Zdrav odnos
s novcem

Postao/la sam poslovni anđeo: Što sad, koja su moja prava i obaveze?

Postao/la sam poslovni anđeo: Što sad, koja su moja prava i obaveze?

Poduzetnik/ca ste godinama, stekli ste bogato znanje i iskustvo, imate svoj (dobro uhodan) biznis ili ste ga prodali, imate viška novaca, možda i vremena, kontakte, volju i želju za investiranjem u druga poduzeća jer vas to zanima, želite doprinijeti, dosta vam je nekretnina, ETFova i dionica, obveznica, zlata, kriptovalute su vam previše riskantne ili vas ništa od toga ne zanima jer biznis je biznis, to znate, tu ste doma i hoćete dakle uložiti novac i možda se i više uključiti.

Dakle, pri osnivanju poslovanja može odmah više osoba ući u poslovanje, ali to je moguće i naknadno.

Pa idemo redom nazad na osnove

Poduzeće je zasebna pravna osoba. Obično su ga osnovali jedna ili više fizičkih ili pravnih osoba. Za potrebe ovog članka pretpostavit ćemo da su osnivači i suvlasnici fizičke osobe.

Kad poduzeće tek počinje raditi sve tri funkcije – vlasničku, direktorsku i operativnu najčešće obavlja jedna osoba. Kako sebe poduzetnici znaju nazivati – Katica za sve. Zakonski te uloge imaju potpuno drugačije funkcije i ovlasti. Dakle, jedna osoba je osnovala firmu i ona je i zaposlenik (radi i isplaćuje si plaću – nakon nekog vremena obično dok firma malo stasa) i direktor (upravlja i pred zakonom za sve odgovara) i vlasnik.

Jednog dana proda udjele i dođu novi suvlasnici – poslovni anđeli. Oni postaju poslovni partneri jer, kao roditelji, zajedno su odgovorni za taj poseban pravni subjekt – dijete. O njemu odlučuju, kako to kaže Ivančica Bobek u svojoj knjizi Uspješna poslovna partnerstva.

Foto: Knjiga uspješna poslovna partnerstva

Oni su kupili udjele i to je sad njihova imovina. Možda je osnivač ostao većinski vlasnik, možda ima samo 20-ak posto. Te udjele možemo usporediti sa suvlasništvom nekretnine. Dakle, ako ste je kupili sami, jedini ste vlasnik nekretnine. Ako ste je kupili s nekim, suvlasnik ste nekretnine – imate udjele u vlasništvu u njoj. Tako isto možemo imati suvlasništvo u poslovanju odnosno udjele.

Ako su poslovni anđeli kupili primjerice neki udio (radi lakše računice 10.000 eura) i u roku od manje od dvije godine žele prodati za cijenu veću od toga, moraju kao fizičke osobe platiti porez na kapitalnu dobit na tu razliku. Ako primjerice prodaju za 12.000 eura, onda se porez plaća na taj iznos od 2000,00 eura, a porez na kapitalnu dobit iznosi 10 posto.

U Hrvatskoj se oporezuje dobit od dividendi, kamate ili prodaje dionica i udjela. Porez na kapitalnu dobit za fizičke osobe iznosi od 1. 1. 2021. skromnih 10 posto (uvećan za mogući prirez). Potrebno ga je platiti početkom godine, za prethodnu godinu. Oporezuje se samo neto kapitalni dobitak nastao od kupoprodaje udjela u pojedinačnim dionicama ili investicijskim fondovima (npr. ETF-ovima) koji su stečeni nakon 1. 1. 2016. i prodani za manje od 2 godine od dana kupnje i sve isplaćene dividende/kamate.

Ili jednostavnije: držite li iste dionice/fondove barem 2 godine i onda ih prodate, na dobit nećete morati platiti nikakav porez, ali na sve isplaćene dividende/kamate morate platiti 10% (plus prirez). Izvor. lovadokrova.eu.

Što to znači?

  • Ako prođu dvije godine, nema plaćanja tog poreza (ista je stvar u slučaju udjela u doo kao i s dionicama). To je velika prednost ulaganja u poslovanje, pa se tako i nekretnina u vlasništvu firme može prodati kroz prodaju firme i legalno izbjeći porez.
  • Osnivač isto tako kad je prodao udjele ne plaća porez na to (ako je poduzeće osnovano prije 2016. godine).

Sad kad ste postali poslovni anđeo, koja su Vaša prava, a koje obaveze?

Obaveze nikakve, a pravo na udio u profitu/dobiti. San snova.

Ne morate ništa raditi, no snosite rizik kao i kod svakog ulaganja, a nagrada ako ste pogodili kod investiranja je profit.

Pa srećom nemate obaveza. Ništa ne morate raditi, zato ste valjda i uložili jer svog posla imate i preko glave. Ne morate ništa nikome odgovarati – za to je odgovoran direktor pred Zakonom. Nemate pravo na nikakve putne troškove, dnevnice i slično jer naravno niste zaposlenik. Ako jeste onda imate.

  • Što uopće investirate kao poslovni anđeo? Novac, znanje, kontakte, vrijeme.
  • Što želite? Koji Vam je interes? Dobit.
  • Morate li nešto raditi? Ne.
  • Možete li nešto raditi? Možete doprinijeti sukladno društvenom ugovoru i tzv. shareholders agreementu (internom dogovoru svih suvlasnika o načinima rada).

Nemate pravo operativno voditi poduzeće, mikromenadžirati, visiti direktoru nad glavom – pustite ga/ju da vodi posao. Ako niste zadovoljni – smjenite ga/ju većinom glasova. S druge strane, više osoba mogu biti direktori, pa se možete podijeliti tko će pokrivati koje područje i tko će što raditi.

Imate pravo na uvid u sve podatke, posebno što se događa, kako se radi i kako poduzeće posluje u svakom trenutku, no to se obično rješava ugovorenim načinom i dinamikom izvještavanja.

Vi biste ipak vodili firmu? Shvatili ste putem da Vam uloga pasivnog investitora ipak ne odgovara. Dogovorite se s ostalim suvlasnicima, sakupite većinu, smijenite direktora, neka svi zaposle vas. Ili, kako je gore navedeno, podijelite uloge ako se tako želi, svatko je zadužen za nešto.

Foto: Unsplash

Odlučite prodati i što sad? Kako se određuje cijena?

Nikakva inflacija i slične pretpostavke nemaju smisla nego samo objektivna stručna procjena vrijednosti relevantne tvrtke. Obično ostali suvlasnici imaju pravo prvokupa, a u konačnici kao i u svemu cijena je uvijek ta koliko je netko spreman platiti.

O tome će biti riječi na konferenciji o kupoprodaji biznisa koja će se održati 10. studenoga 2023. i gdje ćemo govoriti o svim tim aspektima – određivanja vrijednosti, koji je postupak prodaje itd.

Sad kad sve to znate, razmislite želite li to iskustvo.

Koje su moguće koristi?

  • nova znanja,
  • nova poznanstva,
  • nove poslovne prilike,
  • dobit.

Koja su moguća ograničenja?

Volite upravljati, a iz ove uloge ne možete ili imate očekivanja koja niste komunicirali u trenutku kada ste ušli i koja nisu u skladu sa očekivanjima drugih suvlasnika.

S druge strane, za poduzetnika čije je poslovanje ili nositelja ideje koji ju želi ostvariti, poslovno partnerstvo može biti game changer – skup financijskih sredstava, različitih znanja, kontakata, baza podataka, poslovnog ugleda koji nikad ne bi imao sam u datom trenutku (možda bi ih izgradio sam, ali bi mu trebale godine koje na taj način može uštediti).

Kako Ivančica kaže, treba na početku otvoreno razgovarati o željama, očekivanjima i mogućnostima (jer se ništa ne pretpostavlja, tako ni kod poslovnih partnera). Za sve koji o poslovnim partnerstvima žele naučiti više i dobiti dobre temelje o čemu se tu radi, javite se Ivančici i kupite knjigu Uspješna poslovna partnerstva.

Članak je napisan u suradnji s odvjetnicom Ivančicom Bobek.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn