Zdrav odnos
s novcem

Osijek: Novac u ženskim rukama

Osijek: Novac u ženskim rukama

Moja novac, moja mirovina

U sklopu projekta financijske pismenosti održana je prva u nizu radionica pod nazivom Novac u ženskim rukama powered by UMFO u Osijeku, 15. ožujka u Hotelu Waldinger od 17:00 do 20:00 sati. Okupilo se 70-ak slavonskih poduzetnica.

Kristina Ercegović, serijska poduzetnica i osnivačica portala Žene i novac prisutnima je prezentirala što sve utječe na naš odnos s novcem, kako preuzeti kontrolu nad osobnim financijama, kako izaći iz duga i početi štedjeti i u što sve možemo investirati te kako od hobija i svojih strasti kreirati dodatni izvor prihoda ili/i započeti vlastiti biznis.

Foto: Kristina Ercegović

Potom je svoju poduzetničku priču s prisutnima podijelila Mirna Matković, vlasnica poznatog Ženskog recenziRaja, koja je odličan primjer kako uspjeh ne ovisi o spolu, dobi ili lokaciji poslovanja. Mirna je svoju poduzetničku priču započela još na faksu, sad ima 27 godina, a Ženski recenziRaj uspješno posluje iz Đakova.

Foto: Kristina Ercegović i Mirna Matković

Potom je Dijana Bojčeta Markoja direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima svima jasno pojasnila kako funkcionira mirovinski sustav u Hrvatskoj te što je prvi, drugi i treći mirovinski stup. Iznenadila je mnoge koje nisu znale da je to imovina koja nije predmetom eventualnih brakorazvodnih parnica te da je upravo to imovina koja se nasljeđuje.

Objasnila je i zašto nam se isplati ulagati u treći mirovinski stup i osobno, ali i kao poslodavcima u svrhu privlačenja i zadržavanja kvalitetnih zaposlenika.

Potakla je prisutne i da pregovaraju o benefitima poput trećeg mirovinskog stupa uz plaću kod zapošljavanja te da na vrijeme počnu ulagati u svoju mirovinu i jasno objasnila što nam koji proizvod na financijskom tržištu pruža i čemu služi, objasnivši da mirovinski fondovi uz prinose koji su unatoč svim oscilacijama na tržištu na dugi rok atraktivni donose i državne poticaje. Objasnila je kako se i na koji način te kada mogu povlačiti sredstva iz mirovinskih stupova te da nam naš novac uvijek ostaje naš i kad mijenjamo poslodavce.

Za kraj, budući da mnoge žene doslovce bježe od prodaje i marketinga, Anita Falamić, stručnjakinja za prodaju iz Belišća, prisutne je podučila što je i nije prodaja, zašto je ona ključ za uspjeh i kako pravilno prodavati korak po korak.

Foto: Anita Falamić

 

Nakon formalnog dijela te odgovaranja na brojna pitanja sudionica, te podjele poklona mirovinskih fondova i portala Žene i novac, uslijedio je neformalni networking za sve gošće.

Više puta je pohvaljena ova inicijativa i organizacija te je naglašena važnost međusobnog umrežavanja, podrške i poticanja jedni drugih na uspjeh te naravno kontinuirane edukacije posebno u dijelu financija kao i osobnog i poslovnog rasta i razvoja.

Žene u prosjeku duže žive, manje zarađuju i manja im je mirovina. Troškovi u mirovini neće nam biti manji, samo će im se promijeniti struktura. Štedjeti za mirovinu možemo početi u bilo kojem trenutku, i za sebe i za svoju djecu, bez obzira na godine i radni status i upravo nam dobrovoljna mirovinska štednja sa svojom fleksibilnošću to omogućuje. Ukoliko dosada nismo počeli o tome razmišljati, uvijek možemo krenuti već danas.

Powered by UMFO

Foto: Žene i novac

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn