Zdrav odnos
s novcem

Peer-to-peer lending: Što je i kako funkcionira, koje su prednosti i rizici

peer-to-peer-lending

Peer-to-peer lending: Što je i kako funkcionira, koje su prednosti i rizici

Što je peer-to-per lending?

Peer-to-peer lending (P2P) način je na koji ljudi mogu pozajmljivati novac pojedincima ili tvrtkama. Vi – kao zajmodavac – primate kamate i dobivate svoj novac kad se zajam otplati. Ali P2P pozajmljivanje može biti mnogo rizičnije od klasične štednje.

Web stranice za P2P djeluju poput tržišta. One okupljaju ljude ili tvrtke koji žele pozajmiti novac s onima koji traže zajam.

Adeolu Eletu E7rlgujjazc Unsplash

Na taj način, zajmoprimci mogu dobiti određenu količinu novca bez posrednika, tj. nadležnih financijskih institucija poput banke. Posrednik je jedino sama web stranica ili neka od platformi

Na nekim stranicama moguće je ponuditi svoj zajam koji će potom biti omogućen na korištenje više ljudi. U drugom slučaju, vi sami odabirete kome posuđujete novac.

Što je veća kamatna stopa koju će osoba ponuditi – to je i investicija rizičnija.

P2P platforme ne garantiraju povrat novca poput zamjene za novi proizvod ili uslugu, povrat iste količine novca itd. Povrat nije zagarantiran, a možete se naći i u situaciji gdje ćete dugo čekati na svoj novac.

Dmitry Demidko Ebwzfkaheau Unsplash

P2P često uspoređuju sa štednjom. Ipak, on se od štednje razlikuje upravo zbog većih kamatnih stopa (koje banke ne nude zadnjih godina – kamata gotovo da i nema).

Druga razlika je u riziku budući da ne možete znati hoće li vam uloženo biti i vraćeno. Ukoliko se bojite investiranja, lakše je ostaviti financijskog instituciji novac na čuvanje.

Za ulagače

Postupak peer-to-peer pozajmljivanja započinje kada se prijavite na P2P platformu i uložite iznos koji želite posuditi. Tada ćete započeti s ponudom zajma zajmoprimcima koji traže kredit.

Zajmodavce obično provjerava nadležna kreditna referentna agencija, a sami moraju proći proces testova kreditne sposobnosti kako biste se mogli kvalificirati za kredit.

Prije nego što se napravi ponuda, morate odlučiti na koji vremenski period želite ponuditi svoj novac, što je obično tijekom određenog razdoblja. U pravilu, na što duže želite uložiti svoj novac, to se veći novac vraća.** Platforma će vam omogućiti odabir zajmoprimca ovisno o njegovoj kreditnoj sposobnosti.

Austin Distel Gofbjlqizfu Unsplash

Nakon što ste svoj novac ostavili na p2p webu, možete ga pozajmiti na dva načina:

-neke platforme automatski će poslati ponude onima koji traže zajam
-za druge ćete morati sami kreirati zasebne ponude

Kada novac posudite zajmoprimcu, počet ćete zarađivati kamate. Ovisno na kojoj ste web stranici, pojavit će vam se opcije – što želite učiniti sa zaradom? Neke nude automatsko ponovno kreditiranje, dok u teoriji možete s tim novcem što želite – povući ga u potpunosti, uzeti samo kamate itd.

Za zajmoprimce

Nakon što se prijavite na P2P platformu (uz potvrdu identiteta i određenih dokaza). Morat ćete također ispuniti internetsku prijavu. Platforma potom ocjenjuje vašu prijavu i utvrđuje kreditnu sposobnost. Zatim se dodjeljuje određena kamatna stopa.

Bench Accounting C3v88boorom Unsplash

Ako dobijete odobrenje, dobit ćete ponudu za zajam od podudarajućeg zajmodavca (ili više njih) koji je spreman osigurati sredstva koja odgovaraju navedenim kriterijima. Tada možete odlučiti hoćete li prihvatiti ili odbiti ponudu.

Ovdje se dodatno odlučuje o raspoloživim opcijama na temelju kreditne sposobnosti i dodijeljenih kamata. Podnositelj zahtjeva može procijeniti opcije koje mu zajmodavac ponudi te odabrati jednu od njih.

Podnositelj zahtjeva odgovoran je za plaćanje periodičnih (najčešće mjesečnih) kamata i dijela glavnice.

Jesus Kiteque Wn Kyahwcis Unsplash

Rizici

  • porezi (koji se naplaćuju naknadno)
  • rizični novac (morate jako paziti na kojoj web stranici pozajmljujete i zaprimate novac jer obično takve ne štite nadležne institucije)

Prednosti

  • veći iznos novca koji vam se vraća
  • diverzifikacija rizika (možete novac posuditi više ljudi)
  • mogućnost izbora (birate sami kome ćete posuditi novac)
  • brzi pristup novcu (ne trebate ići u banku po kredite)

Web stranica p2plending.review navodi neke od platformi koje funkcioniraju u Europi.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn