Zdrav odnos
s novcem

Poražavajući pokazatelji: I dalje svaka treća žena doživljava financijsko zlostavljanje

Poražavajući pokazatelji: I dalje svaka treća žena doživljava financijsko zlostavljanje

Najnoviji rezultati ispitivanja odnosa s novcem kod žena koje je tokom ožujka 2024. proveo portal Mojnovac.hr ukazuju da, kad je u pitanju financijsko nasilje, nismo ostvarili gotovo nikakav pomak. 29,1 posto ispitanica tokom života doživjelo je ili i dalje doživljava financijsko nasilje koje uključuje kontrolu mogućnosti žrtve da stječe, koristi i odlučuje o financijskim sredstvima. Žene koje su žrtve takve vrste nasilja mogu od strane svog partnera ili drugih članova obitelji biti spriječene da rade i zarađuju, a doživljavanju i oduzimanje vlastitog novca.

Ispitivanje je provedeno metodom anketiranja na uzorku od 293 ispitanice, od čega je najveći postotak njih u dobi između 41 i 50 godina (38,8 posto).  41,50 posto ispitanica zaposleno je u privatnom poduzeću, dok njih 32,5 posto ima status poduzetnice/obrtnice. Osobna mjesečna neto primanja kod gotovo polovice ispitanica iznose između 1.000,00 i 2.000,00 eura, dok 26,6 posto njih ima primanja u iznosu većem od 2.000 eura te 15,9 posto manjem od 1.000,00 eura.

Foto: Unsplash

65,1 posto žena bilo je prisiljeno odreći se nasljedstva

29,1 posto žena tokom života doživjelo je ili dalje doživljava neki oblik financijskog zlostavljanja, a 65,1 posto ispitanica bilo je prisiljeno odreći se nasljedstva što je značajan porast u odnosu na prethodnu godinu kad je njih tek 20,4 posto odgovorilo potvrdno.

72 posto žena tvrdi kako nakon razvoda nije dobilo sve što im je razvodom trebalo pripasti, a 69,1 posto žena susrelo se s problemom naplate alimentacije ili isplate neadekvatnog iznosa.

Svaka peta žena u Hrvatskoj ne štedi i ne investira novac

Ispitivanje je pokazalo da gotovo svaka peta žena ne štedi i ne investira novac, dok je 38,8 posto žena spremno investirati između 100,00 i 500,00 eura što je manje u odnosu na prethodnu godinu kad je 67 posto žena bilo spremno investirati isti iznos.

U gotovo 82 posto obitelji otvoreno se razgovara o novcu čime nastavljamo rastući trend, a ispitivanje je pokazalo i da 2/3 partnera i supružnika ima razdvojene financije.

⅔ žena u vlasništvu ima barem jednu nekretninu za život ili najam

42,9 posto žena ulaže u mirovinu putem III mirovinskog stupa što je porast od 16,8 posto u odnosu na prethodno ispitivanje provedeno 2023. godine, a 67 posto žena u vlasništvu ima barem jednu nekretninu koju koristi za život ili najam. Jedna od tri žene ne planira sastaviti oporuku, dok njih 62 posto to planira uskoro učiniti.

Svaka treća žena posjeduje policu životnog osiguranja, dok njih 44,3 posto u isto ne planira uložiti. 25,6 posto ispitanica ulaže u investicijske fondove, a tek 11,1 posto u kriptovalute čime se već treću godinu za redom nastavlja opadajući trend.

Koliko bi se rezultati razlikovali da žene više zarađuju?

Žene u prosjeku zarađuju 11 do 20 posto manje od muškaraca, na istim radnim mjestima s istom stručnom spremom. Žene stoga imaju i manje mirovine od muškaraca, a žive u prosjeku 7 godina dulje.

Kad govorimo o bilo kojem obliku nasilja, iskustva su različita i često tema o kojoj žene ne vole razgovarati, no moguće je puno toga napraviti i izaći iz kruga nasilja. Ako mislite da ne možete same izaći iz nasilne situacije i treba vam podrška i pomoć, možete se obratiti stručnim udrugama koje imaju svoj uspješan višegodišnji sistem rada koji postižu odlične rezultate.

Evo što kažu iz Autonomne ženske kuće Zagreb: Autonomna ženska kuća Zagreb u skloništu, uz besplatan smještaj i hranu, ženama i njihovoj djeci koje/i su preživjele/i rodno uvjetovano nasilje pruža i osnaživanje kroz financijsko obrazovanje, pomaže im pronaći posao i uči žene praktično upravljati novcem. Tijekom boravka u skloništu žene rade i zarađuju te su nakon nekog vremena spremne napustiti sklonište i započeti novi život bez nasilja.

Kako bi AŽKZ mogla pomoći još većem broju žena i njihovoj djeci, možemo se i mi priključiti velikom broju građanki i građana koji svojim donacijama pomažu radu ove udruge.

Pobrinite se za sebe, imajte svoj novac i naučite mudro njime upravljati i, usput, pomozite i drugima.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Što o zapošljavanju moraju znati poduzetnici koji zapošljavaju 1. put, ali i 31. put: Ovo vjerojatno niste znali

Nemaju ni 30 godina, a njihovi biznisi rasturaju: Upoznajte mlade poduzetnice Anu Hrgovčić i Mirnu Matković

brend-prirodne-kozmetike

7 koraka kako izgraditi vlastiti brend prirodne kozmetike

Prijava za članice

Pretraga

znn