Zdrav odnos
s novcem

Praktičarka integrativne medicine Ana Kutija: Najvažnija investicija je investicija u sebe

Praktičarka integrativne medicine Ana Kutija: Najvažnija investicija je investicija u sebe

Ana Kutija praktičarka je integrativne medicine s fokusom na manualnu terapiju i vlasnica Ana Kutija Centra u Zagrebu. S više od 25 godina iskustva kombinira stručno znanje medicinske sestre, sportsko-medicinskog manualnog terapeuta, kineziterapeuta, DNS trenerice, yoga učiteljice te certificirane PNEI terapeutkinje kako bi pomogla ljudima u prevenciji i liječenju raznih zdravstvenih problema.

Specijalizirana je za Scarwork terapiju (tretman ožiljka), a redovito organizira radionice, edukacije, predavanja, konferencije i projekte volontiranja te sudjeluje u međunarodnim konvencijama i znanstveno-stručnim konferencijama.

 • Po zanimanju si medicinska sestra, sportsko-medicinski terapeut, ali i učiteljica yoge. Kako je izgledao tvoj poduzetnički put i kako je došlo do ideje o pokretanju vlastitog biznisa?

Ana: Pa put je izgledao dosta interesantno…

Sjećam se da mi je mama rekla da kada sam imala 3 godine i bila hospitalizirana da joj je odjelna sestra rekla da izlazim iz svog krevetića i hodočastim po sobi smirujući drugu djecu i koordiniram sestre kome što treba od djece (ovaj je žedan, ovaj je gladan, ova se upiškila i sl.), gdje je zaključila da ću sigurno biti u ovoj struci. I onda sam u 7. razredu osnovne škole na satu razredne zajednice kad nas je učiteljica pitala što želimo biti izgovorila: želim biti maserka (točnije htjela sam masirati ljude i nisam imala apsolutnog pojma kako bi se to zvalo. Uz prolom smijeha cijelog razreda, kompletno crvena u licu, posramljeno sam sjela nakon što sam to izgovorila i poklopila se ušima… s obzirom da su svi htjeli standardno biti plesačice, glumice, pjevačice, doktorice, odvjetnice, a ja sam htjela masirati).

Onda nije postojala srednja škola za fizioterapeute, već samo viša, a istovremeno sam pokazivala interes i za crtanje, odlučila sam upisati srednju primijenjenu – ta ideja nije prošla kod mojih roditelja, već su me upisali u medicinsku. Nisam požalila i strašno mi se dopalo, unatoč tome što je bila jedna od najstrožih i najtežih srednjih škola.

Nisam odmah mogla početi raditi kao medicinska sestra. Morala sam proći godinu dana stažiranja i stručni ispit, a onda sam volontirala – u bolnici šest mjeseci i po domovima zdravlja preostalih 6. Da zaradim novac, čuvala sam djecu i čistila. Radni dan je trajao unedogled… Kako mi roditelji nisu mogli priuštiti plaćanje faksa ili tečajeva, morala sam sama pronaći način. I našla sam ga – neke moje prijateljice iz djetinjstva su završile srednju kozmetičku školu i učile su me osnove – od čišćenja lica, do njege tijela, depilacije i sl.

I tu kreće putovanje… igrom slučaja upoznala sam ženu koja je pekla i prodavala palačinke na Cvjetnom trgu čiji je redoviti kupac bio jedan od najpoznatijih fizioterapeuta i vlasnik salona u Zagrebu. Ona nas je upoznala i dogovorili smo probni rad od tjedan dana. Svaki dan sam ga trebala dva sata masirati da naučim sve tehnike. Zaposlio me i zbilja naučio masirati. Nakon njega, sva vrata su mi bila otvorena.

Zaposlila sam se kao terenska medicinska sestra, a vikendima radila po raznim kozmetičkim salonima. Nakon 5 godina takvog rada, gdje su me jedva spasili u bolnici, odlučila sam stati na loptu. Kad je neizvjesno hoćeš li preživjeti ili ne, sve ti postane kristalno jasno, svaka nedoumica padne u vodu, svaka nesigurnost se istopi. Skroz sam promijenila poslovni sistem, dala momentalni otkaz kao medicinska sestra (zadržavala sam ga zbog prividne sigurnosti zvane sigurna mjesečna plaća kroz 12 mjeseci), otkazala nekoliko salona i odlučila raditi samo za sebe.

Foto: Ana Kutija

Pokrenula sam svoje dok je internet još bio u pelenama. Ja i moja Nokia 3310. Nit vodilja mi je bila da pomognem klijentima spojiti tijelo i um – nismo, niti ćemo ikada biti zasebni odvojeni segmenti. Cjelina smo. Kao medicinska sestra, uvijek mi je nekako nedostajao taj segment povezivanja.

Završila sam dodatne edukacije iz manualne terapije, bila sam na tragu cjeline, onda je došla yoga i sve je nekako sjelo na mjesto. Um, duh tijelo – silne tehnike, od disanja, meditacija, mentalnog opuštanja, zvuka, mirisa i fizičkog segmenta. Godine provedene u edukaciji i istraživanju počela sam formirati cjelinu. Završnica je bila proučavanje Fascije, tog fenomenalnog Matrixa života, a kruna mog tako željenog holističkog pristupa prema mojim klijentima je PNEI– psihoneuroendokrinoimunologija i stvaranje jedinstvenog koncepta tretmana.

25 godina radnog iskustva od čega više od 15 godina rada s profesionalnim sportašima te klijentima sa različitim zdravstvenim problemima i stresom i subspecijalizacijom rada na ožiljcima (scarwork tretmanima), mogu mirno reći da mi je srce na mjestu i da osjećam veliko zadovoljstvo i mir u srcu znajući da mogu pomoći klijentima da se povežu i olakšam im proces.

Što se tiče samog businessa, prvi kamen spoticanja nakon godina samostalnog rada je vođenje posla. Nitko me nije na to pripremio. Nitko nas nije ni na jednoj edukaciji tome učio. Bila sam fokusirana na stručno usavršavanje i nije mi palo napamet da bih se trebala pozabaviti s vođenjem posla.

 • Vjerujem da se zbog prirode svog posla dobro nosiš sa stresom. Imaš li neki savjet za čitatelje? Kako se nositi sa stresom i izbjeći burnout?

Ana: Po prirodi sam živac i moja struka me naučila strpljivosti i razumijevanju drugih. Na teži način sam naučila da je potrebno na vrijeme uvidjeti znakove stresa, znati ih prepoznati, naučiti skill-ove za upravljanje stresom i ne plesati na rubu s burnoutom. Koštat će te i to skupo.

Sve ovisi o tome koliko ste mentalno jaki i koliko svoj posao istinski volite. Evo moj primjer: obožavam svoj posao, radim najljepši i “najantistresniji” posao na svijetu, ali vođenje tog posla zahtjeva posebno znanje. Potrebno je znanje iz marketinga i definitivno prodaje, tako da mi je ponekad potrebno puno odmora, puno tehnika disanja, puno meditacija i onda polagano hvatanje u koštac s vođenjem posla.

 • U jednom od svojih blogova napisala si kako se yogom može ojačati imunitet. Obzirom da nam je došlo hladnije vrijeme i sezona bolesti, možeš li nam reći nešto više o tome?

Ana: Yoga može potencijalno ojačati imunološki sustav kombinacijom tjelesnih, mentalnih i životnih čimbenika. Iako nije čarobni lijek za bolesti, redovita praksa yoge može doprinijeti zdravijem imunološkom sustavu na nekoliko načina, što može biti posebno korisno tijekom hladnijih mjeseci kada ljudi češće obolijevaju. Evo kako yoga može pomoći:

 1. Smanjenje stresa: Yoga uključuje različite tehnike opuštanja i svijesti, poput široke palete tehnika disanja i pročišćavanja, meditacije i progresivne relaksacije mišića. Smanjenjem stresa i poticanjem osjećaja mira, yoga može smanjiti razinu hormona stresa poput kortizola, što može osnažiti imunološki sustav.
 2. Poboljšana cirkulacija: Položaji i pokreti u yogi mogu poboljšati cirkulaciju krvi, što je ključno za dostavu hranjivih tvari i kisika stanicama te uklanjanje otpadnih proizvoda. Bolja cirkulacija također može pomoći imunološkim stanicama da se učinkovitije kreću po tijelu.
 3. Poboljšan protok limfe: Limfni sustav ima važnu ulogu u održavanju imunološkog odgovora tijela filtriranjem i uklanjanjem toksina i otpadnih proizvoda. Određeni položaji i pokreti u yogi mogu potaknuti protok limfe, što može poboljšati njegovu funkciju.
 4. Bolji san: Kvalitetan san važan je za zdrav imunološki sustav jer omogućuje tijelu da se odmori, oporavi i učinkovito obavlja imunološke funkcije.
 5. Poboljšana funkcija dišnog sustava: Vježbe disanja u yogi, poput pranayame, mogu povećati kapacitet i učinkovitost pluća. Jača pluća i dobro funkcionirajući dišni sustav ključni su za tijelo u borbi protiv infekcija, posebno respiratornih bolesti koje su česte tijekom hladnijeg vremena. Kisik, odnosno oksigenacija tkiva, pomaže da imunološki sustav radi kako bi trebao. To je direktan mehanizam kako se neke bakterije i virusi, mogu ubiti, ako ima dovoljno kisika da taj mehanizam može raditi kako treba.
 6. Detoksikacija: Određeni položaji i prakse yoge mogu pomoći u detoksikaciji tijela poticanjem probave, podržavanjem jetre i poticanjem eliminacije otpadnih proizvoda. Čišći i učinkovitiji unutarnji okoliš može podržati imunološki sustav.
 7. Balansiranje autonomnog živčanog sustava: Yoga može pomoći u balansiranju autonomnog živčanog sustava, koji ima ulogu u reguliranju imunoloških odgovora. Aktiviranjem parasimpatičkog živčanog sustava (sustav “odmora i probave“), yoga može potaknuti opuštanje i ozdravljenje.
 8. Veza uma i tijela: Yoga potiče jaku vezu između uma i tijela, poboljšavajući samosvijest i osjećaj dobrobiti. Ta povezanost može pozitivno utjecati na mentalno i emocionalno zdravlje, što zauzvrat može utjecati na imunološki sustav.

Važno je napomenuti da iako yoga može biti koristan dodatak rutini zdravlja i blagostanja, ne bi je trebalo smatrati jedinim sredstvom jačanja imunološkog sustava. Važan je sveobuhvatan pristup koji uključuje pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu, adekvatan san, dobar cirkadijani ritam, adekvatne dodatke prehrani, opuštanje i higijenske prakse za održavanje snažnog imunološkog sustava, posebno tijekom hladnijih mjeseci kada je rizik od bolesti veći. Yoga može biti vrijedan dio tog sveobuhvatnog pristupa održavanju snažnog imunološkog sustava.

Foto: Ana Kutija

 • Kakav je tvoj odnos prema novcu?

Ana: Šarolik, ali stabilan. Uzajamno se volimo. Naravno, bilo je uspona i padova. Neka uvjerenja (i svjesna i nesvjesna) su postojala, neke sam riješila, neke još rješavam.

 • Što si o novcu naučila o roditelja, baka i djedova?

Ana: Od mame sam vrlo brzo naučila o financijskoj neovisnosti, obzirom da ona nije imala tu neovisnost. Od mladih dana me učila važnosti vlastitog zarađivanja novca: Nemoj nikada ovisiti o nikome, zaradi svoj novac, nemoj se dovesti u situaciju da moraš moliti muža/partnera da ti da za kavu. Budi samostalna, zaradi za svoj kruh, imajte odvojene račune…

Moram priznati da mi je dala jako dobar savjet i tako me odgajala jer ona nije imala tu hrabrost i tu priliku. Ona ju nije znala stvoriti, a i bila su neka druga vremena.

Od tate sam naučila da je štednja jako dobra i pametna stvar, ako ne pretjeraš (a on ga je znao pretjerati, pa njegove greške ne radim). Naučila sam i da je jeftino u puno slučajeva najskuplja opcija. Ne štedim na kvalitetnim i bitnim stvarima. Od djeda i bake sam naučila da je dobro pomagati i biti nesebičan. Kad imaš i kada nemaš, uvijek možeš nešto dati, pa čak i 10 centi, jabuku ili osmijeh…

 • U što najviše voliš investirati novac? Edukacije, putovanja ili nešto treće?

Ana: Od malena sam pokazivala veliku znatiželju, a kasnije se to pretvorilo u glad za učenjem… Sve me zanimalo i sve sam htjela isprobati. Svaka opcija činila se primamljivom na svoj način. Smatram da je najvažnije investirati u sebe. Za mene to znači ulagati u edukaciju.

Drugo u što volim investirati su putovanja. Putovanja su za mene više od običnog odmora; ona su izvor inspiracije i učenja. Svako putovanje donosi mi nova iskustva, upoznavanje s različitim kulturama i tradicijama te proširuje moje horizonte.

I dok su edukacije i putovanja postali ključni dio mog života i načina na koji investiram svoj novac, osjećam da postoji još mnogo toga što mogu istražiti. Možda ću jednog dana imati hrabrosti i znanja za ulaganje u nešto novo. Motaju mi se po glavi neke ideje…

 • Jesi li napravila neke pogreške s novcem? Posebno u poslu?

Ana: O da i to dosta, unatoč tome što sam vrlo pragmatična osoba i ziheraš. Bilo je momenata moje naivnosti, a bome i nedostatka znanja koja su me koštala. Iz svake pogreške sam naučila lekciju. Nisam sklona visokom riziku i ne ulazim u ništa glavom bez obzira. Volim dobro promisliti/prespavati odluku ili ideju. Ono što me koštalo najviše je slijepo vjerovanje drugima, bez da provjerim pozadinu ili nadgledam neke stvari.

 • Vizija našeg portala su financijski neovisne žene. Imaš li neku poruku za naše čitatelje i čitateljice?

Ana: U srcu vaše vizije za ovaj portal stoji snažna želja vidjeti financijski neovisne žene kako uspijevaju u svijetu koji često nameće izazove i prepreke.

Moja poruka jest; nemojte nikada izgubiti hrabrost, znatiželju i volju za učenjem. Ustrajte čak i kad je teško (a bude teško), vjerujte u sebe, potražite pomoć i okružite se podržavajućim ljudima. Ponekad idite protiv struje, mijenjajte uvjerenja koja vas ograničavaju, preispitujte sebe, svoje odluke i radite na sebi. Dosljednost prema vlastitim ciljevima je ključna. Budite autentični i nemojte se bojati zatražiti pomoć. Tko pita, taj ne skita!

Foto: Ana Kutija

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn