Zdrav odnos
s novcem

Predsjednica Udruge Žene za otok Jovana Čutul: Ženama nije fokus isključivo na profitu već žele stvoriti i dodanu vrijednost za zajednicu

Predsjednica Udruge Žene za otok Jovana Čutul: Ženama nije fokus isključivo na profitu već žele stvoriti i dodanu vrijednost za zajednicu

Razgovarali smo s Jovanom Čutul predsjednicom i osnivačicom Udruge Žene za otok – inspirativne i aktivne organizacije koja se posvetila ostvarivanju svoje misije: educiranju, osnaživanju i povezivanju žena na otocima.

Udruga Žene za otok, demonstrira kako žene mogu biti snalažljive, podržavajuće i aktivne u promicanju pozitivnih promjena u svojim zajednicama, a njihova misija postavlja temelje za jače, prosperitetnije društvo u kojem svaka žena ima priliku ostvariti svoj puni potencijal i doprinijeti zajednici.

Foto: Jovana Čutul

  • Čime se bavite? Kad i kako ste sve to pokrenule?

Jovana: Predsjednica sam i osnivačica Udruge Žene za otok. Zaposlena sam u Lokalnoj akcijskoj grupi Kvarnerski otoci gdje radim na EU projektima, projektima od ZPP-a, pružam informativne i savjetodavne usluge.

Udruga Žene za otok je neprofitna organizacija osnovana s ciljem unapređenja kvalitete života žena na otocima. Osnovana 2018. godine, Udruga je postala ključni čimbenik u osnaživanju žena i poticanju njihove aktivne uloge u društvenom, kulturnom i ekonomskom životu otočkih zajednica.

Misija Udruge Žene za otok je osnaživanje žena kroz edukaciju, podršku i umrežavanje. Udruga se zalaže za ravnopravnost spolova, suzbijanje diskriminacije i promicanje jednakih mogućnosti za sve žene na otocima. Kroz svoje aktivnosti, Udruga nastoji potaknuti žene da se aktivno uključe u društvene procese i doprinesu održivom razvoju svojih zajednica.

  • Koje su vam ključne aktivnosti na razini godine?

Jovana:

1. Aktivne otočanke: Udruga organizira razne radionice, seminare i tečajeve koji pokrivaju širok spektar tema od poduzetništva, digitalnih vještina, pa do zdravstvene i socijalne edukacije. Cilj ovih programa je osposobiti žene za tržište rada i potaknuti ih na samostalno poduzetništvo.

2. Podrška i savjetovanje: Članice Udruge pružaju podršku ženama kroz savjetovanje i mentorstvo. Bilo da se radi o pravnim pitanjima, psihološkoj podršci ili poslovnim savjetima, Udruga je uvijek tu da pomogne ženama u prevladavanju izazova.

3. Kultura i umjetnost: Kroz organizaciju kulturnih događanja, izložbi, kazališnih predstava i drugih umjetničkih projekata, Udruga nastoji obogatiti kulturni život otoka i pružiti ženama platformu za izražavanje svojih kreativnih potencijala.

4. Umrežavanje i suradnja: Udruga aktivno surađuje s drugim udrugama, institucijama i organizacijama na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Kroz razmjenu iskustava i zajedničke projekte, Udruga doprinosi jačanju ženskog pokreta i promociji zajedničkih interesa. Neke od udruga s kojima surađujemo su : Udruga Modus viviendi, Udruga proizvođača paškog sira, Udruga Žena za otok Pag i Žene za Gorski kotar( nastale po našem primjeru, BPW Pula, Volim Vlašići, Portić i Krug iz Rijeke i mnoge druge.

5. Island business women: Udruga već 4 godine organizira uspješnu konferenciju IBW koja okuplja žene poduzetnice. Primarno zamišljena kao platforma za žene poduzetnice s otoka Krka, prošle godine može se pohvaliti da su je posjetile žene iz svih dijelova Republike Hrvatske.

Foto: Udruga Žene za otok 

  • U čemu je specifičnost žena u poduzetništvu na otocima?

Jovana: Mi smo udrugom zapravo upravo probale doskočiti nekim specifičnostima kao što su udaljenost od velikih centara, nedostatak sadržaja u vidu edukacija i obrazovanja, nedostatak informacija… Sada sve to imamo zahvaljujući udruzi. Druge specifičnosti poput vezanosti za svoj zavičaj i povezanost poslovanja s njime, čine nas ponosnima.

  • S kojim problemima se susrećete u svom radu?

Jovana: Udruga ima ogroman potencijal te bi mogla raditi i puno više, ali za to je potreban tim ljudi, ljudi su spremni povremeno volontirati, ali malo tko će se trajno angažirati oko općeg/javnog dobra. Važno bi bilo nekoga zaposliti jer udruga radi važne stvari i za edukaciju žena i poduzetnika, ali i za promociju otoka.

  • S čime se žene na otocima uglavnom bave?

Jovana: Pa sve više je žena koje svoje hobije pretvaraju u poslove – od izrade suvenira, do umjetnina, izrađuju prirodnu kozmetiku, proizvode vino, bave se kozmetičkim uslugama, a imamo i puno intelektualnih usluga. Žene su zbilja različite i svašta rade.

  • U čemu vidite potencijal rasta takvih biznisa?

Jovana: Zajedničko svim tim biznisima je povezanost s otokom, utkanost u otok, ali i vođenje brige o održivosti. Ženama nije fokus isključivo na profitu već žele stvoriti i dodanu vrijednost i stvoriti nove vrijednosti za zajednicu. Žene su prve kada je riječ o socijalnoj osjetljivosti, održivosti, bioraznolikosti, zdravoj hrani, biodinamici i sličnim temama te je to potencijal za cijelo društvo koji treba iskoristiti.

  • Kakvi su vam planovi za dalje?

Jovana: Udruga planira nastaviti s dosadašnjim radom te proširiti svoje aktivnosti. Jedan od glavnih dugoročnih ciljeva je otvaranje centra za žene na otoku koji će pružati sveobuhvatnu podršku i biti mjesto susreta, učenja i osnaživanja. Također, Udruga planira proširiti svoje edukativne programe na digitalne platforme kako bi bile dostupne što većem broju žena, bez obzira na njihovu lokaciju.

Foto: Žene za otok

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn