu vještinu, moći ćemo i novac.

U tom trenutku prestajemo zarađivati i počinjemo stvarati novac.

2. Investirajmo!

Kažu da kad više imamo, više trošimo. Nije točno.

Što više trošimo, oslobađa se više prostora za novi novac koji pristiže. Pogotovo ako investiramo.

Možemo investirati u sve. Prvenstveno u sebe; u obrazovanje, dodatne vještine, nove prilike, zdravlje, sport, osobni razvoj, odnose s ljudima, sve u koje vjerujemo, koje volimo i s kojima smo okruženi.

3. Pustimo se!

Jedna od najvećih pogrešaka je prepuštanje lošim osjećajima.

Neki od takvih osjećaja su da će nas netko prevariti, da netko zarađuje na nama, da za nešto nismo sposobni. Kad dopustimo da nas preplave ovi osjećaji, možemo samo zarađivati. Jer moramo; moramo platiti režije, vrtić, hranu. Ne možemo se igrati s vlastitom egzistencijom.

Dok god ne pustimo loše osjećaje, mi ćemo grčevito zarađivati. Možda će i doći netko tko nema najbolje namjere, ali i on je s razlogom tu. Možda ćemo i pogriješiti u vlastitoj procjeni, ali i to je naš put koji moramo prijeći.

Najteže je u tom trenutku prihvatiti trenutni gubitak i povjerovati da je to samo put do uspjeha. I ovo je trenutak u kojem se najčešće poskliznemo. Ako se uspijemo pustiti u ovaj loš osjećaj, proći kroz njega, preživjeti ga sa svom boli koju on donosi, onda smo uspjeli. Tu se nalazi 90 posto našeg uspjeha.

Tek tada se možemo okružiti ljudima koji su prepoznali vlastitu dobrobit u našem uspjehu i upravo zato nam pomažu stvarati novac. Što ima više za nas, bit će više i za njih.

Tek tada možemo vjerovati, prestati zarađivati i početi stvarati novac.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn