Zdrav odnos
s novcem

Osobne financije za poduzetnike: Zašto je potreban drugačiji pristup?

osobne-financije-za-poduzetnike

Osobne financije za poduzetnike: Zašto je potreban drugačiji pristup?

Uvijek sam intuitivno znala da za nas poduzetnike vrijede drugačija pravila. I konačno su mi se i znanja i iskustva posložila u kockice i u nastavku vam prenosim svoja razmišljanja.

Kad si poduzetnik, upravljanje osobnim financijama ne znači da ćeš svoj novac povjeriti nekom drugom na tržištu niti da ćeš odvajati na klasičan način za klasičnu penziju u nadi da će sve to za 20, 30 godina ispasti dobro.

Isto tako, ne radi se o žrtvovanju kvalitete života. Radi se o ekonomskoj neovisnosti pri čemu imaš dovoljno prihoda koji ti pokrivaju osnovne troškove da imaš mir u umu i iznutra da možeš poduzimati i stvarati ono što želiš.

Dakle, poduzetnicima je fokus na ekonomskoj neovisnosti i kvaliteti života.

Oni žele dati doprinos, ostaviti trag iza sebe, oni rade to što vole iz strasti, oni to žive. Jer poduzetništvo je način i stil života.

Fokus je na prihodima i ulaganju

Dakle, poanta kod poduzetnika je staviti fokus na prihode koje njihov biznis ostvaruje i dok oni rade u njemu te prihode od ostale imovine.

Ulaganje u sebe

Poduzetnik će po svojoj prirodi uvijek najradije uložiti u sebe i svoja znanja (to i jest najsigurnija investicija) te u svoj postojeći ili novi biznis. Realno, tako i ima najveću kontrolu nad investicijom jer sve ovisi o njemu- ima direktan utjecaj na svoj uspjeh jer on sve pokreće iz nule i od početka.

Ulaganje u fondove

Ako ulaže u dionice, fondove i sl., on tako zapravo ulaže u tuđu firmu čije poslovanje uopće ne poznaje ili sigurno poznaje manje od svog i na njega ne utječe jer nije uključen u vođenje tog posla.

Ulaganje u druge biznise

Mnogi poduzetnici ulažu u druge i dodatne poslove koje poznaju ili sami, i/ili s partnerima, ili pak kroz ulogu poslovnih anđela, ili često i u nekretnine. Mnogi su i serijski poduzetnici pa otvaraju niz nekad i skroz različitih biznisa koji prate njihove strasti i interese.

Kristina Ercegovic Crno Knjiga Opusteno Min

Sistematizacija i automatizacija poslovanja

Zamka na koju kao poduzetnici trebamo pripaziti jest da ne postanemo robovi svog posla već da od samog početka svakog biznisa radimo na sistematizaciji i automatizaciji poslovanja, da poduzmemo sve potrebne korake da posao operativno i svakodnevno funkcionira bez nas.

O tome sam već pisala i kroz svoje blogove i u knjizi Najjači si kad si svoj i kroz edukaciju Bildanje biznisa.

Pasivni prihodi

Samozaposleni, freelanceri i slično – razlikuju se od poduzetnika utoliko što su oni zapravo sebi otvorili/kreirali radno mjesto i svoje vrijeme prodaju/mijenjaju za novac kao kad su radili za druge, samo sad rade za sebe.

Dok poduzetnik kroz firmu ima polugu, novac/imovina mu stvara novi novac. Nije ograničen vremenom.

Samozaposlenima primanja nisu redovita niti sigurna, tj.nisu izvjesna, iako nisu limitirana, no ipak su ograničena jer dan traje 24 sata, pa treba razmišljati u pravcu koje pasivne prihode mogu stvoriti (knjige, online edukacije, ilustracije, slikovnice…).

Dakle, što mogu jednom kreirati i više puta od toga zarađivati?

Pay yourself first

Jednako tako, dobro je stvoriti naviku plati prvo sebi (pay yourself first) i od svakog prihoda, pa i najmanjeg, odvojiti novac (dio, npr 10%) na zaseban račun za tzv. financijsku slobodu. S tog računa ulaže se dalje u neku vrstu imovine koja će donositi novi novac bilo to neki biznis, nekretnina, investicijski fond ili nešto sasvim deseto.

3 aspekta upravljanja osobnim financijama

Tri su aspekta upravljanja novcem na koja se valja podsjetiti i u konteksta osobnih financija za poduzetnike:

  • Privlačenje novca 

Dakle, kreiranje više izvora prihoda, pokretanje više poslova. Što više izvora pasivnih prihoda, svakako paziti da imovina stvara novu imovinu (novac stvara novi novac).

  • Zadržavanje novca 

Tu spada i dio stvaranja zaliha likvidnosti i da se ne nađemo u situaciji skupljanja za plaće, PDV i slično. Dakle, suočavanje koliko nam je trošak hladnog pogona i osiguranja potrebnih sredstava za to

  • Uvećavanje novca 

To je dio oko investiranja u postojeći i u ostale biznise, u nove, u svoje u tuđe, nekretnine, dionice… uz pozornost da novac stvara novi novac.

Važno – poduzetnički pogled na dug

Poduzetnici drugačije gledaju na dug nego ostali.

Klasično poimanje je da je dug loš. Jest onaj kojim financiramo osobnu potrošnju zbog života iznad svojih mogućnosti, no što ako financiramo rast, razvoj i kreiranje/stvaranje nove vrijednosti?

Sjećam se jedne od ključnih rečenica koje sam naučila na faksu – use other people’s money to grow your business – dakle, uzmi/iskoristi tuđi novac da izgradiš svoj biznis.

Zašto bismo organski i sporo rasli ako možemo dobiti kredit po 1 ili 2 % kojim ćemo financirati rast? Takav kredit također nam je poluga u poslovanju (ubrzava nam i olakšava rast)

Važno – poduzetnički pogled na mirovinu

Dok nepoduzetnici jedva čekaju prestati raditi i otići u mirovinu i tada konačno raditi ono što žele, poduzetnici to već rade – uživaju u svom poslu, izražavaju se i rastu kroz njega, koriste svoje talente, znanja i vještine i ne poznaju pojam penzije, mirovine jer – zašto bi ikad prestali raditi ono što ih veseli i ispunjava.

Dakle, za prave poduzetnike pojam mirovine na klasičan način nije u njihovom rječniku.

Da ponovimo – kao poduzetnicima fokus nam je na ekonomskoj neovisnosti i kvaliteti života, zato smo i krenuli na poduzetničko putovanje (sjećate se, sreća i sloboda, ona istinska želja da u punom smislu te riječi budemo sam svoj gazda, gospodar vlastitog života, e, to je to, zato smo krenuli u sve ovo).

Stoga idemo staviti fokus na kreiranje biznisa koji posluje neovisno o nama i na kreiranje više izvora (što više pasivnih) prihoda – ulaganje u imovinu koja stvara novu imovinu. A to možemo sistematizacijom, automatizacijom poslovanja i svjesnim upravljanjem financijama i svog poduzeća i nas samih – uzevši u obzir ova za nas malo drugačija načela.

Kristina Ercegović – Poslovna savjetnica s 20 godina iskustva u malom poduzetništvu.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn