Zdrav odnos
s novcem

5 savjeta kako već danas smanjiti troškove kućnih ljubimaca

5 savjeta kako već danas smanjiti troškove kućnih ljubimaca

Često kažu da bi vlasnici kućnih ljubimaca za svoje ljubimce učinili i platili sve. I sama imam dva psa za koje smo u obitelji spremni kupiti najbolju hranu, ogrlice, vodilice i igračke, platiti redovito šišanje i dobrog veterinara i da me netko pita jesmo li požalili jednog eura, moj bi odgovor bez razmišljanja bio – ne!

Ima li radosno mahanje repića po dolasku kući s posla uopće cijenu? Vjerujem da drugi vlasnici ljubimaca već znaju odgovor na ovo pitanje! 🙂

No, prije par godina naišla sam na jednu studentsku kampanju u kojoj su se od stare odjeće kreirale igračke za napuštene životinje i to me natjeralo da i sama proučim načine na koje možemo reciklirati stvari u kućanstvu i pritom smanjiti trošak kućnih ljubimaca.

5 načina kako smanjiti trošak kućnih ljubimaca

1. Kupujte velika pakiranja hrane ili pratite akcije

Često se događa da su veća pakiranja hrane po gramu jeftinija od manjih, a također možete pratiti akcije i sniženja u trgovinama za kućne ljubimce. Kod mene je to ušteda od 70-80 eura godišnje, kod vas može biti i veća.

Super pogodnost većine takvih trgovina su i kartice za bodove ili kartice vjernosti putem kojih redovitom kupovinom ostvarujete popuste i dobivate poklone za ljubimca.

2. Ne kupujte jeftinu hranu!

Znate onu poznatu izreku: Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino. E pa to je nešto što se itekako može primijeniti na kućne ljubimce.

Cijena hrane kreće se od jednog eura po kilogramu pa sve do čak 30 eura. Vlasnici ljubimaca često misle da se jeftina hrana ne razlikuje od one skuplje i da je to idealna prilika za uštedu, no odmah ću vas razuvjeriti.

Važno je znati da kvalitetna hrana za ljubimce nije samo stvar luksuza, već igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja vašeg ljubimca. Kupovina jeftine hrane može dovesti do problema s probavom, kostima i zglobovima, pretilosti, slabog imuniteta, kožnih iritacija i alergija, a dugoročno može utjecati na kvalitetu života ljubimca.

Sav iznos koji ste uštedjeli na jeftinijoj hrani, kasnije ćete ostaviti kod veterinara.

Foto: Pexels

3. Ne kupujte jeftine ogrlice protiv nametnika!

Kvalitetne ogrlice protiv nametnika su iznimno važne jer neće zaštititi samo ljubimca već i vas! Priznajem, nekoliko puta sam i ja ovdje pokušala uštedjeti i na kraju je, pogađate, profitirao samo veterinar.

4. Sami kreirajte poslastice za ljubimca

Možete napraviti poslastice od ostataka hrane koju inače ne biste koristili – primjerice, psima možete pomiješati ostatke kuhane piletine, puretine, riže, povrća (poput mrkve, tikvice, slatkog krumpira), jabuke bez koštica i slično. Macama možete ubaciti i komadiće kuhane ribe.

Važno je napomenuti da svaki ljubimac ima svoje prehrambene navike i zato je najbolje konzultirati se s veterinarom prije nego što uvedete bilo kakvu promjenu u prehrani.

5. Napravite igračke od onoga što već imate u kućanstvu

Kad smo prije 7 godina uzeli prvog psa, ostala sam šokirana cijenama igračaka za kućne ljubimce, posebno jer im je vijek trajanja često vrlo kratak.

Tu dolazim do one studentske kampanje i uradi sam igračaka s početka priče. Za ovo uopće ne trebate biti super talentirani! Staru majicu ispletite u pletenicu ili kreirajte nekoliko čvorova, kutijicu ili lopticu napunite omiljenim poslasticama, od starih traperica napravite loptice… lista je beskonačna.

Važno je paziti na sigurnost prilikom izrade igračaka za kućne ljubimce. Nemojte koristiti bilo kakve opasne materijale ili predmete koji bi vašem ljubimcu mogli naštetiti.

Foto: Pletenica od stare majice (Pinterest)

I za kraj zapamtite da su vašem ljubimcu najvažniji ljubav i interakcija. On ne razumije pojam novca i ne zna što je skupo, a gdje ste uštedjeli.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Lider u 21. stoljeću: Ne mora biti savršen, ali mora znati kako motivirati i pokrenuti ljude

Prijava za članice

Pretraga

znn