Zdrav odnos
s novcem

Oleg Maštruko: Staviti sebe na prvo mjesto je poseban problem ženama koje se od malih nogu odgaja da se odriču za druge

Oleg Maštruko: Staviti sebe na prvo mjesto je poseban problem ženama koje se od malih nogu odgaja da se odriču za druge

Oleg Maštruko je jedan od najaktivnijih komentatora, putopisaca, urednika i publicista na hrvatskoj informatičkoj i društveno-mrežnoj sceni.

Objavio je dosad tri knjige s računalnom tematikom, dvije knjige kolumni iz svijeta tehnologije, dva putopisa i dvije knjige fotografija koje su dostupne na Amazonu i preko 1.500 tekstova za Bug, naš vodeći informatički medij, Mrežu te niz drugih izdanja. Autor je i nekoliko izložbi putnih fotografija.

Foto: privatna arhiva Olega Maštruka

Kada ne putuje i fotografira po najzabitijim krajevima svijeta, radi kao glavni urednik Mreže, medija za IT profesionalce, te direktor Bugovih poslovnih konferencija o tehnologiji i turizmu, financijama, Internetu stvari itd.

Zadnjih nekoliko godina strast su mu Internet putopisi. Napravio ih je deset, a onaj s Pamira nagrađen je titulom Hrvatskog putnog projekta godine.

  • ŽIN: Oleg, puno toga radiš, posvuda te ima što bi se reklo, na čemu (najviše) zarađuješ novac?

Oleg: Da, radim zbilja svašta, ali samo ono što volim. Zapravo nemam dovoljno drajva za ozbiljno poduzetništvo, tako da nikad nisam i neću imati stvarno veliku lovu. Bitno mi je vrijeme za opuštenost, refleksiju, ne želim se ustajati prije podne i voditi firmu.

U smislu prihoda, dva su glavna izvora – tech mediji i konferencije koje uređujem i organiziram te putopisi. Putopisi su sve zanimljiviji čitateljima i sponzorima, što me zapravo i ne čudi. To je zaista odličan kanal za slanje poruke i promociju. Ponekad iz vica kažem za sebe da sam professional traveller, što mi jako dobro zvuči, a zapravo i nije daleko od istine.

  • ŽIN: Mnogi ljudi se boje da se ne može zarađivati od svojih strasti, odnosno radeći ono što voliš, ti si čini se našao načina da svoju strast prema putovanjima i fotografiranju unovčiš, zar ne? Ako da, kako?

Oleg: Da imam neki univerzalni odgovor na to, onda bi i od toga napravio neki income stream, odnosno dijelio bi to znanje, može čak i besplatno.

Napisao bi knjigu Kako zarađivati od svojih strasti. Možda je jednog dana i napišem, ali moram još steći znanja i iskustva da bi to mogao prenijeti drugima, a da ne zvuči fejk ili kao prodaja magle. Jednog dana želim pričati o tome, ali taj dan još nije došao.

Foto: privatna arhiva Olega Maštruka

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos s novcem, je li se on mijenjao s godinama?

Oleg: To je dobro pitanje. Kad razmislim, i nije se bitnije mijenjao. Nekidan sam čitao tekst nekog lika koji je dobro, iako malo vulgarnim rječnikom, formulirao ono što mi je oduvijek bilo bitno. On to zove Fu*k you money – količina novca koja ti dozvoljava da budeš uvijek autentičan, jer svakome možeš reći fu*k you, nikad ne moraš trpiti ponižavanja ili raditi poslove koje ne voliš, ustajati se prerano ili raditi noću, ako ne želiš, imaš dovoljno da svakom kažeš fu*k you.

Ta količina love nije ni premala ni prevelika. Ponekad oni koji imaju puno, ne smiju reći fu*k you zbog niza razloga. Može li Elon Musk proputovati Amazoniju na brodovima za sirotinju, kao ja ovog ljeta? Ne može. Može li Plenković, Bill Gates, Luka Modrić, direktor neke velike firme? Ne mogu, nemaju vremena za to, a ni drugih oblika slobode, iako su daleko bogatiji i moćniji od mene.

Uvijek sam htio biti u toj fu*k you poziciji, ako se ukaže potreba i ne ovisiti o lovi, odnosno imati je taman dovoljno da ne mislim o njoj previše. Onog momenta kad gledam gdje se može uštediti ili koliko košta koja stavka u meniju, znam da se nešto krivo dešava.

  • ŽIN: Koje su pogreške koje si napravio s novcem, što bi gledano unazad napravio drugačije?

Oleg: To je isto dobro pitanje, ali nekih većih grešaka se baš i ne mogu sjetiti. Da opet imam 25 godina, možda bi professional traveller postao i nešto ranije, ali bez većih promjena. I dalje bi se bavio tech medijima i eventima.

Možda u ovom pitanju netko očekuje odgovore tipa štedio bi više ili investirao bi ranije, ali realno – ne bih… tako da ne mogu to kazati i biti iskren. No, to ne znači da to generalno nisu dobri savjeti. Za nekog sigurno jesu, ali ja ih ne osjećam za sebe.

  • ŽIN: Za što ti štediš, u što investiraš?

Oleg: Nemam mentalitet štediše, lekcija koju ja izvlačim iz života dosad je da kod balansa između štednje, investiranja i trošenja na iskustva sada i odmah, naginjem ovom zadnjem, i to što sam stariji – sve više.

Jasno mi je da to za mnoge i nije pametan savjet, tako da – ovo nije financijski savjet niti ga primijenite na sebe. Za investicije koristim Intercapital uključujući njihovu platformu Genius. Genius je odličan za početnike i savjetujem svim čitateljicama i čitateljima Žene i novac da ga probaju.

  • ŽIN: Na što voliš potrošiti novac?

Oleg: Putovanja, tehnologija, knjige… zadnjih godina udarilo me na odjeću. To me i samog iznenadilo jer sam većinu života bio odjeven kao gerilac.

Spomenuo sam i knjige jer nastojim puno čitati, ali realno u apsolutnom iznosu knjige su mali trošak. Naravno, tu su i putovanja, ali kod puteva je uvijek neka komercijalna konstrukcija pa to nije čisti trošak.

  • ŽIN: Simpatično si nam na jedan tekst komentirao da muževi, a ne muškarci daju ženama da vode financije, pa imaš li ti zajednički ili odvojeni kućni budžet sa svojom suprugom? Kako vi vodite kućne financije? Tko ima glavnu riječ u kući?

Oleg: Mislim da je za svakog muškarca idealno ako žena u kućanstvo donosi 100 posto svih prihoda, jer to znači da muškarac ništa ne radi. Tanka je granica između feminizma i iskorištavanja, zar ne? Mi imamo odvojene račune i ne mogu zamisliti da bi bilo drugačije. Imamo naravno i zajednički fond u koji oboje doprinosimo, a kojim upravlja žena.

  • ŽIN: Što bi volio poručiti našim čitateljicama, a i čitateljima?

Oleg: Mislite na sebe i svoje potrebe i ne libite se staviti prije drugih, osim u odnosu prema članovima uže obitelji. Staviti sebe na prvo mjesto je poseban problem ženama koje se od malih nogu odgaja da se odriču za druge. Natjerajte se da budete sebičnije, mislite na sebe.

Nikada ne prihvaćajte posao samo zbog novca ma kako novac bio velik, radite ono što volite. Novac ne možete ponijeti u grob, potrošite ga što više i što brže za života. Zarađen novac vrijedi X, a zarađen pa potrošen na nešto što vas ispunjava – X puta 2, dvostruko. Svako iskustvo kupljeno novcem izravno vas gradi kao osobu, to je doslovno ono od čega ste mentalno sagrađeni.

Nitko duhovno ne raste od love na računu.

Foto: Saša Cvetojević

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn