Zdrav odnos
s novcem

Petra Mesarić: Želim svojim znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju projekata pametnih gradova te pokazati kako napredne tehnologije mogu pojednostaviti našu svakodnevicu

Petra Mesarić: Želim svojim znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju projekata pametnih gradova te pokazati kako napredne tehnologije mogu pojednostaviti našu svakodnevicu

Petra Mesarić ovlaštena je inženjerka elektrotehnike, stručnjakinja za pametne sustave upravljanja i direktorica tvrtke SmartWay za projektiranje, nadzor i izvođenje projekata u području elektroinženjerstva s naglaskom na pametne sustave upravljanja energijom.

 • ŽIN: Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Petra: Moj poduzetnički put krenuo je još kada sam bila malena jer sam odrasla u poduzetničkoj obitelji. Kao mala, radila s mamom u dućanu, kad bi pisala zadaću ili pak školskim praznicima kod tate kada bi mu sa sestrom pomagale u radionici. S vremenom kako sam rasla, počela koristiti računalo i programe za crtanje, postala sam sve aktivnija u poslovanju tvrtke i s tatom smo razvijali ideje i nove projekte.

U tvrtki SmartWay bavimo se elektroinženjerstvom i ja sam ovlašteni projektant, tako da se veći dio vremena bavim projektiranjem ili programiranjem sustava automatizacije. Najviše od svega volim istraživati nove tehnologije, razvijati nove projekte, a točka na i mi je kada završimo komplesni projekt te osvjetimo kako je sve u konačnici lako.

 • ŽIN: Imaš veliku i ambicioznu viziju. Reci nam nešto više o tome. Što planiraš?

Petra: Da, radim na brandu SmartDesign specijaliziranom za projektiranje suvremenih, automatiziranih i energetski održivih prostora. Želim svojim znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju projekata pametnih gradova te pokazati kako napredne tehnologije mogu pojednostaviti našu svakodnevicu.

 • ŽIN: Kako je tebi u muškom biznisu? Kako se tu osjećaš kao žena i vlasnica i direktorica?

Petra: Pa sad mi je već lakše i moram priznati ljepše. Iskreno, već sam krenula koristiti to što sam žena kao prednost u svom poslovanju. Kad se pojavim na gradilištu, najviše uživam kad vidim nekog s predrasudom i onda ga u potpunosti pometem i smetem kad prozborim.

Foto: Petra Mesarić

 • ŽIN: Kako ti je poslovati iz manjeg grada? Koje su prednosti, a koji nedostatci?

Petra: Prednosti su što sam okružena prirodom, što živimo u maloj sredini i što možemo nabaljvati lokalne namirnice. Nedostatak je što se trebam voziti u prosjeku dva sata do Zagreba. Ponekad me to umori. No, sve je stvar dobre organizacije.

 • ŽIN: Koji su ti izazovi vođenja posla sa suprugom? Je li to dodatno opterećenje za odnos ili je lakše spojiti obitelj i posao zajedno?

Petra: To zna biti jako zanimljivo. Ponekad je teško razdvojiti jedno od drugoga, posebice kad vremenski rokovi stišću. No, s vremenom se jednostavno naučiš nositi s time i radiš na tome da komuniciraš bolje. No, ne bi se mijenjala. Čini mi se i na to gledam da smo sami svoji gazde.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Petra: Da, sad lagano vidim sve više prilika. Vidim da postoji više načina. Ranije sam bila više ograničena vidicima.

 • ŽIN: Štediš li za mirovinu ili druge namjene? Ako da, kako?

Petra: Ne razmišljam baš o mirovini jer u nju ne vjerujem. Više razmišljam o načinima stvaranja pasivnih prihoda i da novac radi za mene. Nisam dovoljno educirana o novim načinima inestiranjima pa se držim starih provjerenih metoda.

 • ŽIN: U što investiraš?

Petra: Poslovne prilike, nekretnine, zlato, no iskreno, najviše u sebe i svoje znanje. Također, volim investirati i u svoja iskustva i proširenje vidika, najčešće putovanjima na inspirativna mjesta.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila s novcem?

Petra: Kupila stvari koje mi ne trebaju ili su mi trebale samo vrlo kratko i onda to najčešće velikodušno poklonila dalje.

 • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Petra: Da učim za sebe, ne za druge. Da bi život trebao biti igra i zabava, a ne posao i problemi.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Petra: Da se stječe mukotrpnim radom.

 • ŽIN: Što želiš naučiti svoje dijete o novcu i kako?

Petra: Da je novac energija razmjene, a znanje velika moć koju treba znati iskoristiti. Koliko si spreman svoje energije uložiti u nešto, da će ti se toliko i vratiti. Da kad radiš ono što voliš, novac dođe jednostavnije. Posebice kad si stručnjak za to područje.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene. Koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Petra: Zašto ne iskoristiti moć tehnologije, pojednostaviti život i ostaviti svijet ljepšim mjestom budućim generacijama.

Foto: Privatna arhiva Petre Mesarić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn